Koronavirus letos odnaša številne sejemske dogodke. Pri nas je najprej odnesel enega večjih, in sicer Pomurski sejem, v naslednjih mesecih pa ne bo tudi tradicionalnih sejemskih dogodkov v Murski Soboti.

Tradicionalne sejemske dogodke z več kot 600 letno tradicijo letos niso preprečila gradbena dela v središču Murske Sobote, pač pa trenutno stanje s koronavirusom. V povprečju letno sejemske dogodke kot je Trejzino senje obišče tudi do 5000 ljudi iz vse Slovenije in tujine, zato so po mnenju Štefana Cigana, direktorja Komunale Murska Sobota, tveganja, da bi izvedli sejemske dogodke, enostavno prevelika. 

»Želja tako tistih, ki pridejo na sejem, kot prodajalcev, razstavljalcev in nas organizatorjev je čim večji obisk. Če pa so omejitve, so riziki preveliki, kajti vemo da je to mednarodni sejem, ljudje prihajajo iz vseh sosednjih držav, iz celotne Slovenije, tako da bi mešanje prebivalstva bilo veliko in posledično je večja nevarnost prenosa okužbe.« Štefan Cigan, direktor Komunale Murska Sobota. 

Kar pa za organizatorje, torej Komunalo Murska Sobota, pomeni do 50.000 evrov manj prihodkov. 

»Za nas kot organizatorje to pomeni tu nekje 50.000 evrov manj prihodkov, seveda so s tem povezani tudi stroški, vendar pa mi imamo ekipo, ki dela na tem, se pravi so manj izkoriščeni, izvajajo druga dela. Upam pa seveda da to letošnje dogajanje s temi virusi ne bodo spremenile bodisi interesa bodisi razstavljalcev in prodajalcev v naslednjih letih ali pa interesa obiskovalcev.«

»Sejemska industrija je na robu preživetja«

Še močneje pa je koronavirus prizadel Pomurski sejem. Ti so namreč v letošnjem programu, zaradi ukrepov vlade odpovedali vseh šest načrtovanih sejmov.  Kot je v javnem pismu navedel predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec, je celotna sejemska industrija za državo strateškega pomena pa čeprav v celotni zgodovini ni bila deležna nobene posebne pomoči. Da sodi Slovenija med pomembne sejemske države, pove že podatek, da je bila Ljubljana leta 1925 med ustanovitelji svetovnega združenja sejmov UFI. Po njegovih besedah so sejmi odraz gospodarske uspešnosti države in regije, zato se mesta in regije zanje borijo. 

»Edino kar smo mi lahko letos realizirali so bila mednarodna ocenjevanja, ampak to je zgolj 2 odstotka celotne realizacije, « pravi Erjavec. To za Pomurski sejem pomeni  skoraj 1,9 milijona evra izpada, v primerjavi z letom 2019 pa je izpad 1,6 milijona, kar pomeni, da je izpad 92,4 odstoten. Kljub izpadu pa so obdržali zaposlene in preko spletnega sejma tudi stik z razstavljavci in obiskovalci, a finančne posledice za družbo bodo večletne. 
 

»Finančni izpad v letošnjem letu je pravzaprav 95-odstotni,vsaj za Pomurski sejem, kajti mi nismo mogli narediti niti enega sejma.«

Bo jim država priskočila na pomoč?

Kar pomeni za Pomurski sejem krizo, kakršne še niso doživeli. Upali so, da bo ta kriza trajala zgolj nekaj mesecev in da bo potem mogoče ponovno prirejati dogodke, toda to se ni uresničilo.

»Imeli smo v tej zgodovini, 58-letni zgodovini že več kriznih trenutkov, vendar smo vedno nekako našli izhod iz nastalega položaja. Žal pa je situacija takšna, da stojimo sejmarji in preko 350 podjetij industrije srečanj po osmih mesecih ukrepov, ki so nam onemogočili dejavnosti, pred dilemo, kako naprej.«

Zato sedaj upajo na pomoč države hkrati pa venomer iščejo nove rešitve, ena izmed njih je spletni sejem, ki pa po besedah Erjavca pravega sejma ne more nadomestiti. 

»Prvič v zgodovini sejmarstva v Sloveniji stojimo sejmarji in z nami povezana industrija srečanj v položaju, ko moramo državo prositi, naj nam pomaga, kot pomaga tudi drugim prizadetim dejavnostim. Če ne bomo kmalu deležni posebne pomoči ali možnosti za nadaljnje delo, pa bodo tudi usodne za preživetje. In bojim se, da bo tako tudi za druge slovenske organizatorje sejmov in celotno industrijo srečanj. Največjo škodo pa bo na koncu imela država, « še navaja prvi mož Pomurskega sejma v javnem prispevku.

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bonge (nepreverjen)

jebeš sejem
ćuvaj zdravlje

Tak trbej (nepreverjen)

Ka pa gda na sejmi tacunate 1.m 300,oo eurof je tou normalno barabe pozrejsne

In reply to by Bonge (nepreverjen)

87David (nepreverjen)

Spoštovani sejmarji, kje pa je tisti višek denarja od vseh prejšnjih sejmov? Ga že ni več? Hm... zdaj ste pa najvekši srmačeki...

Bonge (nepreverjen)

pojedel ga je striček iz Velike nedelje
ki je prišel na obisk

In reply to by 87David (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Ta vlada bo res vse uničila!

Kageste (nepreverjen)

Najbolje pa de uničila tvojo oprano glavo.

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Janševi ste 🐑🐑🐑🐑🐑🐑

In reply to by Kageste (nepreverjen)

plolo.. (nepreverjen)

to kar partijci očitajo drugim, sami počnejo ali so. Dokaznao čez celotno zgodovino. Tole bi pred 100 leti še imelo učinek, sedaj so vas že vsi prokužili. Daj kaj novega.

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Okioko (nepreverjen)

Hahaha,kak se eni obremenjujete z tejmi ovcami pa Janšo.

In reply to by ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

rompompom (nepreverjen)

Velika večina teh sejmarov, gostincov, organizatorov prireditev, turističnih delavcov in ostalih kere so tej blesavi ukrepi tak na velko prizdeli, podpira tou vlado, so boji toga prehlada, lejče okoli z maskami, se boji stikov s soljudmi, si 1000x na den razkuži roke s strupom, skratka vehementno uboga in vrvle vse ka si zmisli od politike nastavlena stroka in vse ka povejo po televiziji. Tak ka dragi moji pingvini, ne cvilite zdaj zaradi toga. Če bi nej nasedli toj histeriji skupaj z večino ljudstva bi gnesden bilo vse drugače.

pomopom (nepreverjen)

Pingvine ima Jankovič pod kontrolo. »Zorana Jankovića lahko izkrcate na Antarktiki in bo s pingvini ustvaril pogoje za razvoj. " tako njegov kolega Mišič. Kje so odpisani milijoni, ki bi jih sedaj potrebovai tudi sejmarji, gostinci, turitični delavci?

In reply to by rompompom (nepreverjen)

pesrodo (nepreverjen)

ne rabijo oni še vsaj 10 let sejamov, glede na milijone ki so jih prokasirali. Niso to nobeni siromaki. Koliko je stal najemn 1m2 razstavišča? Veliko preveč.

Vir.... (nepreverjen)

Za nas je glavno ka smo močno podpirali hrvaški turizem in tvegali točno to kar zdaj imamo.

Jkfds (nepreverjen)

Ta vlada je da zato da nas uniči nej pa da nan pomaga trbelo de ite granitne kocke v parlament metat ka tou vec forme nema samo bi nas neka jebale omejevale placuvlemo pa jih naj dale pijzda njin materna dol s tejme gnojame nesposobnime kere 5cm od svojoga nousa ne vijdijo

KAJ JOČETE TAJKUNI (nepreverjen)

Pravi so se začeli jokati, tu mislim predvsem Erjavca, kje pa je ves tisti dobiček, ki ste ga vsako leto kasirali, bo potrebno jahte pa vikende prodati tovariši. Prav je da država pomaga takim ki ne morejo preživeti in nimajo nič, takim tajkunom PA ODLOČNO NE ker bodo s tem koliko so si nagrabili še preživeli njihovi vnuki, če bodo kaj delali ali nič. Tudi za Komunalo velja isto, zdaj so vsaj obelodanili, da so sejme prirejali izključno zaradi dobička zato pa ti sejmi več niso imeli nobene "duše" in ne vsebine, pijančevanje pa kuhane klobase vprašljive kvalitete.

brečlaš (nepreverjen)

In što jin je napravo tej dobiček? Takšni kmetje kak si ti ka ste odli na tej brezvezne sejme tanka slabo vijno in se nažejrat s klobasami pa čevapčičami.

In reply to by KAJ JOČETE TAJKUNI (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

kaj si ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat ko ti pride strićek
iz Velike Nedelje na obisk
in ti potem zvečer po risanki vtakne v usteca BANANOOOOOOOOOOOOOOOO

In reply to by brečlaš (nepreverjen)

Machiavelli

Najdite si sluzbe raje

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice