FOTO: Veterinarska postaja Lendava.
Sprehajalci opazili vabe prepojene z modrimi peleti, najverjetneje naj bi šlo za polžji strup.

Na Veterinarski postaji Lendava so v torek v obravnavo sprejeli psičko, ki je na sprehodu zaužila vabo - meso prepojeno z modrimi peleti. 

Vabe s polžjim strupom

Najverjetneje gre za polžji strup, pravijo na veterinarski postaji. Se pa zaradi hitrega posredovanja lastnice in prihoda v ambulanto psička že boljše počuti. Lahko pa bi bil ta sprehod zanjo tudi usoden, dodajajo na veterinarski postaji. 

»Priporočamo vam, da imate med sprehodom pse ves čas pod nadzorom in ste še posebej pozorni,« poudarjajo.

To so znaki zastrupitve

Znaki zastrupitve s polžjim strupom se pojavijo pol ure do do treh ur po zaužitju strupa. Okrevanje traja od enega do dveh dni. 

Klinični znaki pri blagi zastrupitvi so slinjenje, bronhialna hipersekrecija, ataksija, driska, zoženi zenici, mišične fascikulacije, tresenje in trzanje, slabotnost, preobčutljivost na dotik, povišana telesna temperatura, nemirnost, uhajanje urina. 

Klinični znaki pri hudi zastrupitvi pa so kolaps, upočasnjen srčni utrip, zavora dihanja, krči, modrikaste sluznice, koma. 

Bodite previdni, če žival zaužije strup za polže, so že ob majhni količini posledice lahko usodne. Vsekakor pa je po zaužitju nujno čimprej obiskati veterinarja, ki bo živali nudil ustrezno zdravljenje. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pick (nepreverjen)

Tou če dobijš toga indijanca njeme tou v gobejc porijneš.

VitaminK (nepreverjen)

Za taksne primere morejo meti vsi lastniki psov skos pripravljeni Vitamin K! To je edino kar pomaga
proti zastrupitvi

realnooo (nepreverjen)

naj malo na kanali storilec zmece. Tan je drek za drekon...

plavožutimarko (nepreverjen)

prvo naj butalci majo pse na vrvici… pes je tudi živo bitje pomeni ka more biti tudi v proston gibanje pa ga naj doma odvežejo nej k naganjajo srnjad pa serjejo vsepovrek… kruta resnica.. hočeš nočeš tak je

Starejše novice