Včeraj so se na povabilo županje Olge Karba in v organizaciji Skupnosti občin Slovenije, prvič srečale slovenske županje, tudi tri pomurske.

V novem mandatu na županskih stolčkih sedi šest županj več kot v prejšnjem, od 212 županov, je tokrat šestnajst žensk, tri od njih so tudi v Pomurju, v Ljutomeru, Gradu in Turnišču. Namen srečanja je bila izmenjava izkušenj med županjami in ženskami na položajih ter oblikovanju podpornega okolja za večjo udeležbo žensk v lokalni politiki.

Življenjske izkušnje predstavile uspešne ženske

Na prvem srečanju županj so svoje življenjske izkušnje predstavile tudi uspešne ženske, Vika Potočnik, direktorica Pionirskega doma v Ljubljani in nekdanja županja Ljubljane, Vera Kozmik, direktorica Dialog-si.net, nekoč direktorica Urada za žensko politiko in Jasmina Vidmar, generalna sekretarka Skupnosti občin Slovenije, nekoč mestna svetnica v Mariboru.

Politika se z večanjem žensk na ključnih položajih nadgrajuje

Z večanjem števila žensk na ključnih mestih odločanja v lokalni politiki se ta dopolnjuje in nadgrajuje, tudi glede na pričakovanja in potrebe žensk. Uspešnost na letošnjih lokalnih volitvah izvoljenih županj je še toliko pomembnejša, saj bodo s svojim delovanjem, s pristopi k oblikovanju, sprejemanju in uresničevanju različnih politik, pomembnih za občanke in občane, tlakovale poti tudi za vse naslednje generacije aktivnih žensk.

Od šestnajstih županj se je srečanja udeležilo osem, Darja Vudler, županja iz občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Milenca Krajnc iz občine Kozje, županja Vesna Jerala Zver iz občine Turnišče, Jasna Gabrič iz občine Trbovlje, ki so se pridružile županjam, ki so bile na letošnjih volitvah ponovno izvoljene. Te so Romana Lesjak iz občine Črna na Koroškem, Mojca Čemas Stjepanovič iz občine Črnomelj, Bernardka Krnc iz občine Šmarješke Toplice in gostiteljica Olga Karba, županja občine Ljutomer. Najmlajša med slovenskimi županjami je Jasna Gabrič, občina Trbovlje.

Pomemben je dialog

Zbrane so se strinjale, da je še kako pomembno ustvarjati okolje, v katerem teče dialog, okolje, ki človeku nudi oporo in omogoča uspešno sodelovanje in delo. Pogovor, podpora in sodelovanje so bile skupne točke srečanja, za katerega si želijo, da bi postalo stalna praksa. Saj ženske v še vedno pretežno moškem svetu, morajo narediti več, da prodrejo in uspejo s svojimi idejami, zato so takšna srečanja pomembna za izmenjave izkušenj.

Simon Rubin

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
njofra (nepreverjen)

Sem nekaj slišal, da je prihodnji teden sklican spoznavni in posvetovalni sestanek županov....

smrkci (nepreverjen)

Županje ali župani niste sposobni voditi občin in,čim prej se morejo občine združiti.v Prekmurju sta dovolj Murska sobota in Lendava.

Gumzejus (nepreverjen)

Spoštovana zapisovalka Anja Vučkič!
Županje so omenjene, ni pa Bernardka Krnc iz Šmarjeških Toplic, k ije na fotografijah.
Povprašajte pri gostiteljici Karbovi, pa nam napišite.
Hvala, lp Gumzejus

cheese0

Pojavila se je napaka pri preurejanju teksta. Napako smo odpravili in napisali županjo Šmarjeških Toplic med županje, ki so bile ponovno izvoljene. Iz slik pa je razvidno, da se je ga. županja udeležila srečanja.

In reply to by Gumzejus (nepreverjen)

siol. (nepreverjen)

zagotovo še ena konstruktivna debata.. na koncu so vse ugotovile, da so ŽENSKE!

Starejše novice