Vir: Policija.si
Kar 97 junakom so danes podelili medalje policije za požrtvovalnost in hrabrost. Medalje je prejelo tudi več policistov in občanov s Policijske uprave Murska Sobota.

Na Policijski akademiji v Tacnu so se danes zahvalili pogumnim, predanim in prizadevnim pripadnikom modre uniforme in občanom, zaslužnim za številna rešena življenja.

Kar 97 pogumnih in dobrosrčnih posameznikov je prejelo medalje policije za svoja požrtvovalna in hrabra dejanja. Pri tem je bilo podeljenih 89 medalj za požrtvovalnost in osem medalj za hrabrost.

Medalje je prejemnikom podelil generalni direktor policije Senad Jušić, skupaj z ministrom za notranje zadeve Boštjanom Poklukarjem.

Vir: Policija.si

Znanje prve pomoči je še kako dragoceno

Jušič je v nagovoru izpostavi, da se je ponovno potrdilo, da je znanje prve pomoči eno izmed temeljnih pri policijskem poklicu in tudi v življenju nasploh. 

Poudaril je, kako pomembno je dobro in usklajeno sodelovanje več oseb – od dispečerja, do osebe, ki posluša navodila in jih prenaša dalje, do tistega, ki z odločnimi dejanji ukrepa in si prizadeva ohraniti človeško življenje. »Za uspeh so potrebni prav vsi členi te verige. Predvsem pa je potreben pogum za ukrepanje,« je dejal. 

Ob tem je izrazil zadovoljstvo od zavedanju, da »se prebivalci Slovenije z zaupanjem obrnejo na policijo. Prav nas pokličejo, ko so v stiski in potrebujejo pomoč.«

Vir: Policija.si

79 policistov, en pomožni policist in 17 občanov odločno ukrepalo in reševalo človeška življenja v 48 stresnih dogodkih

Nagrajencem je skupno, da so se znašli v nepredvidljivi situaciji, v kateri ni bilo veliko časa za premislek, ampak se je bilo treba ravnati po občutku in nemudoma ukrepati. 

Medalje za hrabrost in medalje za požrtvovalnost so prejeli tudi nekateri posamezniki iz območja Policijske uprave Murska Sobota: 

  • policista Tim Kovačič in Emil Trajbarič (Policijska postaja Murska Sobota) ter Drago Jerebic in Simon Sedonja (občana z območja Policijske uprave Murska Sobota), ker so 27. maja 2023 iz prevrnjenega avtomobila potegnili poškodovanca in ga po izgubi življenjskih znakov oživljali do prihoda nujne medicinske pomoči.
  • policist Dušan Čahuk (Policijska postaja Lendava), ker je 15. decembra 2022 v svojem prostem času s temeljnimi postopki oživljanja rešil življenje zaposlenemu v zbirnem centru za ločeno zbiranje odpadkov, ko je ta doživel srčni zastoj.
  • policist Dejan Kranjec, ker je 28. avgusta lani na sejmu AGRA v Gornji Radgoni rešil življenje otroku, ki se je začel dušiti.
  • policist Peter Lipič (premeščen na Policijsko postajo Murska Sobota), policista Damjan Klemenčič in Robert Ovčar (Policijska postaja Gorišnica) in ter Robert Bombek (občan z območja Policijske uprave Maribor) iz reke Pesnice skozi okno avtomobila rešili voznika.

Starejše novice