Vir: Facebook Hide the Pain Harold
Ljubljano je obiskal Madžar András István Arató, na družbenih omrežjih bolj znan kot priljubljena »meme« figura »Hide the pain Harold«.

S prijatelji se na Instagramu dogovarjate, kako boste preživeli petkov večer. Vsi so za bowling, aktivnost, ki vam je najmanj povšeči - vse, kar ste si želeli vi, je samo miren večer s kozarcem vina in narezkom nekje v prijetnem lokalu.

Ko eden od prijateljev vpraša, ali se strinjate z načrtom, mu prilepite fotografijo - meme sivolasega gospoda, ki se smehlja, a njegov smehljaj v resnici izkazuje bolečino, kot bi ga nekdo pravzaprav prisilil, da se mora nasmehniti.

Meme, ki se ga je na socialnih omrežjih prijelo ime »Hide the Pain Harold,« po spletu kroži že od leta 2011, zato ste gotovo kdaj naleteli nanj.

A če boste obraz s fotografije te dni srečali na ljubljanskih ulicah, ne bodite presenečeni: moški, ki je pravzaprav na fotografiji, 77-letni Madžar András István Arató, te dni dopustuje v Ljubljani.

Na svojem instagramu je objavil fotografijo, na kateri uživa v večerji na Cankarjevem nabrežju, spodaj pa pripisal: »Pozdravljena, Slovenija! Izgovori: Ljubljana.«

Kaj je meme?

Meme (slovensko mem) je fotografija, posnetek, odlomek besedila in tako naprej, običajno zabavne narave, ki je vzet iz konteksta in se s pomočjo spletnih uporabnikov bliskovito širi po internetu, pogosto tudi v več različicah.

Pogosto memi postanejo generične, »stock« fotografije, ki so sicer uporabljene v promocijske namene.

Znani memi so na primer stock fotografija fanta na sprehodu z dekletom, ki se obrača za drugo žensko - to ljudje na internetu denimo uporabijo, ko želijo povedati, da bi morala biti njihova pozornost usmerjena v eno stvar (na primer učenje matematike), a jih premami nekaj drugega (na primer igranje igric).

Hide the Pain Harold ali Skrij bolečino Harold, ki se uporablja v situacijah, ko ne veš, ali bi se smejal ali jokal oziroma se pretvarjaš, da ti je nekaj prav, pa ti v bistvu ni.

Še en slavni meme - stock fotografija ženske, ki ji po licu teče solza, pa je uporabljen v kontekstu 'First world problems', na primer s pripisom »Ko si lačen, ampak si si že umil zobe«.

»Haroldova« zgodba

Tudi András István Arató je meme postal po naključju.

Kot je razkril za Guardian, je pred devetimi leti slučajno odkril, da njegova fotografija kroži po internetu. Šlo je za fotografijo, ki je nastala v času, ko je še delal kot inženir elektrotehnike.

Kontaktiral ga je profesionalni fotograf, ki je videl fotografije z dopusta, ki jih je objavil na svojem Facebooku, in dejal, da išče nekoga, kot je on, za nekaj »stock« fotografij.

»Vsak je v notranjosti malo nečimrn, tudi jaz sem, zato sem bil zadovoljen, da je želel moje fotografije. Povabil me je na fotografiranje v bližini mojega doma v Budimpešti in posnela sva nekaj fotografij na različnih lokacijah in v različnih kontekstih. V naslednjih dveh letih je posnel na stotine mojih fotografij.«

Arató je za te fotografije nastopil v vlogi profesorja, zdravnika, električarja, pleskarja, poslovneža ...

Seveda je mislil, da bodo fotografije uporabljene le v promocijske in poslovne namene, ni pričakoval, da bo postal meme.

»Moje fotografije so ljudje uporabili kot meme, ker se jim je zdelo, da se smejem skozi bolečino,« je dejal.

»Ko so memi začeli krožiti po svetu, so me novinarji pričeli kontaktirati, pojavljale so se prošnje, da pridejo k meni domov in me intervjujajo ... Moja žena je to sovražila: zdelo se ji je, da vdirajo v najino zasebno življenje, pa tudi ni ji bilo všeč, kako sem na memih prikazan.

Ljudje so mislili, da nisem resnična oseba, ampak samo neka fotošopirana kreacija - nekdo me je celo kontaktiral s prošnjo, da mu pošljem dokaz, da res obstajam!«

@buzzfeed How the ‘Hide the Pain Harold’ Meme was (Accidentally) Created #BuzzFeed ♬ original sound - BuzzFeed

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Kobajagi (ni preverjeno)

Po mojr z ten nasmehon kaze,ka ma nouve zobej.

Starejše novice