Foto: osebni arhiv Patrik Bratuše
Patrik Bratuša si je pred 30. rojstnim dnem zadal posebno misijo. Prijetno je združil s koristnim in se dobrodelno odpravil na 3300 kilometrov dolgo pot.

Ko smo se pogovarjali s Patrikom Bratušo, se je zadrževal v Španiji, za njim pa je bila že 2700 kilometrov dolga pot. Do cilja mu manjka zgolj zadnjih 600 kilometrov, za katere meni, da bo nedvomno osvojil do svojega rojstnega dne, ki je 25. oktobra. 

Že dlje časa želel s kolesom do Portugalske

Za Portugalsko kot ciljno destinacijo se ni odločil naključno, že dve leti je imel željo, da jo obišče s kolesom. Na poti lahko občuduje velike jahte, ki mu kot prometnemu inžinirju pritegnejo pozornost. 

Nedavno je kolesaril do Črne Gore, kjer je želja po večji razdalji postala izrazitejša. 

Največji požar v zgodovini Slovenije, požar na Krasu ga je močno prizadel. Poleg kolesa mu je ena izmed strasti pomaganje, zato se je odločil, da združi prijetno s koristnim in s kolesom zbira sredstva za odpravo posledic požara

»Prej zelena pokrajina polna življenja je le še ožgana senca svoje podobe in trajalo bo desetletja, ne le leta, da pokrajina in vasi okrevajo« se sliši zapis na Patrikovem Facebook profilu.

Na pot brez posebnih priprav

Na tako ogromno razdaljo se ni posebej pripravljal, saj na voljo ni imel dovolj časa.

Bolj kot fizična kondicija, ki jo lahko pridobi na poti, se mu je pomembnejša zdela ustrezna mentalna pripravljenost.

Lotil se je pa druge vrste priprav. Poleti se je sestal s kolesarskim sotrpinom Kevinom Lackovičem, ki je letos kolesaril do Gibraltarja. Z njim sta si izmenjala koristne informacije.

Najbolj so se mu v spomin vtisnili ljudje

Patrik za preživetje in srečo ne rabi veliko. Dovolj mu je, da ima na voljo prenočišče in hrano. Za to so vmes poskrbeli prijatelji, koristil je tudi Warmshowers in Couchsurfing. Prav tako si je nabavil šotor, kjer je parkrat prenočil. 

Najboljši del potovanja so prijatelji, ki jih lahko obišče in ljudje, ki so mu bili pripravljeni pomagati. Teh je veliko.

»Na poti sem dobil potrdilo, da se dobro z dobrim vrača,« pravi Prlek. 

Skrb za okolje

Poleg za ljudi mu je neznansko mar tudi za okolje. Naravne nesreče ga vedno zelo pretresejo, po njegovih besedah mu pokvarijo celoten dan.

Boli ga, ko vidi, s kakšnimi posledicami se morajo ljudje soočati. Po drugi strani pa razume, zakaj nam narava vrača udarec. Meni, da malo kaj spremenimo, ravnanje z odpadki pa je vsako leto huje. 

Tudi na sedanji poti je zasledil mnogo odvržene plastike, še posebej v Španiji.

»Ne štekam tistih, ki smeti mečejo kar na tla,« ne razume Patrik.

Od kod izvira njegova ljubezen do narave in potreba po ohranjanju okolju, ne ve. Meni pa, da bi vsakemu pomasamzniku skrb za okolje morala biti prioriteta. 

Na spletnem omrežju Facebook lahko zasledimo njegove zapise, s katerimi ozavešča širšo javnost o podnebnih spremembah. 

Dobrodelni začetki segajo v čas študija

Patrik pomaga drugim že deset let, v tem vidi poslanstvo. Začel je tekom študija, s tem ko je postal tutor. Leta 2015 se je prav tako udeležil Študentske delovne brigade v Dobrovniku, kjer so nudili pomoč najranljivejšim.

Ta neizmeren čut do sočloveka se trudi prenesti tudi na ostale ljudi.

»Svet bi bil lepši, če bi bili vsi taki,« meni dobrodelni kolesar. 

Poleti premagal Slovensko planisko pot v pomoč junakom 3. nadstropja 

Zanj pa to ni prva dobrodelna pustolovščina. Poleti je na lastno pobudo prehodil 617 kilometrov dolgo slovensko planinsko pot. Takrat je zbiral sredstva za otroke, ki so zboleli z zahrbtnim rakom. 

 

Domačim za podvig povedal par dni pred odhodom

Kljub temu da je družina že navajena njegovega življenskega stila, se Patrik pred odhodi še vedno sooča z nestrinjanjem.

Tokrat je za svojo naslednjo pustolovščino povedal šele nekaj dni pred odhodom. Kljub začetni skrbi nad njegovimi podvigi, so po uspešno opravljenih poteh vedno neizmerno ponosni na njegove dosežke. 

»Sledim svojemu cilju in se ne oziram na okolico, ali na to, kaj drugi pravijo. Življenje hočem zajemati z veliko žlico,« pravi.

Sredstva želi nameniti pogozdovanju 

Cilj, ki si je zadal, je zbrati 3300 evrov. Število je skladno s številom kilometrov, ki jih bo prekolesaril.

Vsi donatorji bodo imeli pravico odločanja o usmeritvi končnega zneska. Sam se najbolj nagiba k investiciji na dolgi rok. V tem primeru bi to bilo pogozdovanje.

S sajenjem novih dreves bi na daljši rok odpravili posledice ognjenih zubljev.

Njegov življenjski moto je živeti v sedanjosti

Poudarja, da ljudje, še posebej mladi prevečkrat stvari dojemajo kot samoumevne in si svoje želje puščajo za prihodnost namesto, da bi jih izživeli v sedanjosti. 

»Uživati moraš zdaj ko si zdrav, imamo eno življenje, izkoristimo ga v celoti,« opozarja.

Patrikove dogodivščine lahko spremljate na Facebooku

Če želite vedeti, kje se trenutno nahaja in kaj vse se mu dogaja na poti, lahko obiščete njegovo Facebook stran S kolesom do Portugalske - Pomoč pogorelemu Krasu

Če želite sodelovati v dobrodelni akciji, lahko sredstva nakažete na TRR: SI56 3400 0102 1587 583.

Pri namenu nakazila je potrebno dodati KRAS PATRIK.

Komentarji (3)

kolesarcina (ni preverjeno)

bravo!

Sirar (ni preverjeno)

kar grdo če se nekdo tako zelo hvali kot da je on največji svetnik na tem svetu. je pa nič drugega kot drugi greta thunberg. sicer lepo da ga tako skrbi to vse, a ne bo mogel nič spremeniti.

Prekmurski manijak (ni preverjeno)

Mi kak prekmurski zarukani guzači moremo voliti Brgleza ka je tudi guzonja LGBT naš prekmurski pajdaš ali pa Musarjevo ka ona tudi podpira LGBT naše prekmurke so pa tak ali tak vse lezbače čiglih so oženjene tak kak so moški buzeranti.
Veselo veselo prekmurci babe nam natikovlejo romski mačoti.

In reply to by Sirar (ni preverjeno)

Starejše novice