Uvedba davčnih blagajn po zgledu Hrvaške pomeni dodaten strošek za obrtnike, vlada pa želi s tem ukrepom zmanjšati obseg sive ekonomije.

Državni zbor je ta teden podprl zakon o davčnem potrjevanju računov. Slednji z 2. januarjem prihodnje leto uvaja tako imenovane davčne blagajne pri poslovanju z gotovino. Sistem, ki je nadgraditev sedaj veljavnega sistema virtualnih davčnih blagajn, bo poskusno stekel že 1. decembra. Gre za obvezno potrjevanje računov po elektronski pošti, s katerim si država obeta 50 do 100 milijonov evrov izplena. A davčnim blagajnam niso vsi naklonjeni, saj za obrtnike to pomeni dodaten strošek. 

Predvidenih ni nobenih izjem. Račune bodo morali po elektronski pošti potrjevati vsi, ki so po zakonu o davku na dodano vrednost dolžni izdajati račune. Med temi ni na primer branjevcev na tržnicah, prav tako ni izdaje računov pri avtomatih za prehrano in pijačo.

Se obeta dvig cen?

»Vse to zdaj že duši malo gospodarstvo,  ki pa je gonilna sila v Sloveniji,« opozarja Vlado Mandič, predsednik soboške Območne obrtno podjetniške zbornice Murska Sobota. Kot pravi, bo marsikateri obrtnik zaradi dodatnih stroškov nehote moral dvigniti cene svojih storitev: »Kdor do zdaj ni izdajal računov, tudi zdaj ne bo izdajal računov in to si je enkrat treba priznati ter ugotoviti, da je treba osvestiti ljudi, da morajo prositi za račun.«

Kazni so velike, tako za tiste, ki ne bodo shranili računa in tiste, ki računa ne bodo izdajali. »Za tiste, ki računa ne bodo vzeli, je kazen 40 evrov, za tiste, ki računa ne bodo izdajali pa naj so kazni velike,« dodaja Mandič. Za pravne osebe se na primer gibljejo od 2000 do 75 tisoč evrov.

Kaj pa uvedba nižje davčne stopnje?

Obrtniki menijo, da so glavni problem previsoke davčne stopnje. Da bi bilo treba obenem z uvedbo davčnih blagajn znižati davčne stopnje, kot so storili Hrvati. V obrtno podjetniški zbornici se zato zavzemajo za uvedbo nižje davčne stopnje: »22-odstotni DDV je zgornja meja, da še pridemo skozi. Ampak apetiti naše države so tako veliki, da je to še vedno premalo. Bojim se, da bodo zopet nekaj našli, da nas bodo zopet z nečim obdavčili.«

Državni svet že izglasoval veto

Zakon bo veljal za pravne in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost za plačilo z gotovino in so dolžne voditi poslovne knjige in evidence. V dveletnem prehodnem obdobju se zavezanec lahko sam odloči, ali bo uporabljal elektronsko potrjevanje računov ali vezano knjigo računov. Davčne blagajne zavezancev bodo preko spleta povezane s centralnim informacijskim sistemom finančne uprave.

Državni svet pa je danes že izglasoval odložilni veto, s 15 glasovi za in 13 proti. Državni zbor bo moral o zakonu znova odločati, za sprejem pa bo potrebna absolutna večina glasov.

Komentarji (9)

Q (ni preverjeno)

Siva ekonomija so brezposelni ljudje, ki delajo ceneje od obrtnikov. Tu pa naša leva država ne ukrepa.

Landini

Tudi obrtniki na veliko ponujajo delo brez računa.

In reply to by Q (ni preverjeno)

fdfs (ni preverjeno)

hmmm pri kebabsijaj še vedno nega računov... što de pa tan ukrepo?

Mansson

židan zgleuvli se po zahodi, nej po balkani !

Landini

Ta Balkan nas bo v nekaj letih pokupil. Potem se pa lahko zgledujemo le še po ........

In reply to by Mansson

Pameten (ni preverjeno)

Že zdavnaj bi morali to narediti, meni pa je bilo čudno, zakaj hrvaški slaščičarji tako lepo dajejo račune, pri nas pa ne.

zima.bella

Eni še le "gonite" ta Balkan - jaz pa imam občutek, da živimo v 4.Rajhu!

asfsdgdbdfgergw3w44 (ni preverjeno)

Lekar mo mogo malo začate trenerate šprintanje, ka mo lejko pred inšpektori bejžo gda mo brez računa

boro (ni preverjeno)

žalostno je ka se taki glasijo kateri res ne izdajajo računov in prodajajo zlatnino in drage kamne in izdelke taki bi imeli še privilegij ,da poslujejo brez računa,naj si uprizori še par vlomov in ne bo treba izdajati računov,sicer pa nimamo vsi tega privilegija da bi selektivno plačevali davek kot pravi geslo na Hrvaški brez računa se ne računa in še kazen za kupca saj pa po zakunu je krv tudi tisti ,ki drži vrečo in ne samo tisti ki krade

Starejše novice