Skoraj 200 let stara stavba v Cezanjevcih je osnovna šola, ki jo vsak dan obiskuje skoraj 190 otrok. Odpadajoči omet, tesni hodniki in premajhne učilnice, v katerih otroci tudi malicajo.

Šolarji Osnovne šole Janka Ribiča na novo šolo čakajo že dvajset let, medtem pa prostorska stiska in dotrajana stavba postajajo vse bolj pereče. V tem času se kljub opozorilom, da zgradba več ni primerna za kakovostno vzgojno-izobraževalno delo, ni spremenilo skoraj nič.  

Na prvi pogled dotrajana stavba, a le malokateri obiskovalec Cezanjevcev bi si upal trditi, da se za temi zidovi odvija vzgojno izobraževalni proces. Pa se. Prostorska stiska je tako huda, da šola vsak prostor izkoristi za pouk.

"Pod telovadnico imamo dve učilnici, v kletnih prostorih. Ves ta hrup, ko se žoga odbija, seveda moti pouk v teh učilnicah," pravi Brigita Hojnik, ravnateljica OŠ Janka Ribiča Cezanjevci.

Pouk poteka na hodnikih

Tudi sami smo se odpravili v klet, v učilnico matematike, kjer smo želeli preveriti ravnateljičine trditve. Medtem ko sedmošolci računajo, slišimo žogo, ki se odbija po telovadnici. Učenci so tega, verjeli ali ne, že vajeni. Tudi dnevne svetlobe v kletni učilnici ne vidijo kaj dosti.

"Na tej šoli poučujem že 33. leto in prav toliko let že poslušam obljube, da bom nekoč delala v boljših pogojih, da ne bom imela učilnice pod telovadnico in učilnice z malo svetlobe. Jaz sem se privadila tem neustreznim pogojem, mi je pa hudo za učence," pravi Marija Majcen, učiteljica matematike in fizike.

Še ena učilnica se skriva za kuhinjo in znova po stopnicah navzdol v klet. To je učilnica za gospodinjstvo.

"V tej učilnici izjavamo, oziroma želimo kar najbolje izvesti praktični pouk. Učenci si tukaj priložnostno postavijo mize in klopi," pravi ravnateljica.

Prav tako pa imajo še eno učilnico v modularnem objektu, začasnem prizidku k šoli, ki je nekoč služil kot vrtec. A to še ni vse.

"Pouk imamo tudi na hodnikih, učna pomoč se izvaja v jedilnici ali v čitalnici. Vse to zato, ker enostavno nimamo dovolj prostora. Vsi vedo za to, vsi se tega zelo dobro zavedamo," nam je povedala Manja Gospodarič, predsednica sveta zavoda in učiteljica 4. razreda.

Bojijo se, da bi ostali brez šole

A stvari se ne premikajo. Hojnikova, ki je ravnateljevanje prevzela pred osmimi leti, pokaže še strme stopnice, čez njih otroci ponekod stopajo tudi v razred. Pa dotrajane ploščice v straniščih, odpadajoč omet. Šola je stara in nefunkcionalna, a še večji je strah, da bi v skupnosti ostali brez nje.

"Nekateri pravijo, da v kolikor tukaj ni mogoče več izvajati pouka, da bomo naredili ali podružnično šolo ali pa šolo zaprli. Prav zaradi tega smo dostikrat raje bolj nežni oziroma nismo tako glasni kot bi morali biti," odkrito pove Franc Slokan, predsednik Krajevne skupnosti Cezanjevci.

Naveličani obljub o novi šoli optimizma ne premorejo več.  

"V tem trenutku ne vem, kaj si sploh lahko obetamo. Želimo si, pričakujemo, vendar očitno je cilj še zelo daleč," pravi Hojnikova, Gospodaričeva pa ob tem doda "Staršem smo hvaležni, da to razumejo in da nam dajo otroke v prostore, kakršne imamo".

Kot pravijo, se trudijo, da je delo kljub vsemu v teh prostorih kar se da kakovostno.

S spleta

Komentarji (27)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Civilna iniciativa (nepreverjen)

Sramota za drzavo ka nemre zriktate pare za solo sramota

civilna inic2 (nepreverjen)

Nej ka,: šolo, vrtec, gasilski dom, kulturni dom, športno dvorano, teniško igrišče in zdravstveni dom v VSAKO SELO!
Što de pa to vse plačal?
Rejsan smo nej normalni, bogami!

tuncika

Sramota za župana, učiteljski zbor, Krajevno skupnost in še koga. Fuj in sram vas naj bo...……..Ko je treba štrajkat, učitelji rinejo v Ljubljano (tudi zaradi dnevnice), vaščani raje igrajo nogomet in organizirajo veselice...………..šola, ki pa je središče družbe (izobraževanje, omogoča povečano nataliteto) pa pustite zanemarjeno. Če bi jaz bil učitelj, bi se zakopal v gnojnico. 30 let je že učiteljica na šoli in niti enkrat v sezoni ni poprijela za čopič ali metlo, ali organizirala kako malo obnovo (delovno akcijo z sovaščani), na denar pa se zelo dobro razumejo in svoje riti.
Stokrat fuj in fej učitelji...……...župan in vaščani.

smukecovđouž (nepreverjen)

Ka tebi v glavi špila? Zdaj se na učitele spravlaš kak da bi oni krivi bili za tou situacijo. Verjetno si oni še najbole želijo novo šoulo, ka oni do tan tudi gda se generacije menjajo. In to je njihovo delovno mesto. Ali gda si v glavi bougi si pač bougi in pišeš takšne blesarije kak tij. Kak te je nej sran ka si tak zabiti?

In reply to by tuncika

Cezanjevški učenec (nepreverjen)

Sem vaščan iz šolskega okoliša in me je komentar zelo prizadel. Če ne veste, da je bilo leta (mislim da je točno)2012, ko se je na šoli izvajala akcija polepšajmo šolo. in smo bili v akcijo vključeni starši,gasilci,pleskarji,gradbinci in vsi zaposleni na šoli, ko smo v tednu dni prepleskali in polepšali velik del objekta. Pa to čistar zastonj, še matrejal je bil z sponzorskih sredstev. Tako so tudi učitelji in ostali zaposleni vsak dan tudi v soboto delali cel dan od jutra do večera. Je pa žalostno da je takratna lokalna oblast že dvignila roke in ji ni bilo mar tisti moment. Vendar je spridom izkoristila to za svojo promocijo na naslednih volitvah. Vem da je Ravnateljica in Hišnik pa še marsikateri zaposlen delal po 13-15 ur na dan in ni bilo problem gospodinje iz okolice so pomagale pri hrani da se je še tisto pridobilo zastonj. Vendar smo vsi takrat upali da je to kratkoročna rešitev da bo v Cezanjevcih se le nekaj premaknilo za igradnjo šole.
Vendar kot vidim se vse bolj odmika saj tudi sedaj občina nima planiranega nite Evra za novogradnjo,da bi vsaj pokazala interes, da se želi prijavit na razpis. Sram me je ko moram povedat kako slabo šolo obiskuje moj otrok in z ponosom povem kako dober kader imamo zaposlen na šoli.

In reply to by tuncika

afta he (nepreverjen)

A nima tam v bližini ne vem koliko let vašega poslanca Juršo. Ste stopili do njega, da bi stvari pospešili z gradnjo nove šole, če je ta tako boga. Zgleda da ne. Kaj potem gospod dela v parlamentu, če se za svoje volilce ne pobriga. Sicer pa Ljutomer je 4 KM od Cezanjevcev naj se tam dozida šola, ni treba da je na vsakem vogalu samostojna šola, naj ti iz Cezanjevec obiskujejo šolo v Ljutomeru v popoldanskem času, če ni prostora.

In reply to by Cezanjevški učenec (nepreverjen)

knedl zvonko (nepreverjen)

Smo bili pri omenjenem poslancu in se z njim pogovarjali o tem. On je krivdo elegantno prevalil na Občino. Sam okoli tega ni naredil nič! Ker pač očitno nima interesa. Okoli dozidave šole pa naslednje:
Vam je verjetno jasno, da dozidava tudi nekaj stane, ali? In projektna dokumentacija za to? Bo šlo? O prednostih malih vaških šol na pram velikim mestnim šolam vam verjetno ni treba razlagati, ali pač?
Dejstvo je, da je šolstvo doma v cezanjevcih najmnaj 120 let. Tam je postavljen nov vrtec z vso potrebno infrastrukturo za novo šolo. Tudi zemljišča so že na razpolago. Tak, da je najbolj smotrno zgraditi novo šolo ob vrtcu.

In reply to by afta he (nepreverjen)

zanimame (nepreverjen)

A bi mi prosim razložil prednosti malih vaških šol na pram velikim mestnim šolam? Razen tega da ni treba organizirati prevoza jih jaz ne vidim. Pa tudi slabost je, da potem otrok ki je hodil v malo vaško šolo pride v srednjo šolo v mesto in se mu zdi da je v Las Vegasu, ni pripravljen na življenje v urbanem okolju.

In reply to by knedl zvonko (nepreverjen)

knedl zvonko (nepreverjen)

Bolj pristen stik učitelja z učencem in njegovimi starši. Celoten učni proces potek na veliko bolj osebni ravni. Primerjava vaške šole in mestne šole pokaže, da so po večini v mestnih šolah učenci učiteljem številke in se jim sladko je.. za njih. Vpetost učencev v lokalno okolje in družbo. Obiski okoliških kmetij, organizacij, dogodkov na katerih učenci vidijo tudi kaj drugega, praktičnega kot samo suhoparno učno snov. Stik z naravo in poučevanje v naravi. Tu vam v mestu želim veliko uspeha. Beton, beton, beton in flika parka polnega pasjega kakca... :)
Tudi sam sem obiskoval to šolo in sem šel tudi potem v širni svet in preživel... :)
je pa res, da je že prepričanemu težko karkoli argumentirati. in tu se verjetno midva gibljeva, ali? :)

In reply to by zanimame (nepreverjen)

Zanimame (nepreverjen)

Nisem bil že prepričan. In še zmeraj nisem. Da so učenci zgolj številka je odvisno od učitelja, ne pa od lokacije šole. Pristen stik učitelja z učenci je pa tudi tak da če je učitelj prijatelj s starši se tistemu učencu posveti ostalim pa manj. Ali pa se celo maščuje malemu za kako zamero z njegovimi starši. Takih zamer in favoriziranj pa se mi zdi da je na vasi več. Pomanjkanje časa v naravi pa je res velik minus mestnih šol.

In reply to by knedl zvonko (nepreverjen)

caplja (nepreverjen)

Ljutomerska osnovna šola ima toliko prostora, da lahko takoj sprejme vse učence iz Cezanjevcev. Tako, da je zagotovo cenejše, če organizirajo prevoze (tako in tako se otroke v šolo Cezanjevce večinoma vozi), da teh 3 ali 4 kilometre prepeljejo v Ljutomer. Najboljše za vse

In reply to by afta he (nepreverjen)

knedl zvonko (nepreverjen)

Od kod vam ta podatek? Mi, ki se s to tematiko aktivno ukvarjamo tega podatka namreč nimamo. Če bi bilo temu tako, potem te debate ne bi bilo že zadnjih 20 let. Kajneda?

In reply to by caplja (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

V sakomi gasilsko I društvi občina kupi avto za 200 jurjov, jeroga majo za veselice, za deco pa nega pejnez!

tuncika

smukecovđouž, na roke si ga vrži, pa eno bečko vina si spij. Že zjutraj pa tako agresiven...……….a ge v štalci spiš...………..samo komentiral sem. Za dejstva pri tej zadevi pa si oglej še naslednje komentatorje...……...pa teleta voli, ko bodo volitve...……..

tuncika

Cezanjevški učenec ……...iskreno se vam opravičujem za moj komentar. Lepo ste napisali svoj prispevek in vam dam deloma prav, do tistega dela, ko ste rekli, da ste verjeli obljubam takratne oblasti. Tistemu, ki obljublja še in še...………..ne smete nikoli v življenju verjeti. Takšna je naša realnost. Volite skromne in poštene domačine, ki se imajo s čim dokazati.
Za učitelje pa tako, ker sem si ogledal TV prispevek. Še vedno bom trdil, da bodo raje kot doma pomagali, tudi za dobrobit šole, odšli na "romanje-štrajk" v LJ in si polnili svoje riti. Govorim iz izkušenj 20-letnega dela sindikalista, ki si še danes upa pogledati v oči slehernemu sodelavcu.

knedl zvonko (nepreverjen)

Tukaj moram kot starš otrok vskočit in se postavit na stran zaposlenih na šoli. Veliko truda in naporov s strani zaposlenih na vseh ravneh je bilo že vloženega v gradnjo nove šole in rešitev prostorske stiske! Upam, samo, da ostane tako naprej in da jim lokalna in državna politika ne bo končna vzela zagona. Kar se tiče obnove obstoječe šole je bilo napisano že vse s strani Cezanjevsega učenca. Skupaj bomo že potegnili ta voz naprej. Nekoč...

In reply to by tuncika

Katarina__M (nepreverjen)

Veste kaj je najbolj žalostno? Dejstvo, da sta tako poslanec Franc Jurša, kot tudi aktualna županja Olga Karba oba obiskovala to osnovno šolo. Kar ga. Karba tudi rada izpostavi. Zanimivo je tudi da ima ga. Karba na oglasni deski pred občino, od nastopa prvega mandata, izobešeno idejno zasnovo nove šole v Cezanjevcih, v tej smeri pa je storila bolj malo oz. nič. Je pa uspela urediti celoten hrib kjer je doma (Juršovko) s krožnimi križišči in tlakovci,… Kdor vsaj malo pozna to cesta ve da se dva avtomobila niti srečati ne moreta, ne da bi bilo možno z avtomobilom pravilno peljati po krožnem križišču. No mogoče pa so krožna križišča narediti za kolesarje, ne vem,…
Se pa županja res lahko »pohvali« z naslednjimi dosežki kar se tiče OŠ Cezanjevcih:
1. decembra 2017 se je veselo fotografirala ob otvoritvi novega pločniki, ki bi naj povezoval nov vrtec in staro šolo. Problem je edino v tem, da je bil ta pločnik zgrajen samo do polovice poti oz. od stare šole do reke Ščavnice, naprej od Ščavnice do novega vrtca pa ne.
2. energetska sanacija Osnovne šole Cezanjevci v letu 2020 oziroma tako je vsaj bilo predstavljeno. V resnici pa je občina financirala energetsko sanacijo telovadnice in kuhinje, celotna stara stavba pa je ostala nedotaknjena!?
Na podlagi vsega se mi res dozdeva da naša politika funkcionira po principu (vsaj v večini primerov): ko 1. kandidirajo za župana obljubljajo kaj vse bodo spremenili, ko 2. kandidirajo se izgovarjajo da zaradi prejšnjih županov še niso mogli realizirati vsega kar so želeli, ko 3 kandidirajo obljubljajo da so vsi postopki v teku, ko pridejo 4. volitve, pa se odločijo da ne bodo več kandidirali ker tako ne morejo nič spremeniti.
Da zaključim to predolgo pisanje: dokler občina ne bo pripravila vse potrebne dokumentacije in bo s tem zagotovila osnovni pogoj, da se sploh lahko prijavi na razpis ministrstva za izgradnjo nove šolo je vse skupaj izguba časa. Učitelji, ravnateljica, starši,… vsi lahko še naprej opozarjajo na težave s prostorsko stisko,… ampak žal je njihov trud, tu daleč vstran od Ljubljane zaman.

caplja (nepreverjen)

Kaj vam ni jasno, da Karbova na veliko obljublja samo pred volitvami. Kaj vse je obljubila za ta mandat. Prvo šolo v Cezanjevcih, drugo, da ima že strateškega kupca za hotel v Ljutomeru, da se bo v bivši Blagovnici nekaj odvijalo, da prostori ne bodo prazni in stavba ne bo propadala. In še in še. In to so bile vse prazne obljube. Sedaj Lotmeržani samo čakamo, da ji poteče mandat in upamo, da ko se je rešimo, da se bo v Ljutomeru nekaj premaknila. Ta ženska je res Ljutomer potisnila za 30 let nazaj.

In reply to by Katarina__M (nepreverjen)

tuncika

Odličen komentar ga. Katarina__M. Kot prvo : ravnateljica se naj več ne slika ob dogodkih, ampak naj odstopi, zaradi svoje nadutosti in arogance do šole. Če bi jaz bil ravnatelj bi LJ zasul z razbitimi jajci, ne pa mencal in "stunjal". LJ noče razumeti ruralno okolje, zato je potrebno tistim v LJ samo eno poslati na gobec.
In ravnateljica ne počne nič od tega (čaka plačo, se slika, stunja, udinja).
Če si ravnatelj delaš za šolo, učence, okolico, čeprav z razbitim nosom.

Mogoče v razmislek: (nepreverjen)

Ne vem,samo razmišljam, zakaj mogoče država nima posluha za to šolo:

- OŠ v Ljutomeru je oddaljena 4,5 km
- OŠ v Križevcih pri Ljutomeru je oddaljena 5,5 km
- OŠ v Mali Nedelji pa slabih 9km...

Seveda vsakdo želi v svoji skupnosti imeti čimveč in čimboljše...razumljivo da se vsak bori za svojo okolico.

Nova šola, se zelo lepo sliši.

Kaj pa bo z staro šolo?? Ista sramota kot v Mali Nedelji?? Ali pa v Stročji vasi??

knedl zvonko (nepreverjen)

Za staro šolo obstaja kar nekaj idej lokalne skupnosti, kako jo uporabiti v primeru novogradnje. Še enkrat, kakršnakoli širitev obstoječih šol v bližini stane enako kot bi stala novogradnja v Cezanjevcih. Se pa strinjam, da vsak zase želi samo najboljše. Verjetno tudi vi, ali?

In reply to by Mogoče v razmislek: (nepreverjen)

Cezanjevški učenec (nepreverjen)

Bolj gledam komentarje bolj sem zamišljen in razočaran. Županja ki je obiskovalo TO šolo in poslanec je obiskoval TO šolo ter tudi podžupan je obiskoval TO šolo vendar vsem se dobesedno je.... za to šolo in izobraževanje bodočih tukaj živečih ljudi. saj oni rabijo ovce ne pa izobraženih samostojnih ljudi. tudi nekateri vaški veljaki (vaški burgemajstri) so proti šoli kljub temu da so sami obiskovali to šolo ali imajo še otroke v šoli, radi prestopijo v volitvah tudi stranko samo da so bližje lokalnemu vodstvu in tako vplivajo proti šoli. Katarina_M je lepo zapisala da je 1001 izgovor za neizgradnjo šole vendar zato so krivi tudi uradniki na občini ki so v službi za Občane. Naši uradniki pa razmišlajo, da so občani tukaj zaradi njih. Ravnateljica, zaposleni in starši upam da naš boj v bližnji prihodnosti obrodi sadove in potem bodo se nasprotniki šole spet lahko ponosno slikali v prvih vrstah ob otvoritvi.

civilna inic2 (nepreverjen)

To te buje:
- OŠ v Ljutomeru je oddaljena 4,5 km
- OŠ v Križevcih pri Ljutomeru je oddaljena 5,5 km
- OŠ v Mali Nedelji pa slabih 9km...
IN VI BI RADI NOVO ŠOLO?

Skrajni čas je, da tudi šolstvo pride na vrsto; preurediti šolske okoliše (dece je čedalje menje, šol ša isto!),
Če se te dece ne da prepeljati v eno od sosednjih šol, sem jaz peciklin!!!!
Ne?
Potem pa zidajmo novo šolo; šola rabi tudi telovadnico- zidajmo novo telovadnico, pa takšno malo večjo, da bo hkrati športna dvorana "za izven"- z tribunami, garderobami in tuši. Pa atletsko stezo novo nucamo, tisto z najsodobnejšo prevleko, ka se deci nede škalijlo.
Male, vaške šole , vpete v lokalno okolje, so boljše od večjih, centralnih šol. Malo morgen!!! Kaj pa oprema???

Dajte, zresnite se, pa v novem šolskem letu deco pošljite z avtobusom v Lotmerk pa konec komedije!!

Katarina__M (nepreverjen)

Lahko je komentirati brez da se vsaj malo preveri podatke. Samo v pomurski regiji je kar nekaj osnovnih šol, ki imajo vpisanih od 50 do 100 učencev ali pa še manj, pa tam nihče ne razmišlja da bi šole združili. Če pa bi že imele navedene šole toliko dodatnega prostora, da bi lahko sprejele še učence OŠ Cezanjevci, Občina Ljutomer verjetno ne bi zgradila leta 2009 nove osnovne šole v Stročji vasi, katera ima približno isto število učencev kot OŠ Cezanjevci. Pa tudi, če bi okoliškim šolam tako primanjkovalo učencev, bi verjetno že davno zaprli enoto na Cvenu, katero obiskuje cca 50 učencev in je podružnica OŠ Ljutomer. Pojasnjujem pa še, da so vse navedene šole enako oddaljene od Ljutomera kot Cezanjevci. Nadalje dodajam, da ima tudi OŠ Mala Nedelje skoraj enako število učencev kot OŠ Cezanjevci.

In reply to by civilna inic2 (nepreverjen)

Cezanjevci (nepreverjen)

Moji otroci so in še obiskujejo to šolo, tudi sam se jo. Da nove šole ne bo, kljub raznim obljubam nam je nekaterim že dalj časa jasno. In po neki logiki morda celo čisto razumno, iz razloga ostalih OŠ v bližini. Res je vseeno, če kombi pelje otroka v Cezanjevce ali par km več, peš itak noben več ne hodi. Bi pa bil politični samomor, da županja in poslanec to javno priznata...zato tega storila ne bosta, bolje ljudem prodajati že 30 let in več staro zgodbo o novi šoli. Nobeden od ljudi , ki odločajo (tudi vodstvo šole) pa se ne zavedajo, da je objekt kot tak NEVAREN!!!! In bo treba na hitro, preden se res kaj zgodi sprejet dokončno odločitev.

nikaloo (nepreverjen)

ZAHTEVAM, DA SE V VSAKI VASI ZGRADI NOVA OSNOVNA SOLA S SPORTNO DVORANO IN SPORTNIM POLIGONOM! POSLEDICNO BO VEC DELAVNIH MEST ZA UCITELJE IN OSTALE DELAVCE IN OTROCI BODO LAHKO PREJ DOMA ZA RACUNALNIKI:)
OBCANOM PA KOMUNALNE PRISPEVKE DVIGNITI ZA 500%!
NAJBOLJSE, DA VSAKA VAS POSTANE OBCINA:)

knedl zvonko (nepreverjen)

Vidim, da ste eni ta pravi Slovenceljni na tem forumu. Glavno, da kritizirate in pljuvate, brez, da navedete en relevanten argument. Zato pa mamo takse stanje kot ga mamo. Za racunalniki ste vsi mocni. Ko pa je treba kaj narediti, se izpostaviti, zamuditi kaksno pivo v domaci gostilni, ne, to pa je ze prevec. Ce nimate kaj pametnega povedati, raje ne pisite butastih komentarjev. Boste izpadli veliko bolj pametni kot sedaj... ;)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice