Skupina Panvita je imela v lanskem poslovnem letu okoli 100 milijonov evrov prihodkov, kar je tri odstotke manj kot leta 2014, ob tem pa je ustvarila 3,6 milijona evrov dobička iz poslovanja. To pomeni 28 odstotkov več kot predlani. Dobiček pred davki se je povečal za 96 odstotkov na 1,6 milijona evrov.

Kot je povedal predsednik uprave Panvite Peter Polanič, so lanski nižji prihodki posledica nižjih cen na trgu. Fizični obsegi proizvodnje so namreč ostali na ravni leta 2014 oziroma so se v nekaterih segmentih celo za malo povečali, odgovarja za STA.

Tuje meso bistveno cenejše od slovenskega 

Lansko poslovno leto je bilo za Panvito zahtevno predvsem s stališča tržnih razmer, saj se razmere na trgu prašičjega mesa, ki je zanje eden pomembnejših, nikakor nočejo normalizirati. Tako so se po Polaničevih besedah tudi v lanskem letu spopadali z nizkimi odkupnimi cenami prašičev na evropskem trgu, ki z ekonomiko proizvodnje nimajo nobene povezave, obenem pa se je v Sloveniji vzpostavil trg slovenskega prašiča, kjer pa so bile cene neprimerno višje.

"To samo po sebi seveda ni problematično, problem pa se pojavi, ko se pri trgovcih na mizi znajdejo ponudbe tujega mesa, ki je od 15 do 30 odstotkov cenejše od slovenskega. Zato si v mesnopredelovalni industriji prizadevamo, da se pri oblikovanju cen prašičjega mesa ne bi upoštevala tuja ampak slovenska borza oziroma cene slovenskega prašiča," je pojasnil Polanič.

Novi namakalni sistemi?

Načrti Panvite za letošnje leto so podobni lanskim, pri čemer ne pričakujejo posebnih sprememb na trgu. Večjih naložb ne načrtujejo, začeli pa bodo pripravljati dokumentacijo za nov namakalni sistem, pri katerem pa upajo, da proces pridobivanja vseh dovoljenj ne bo trajal sedem let, kot je bilo to pri njihovem prvem namakalnem sistemu, ki so ga v lanskem poletju izkoriščali na 800 hektarjih površin.

Komentarji (17)

Vipko
Tujec

Kak sta ti dve svinji umazani. Kaj v Panviti tako skrbijo za živali ?

kranščak (ni preverjeno)

Či je svinja nej zamazana, je nej svinja.

Vipko
Tujec

Jaz sem videl že bolj čiste svinje. Zdaj pa ne vem, če sem bil na pravi domačiji na Štajerskem. Morda je v Prekmurju drugače.

Gost (ni preverjeno)

Koncno en clanek v katerem tij Mesar(tujec) lejko dejansko pojasnis kak je na stvari!!! Vidis pa si se tudi tij vcako teme katera ti najbole lezi. Me veseli za tebe! :)

Vipko
Tujec

Gost ( ....... 134 ), ti samo vprašaj, kaj te zanima. Ne boj se in naj ti ne bo nerodno.

Gost (ni preverjeno)

Mesar ninam konkretnih vprasanj bom pa spremljal tvoje nakladanje :D

Vipko
Tujec

Jaz bi ti pa z veseljem odgovoril, zdaj pa žal ne morem. Kakšna škoda !

zidan (ni preverjeno)

Ja dobicek male kmet vozi psenico pa kukorco ta ka te oni slujzijo. Panvitini traktoristi imajo minimalno placo ka je spot sromota za tako firmo. Nede dugo ka tau Panvito vrak zeme!

Ruza (ni preverjeno)

Ruza

Ruza (ni preverjeno)

Bom pa se jaz komentirala. Slika je simbolična in reja prašičev je le ena od dejavnosti skupine Panvita. To ve vsak kreten v Pomurju.pisati o nečem o čemer nimate pojma je neodgovorno. Skupina zaposluje čez 600 zaposlenih in daje kruh njim in njihovim družinam. Namesto,da bi želeli uspešno poslovanje,želite tem ljudem, da ostanejo brez preživetja. Noben si ne deli dobicka v tej skupini in ne jemlje delavcem. Vsem,ki ste tukaj tako močni, priporocam, da ustanovite svoje podjetje in se ukvarjajte s panogo, ki je v težavah. Pa potem komentirajte.

Vipko
Tujec

Če bi dali delavcem normalne plače, sploh dobička ne bi imeli. Da dela traktorist za minimalno plačo, je sramota. Pa pišite, kar hočete.

Ruza (ni preverjeno)

Eno je dobicek oziroma prihodki, drugo je denar, ki ga družbe zaradi plačilno ne discipline, ne dobijo placanega. Če ta država ne bi bila tako pogoltna, ko je treba od plac obracunati vsega hudiča,da se nakrmi javna uprava,bi ta delavec dobil dosti več. Naj si vsak izračuna, koliko plača delodajalec državi in koliko delavcu. Zagotovo jih je dosti na minimalcu, razliko od bruto pa ne dobi podjetje, pač pa država.

Vipko
Tujec

Ruza, to, kar ti pišeš, ti mogoče deca v vrtcu verjamejo, normalen odrasel človek zagotovo ne. Pri vas, kapitalistih oz. privatnikih je vedno država kriva za vse. Pišeš take bedarije, da se človek mora vprašati po tvojem zdravju. Normalno, da to razliko dobi država, ker s to razliko so plačani razni prispevki državi ( za zdravstvo, za šolstvo,za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ....... ). Nikakor pa ne za krmljenje javne uprave, kakor ti populistično zavajaš ! PO TVOJEM JE JAVNA UPRAVA KRIVA, DA DA POLANIČ TRAKTORISTU MINIMALNO PLAČO ?!?!?! pa enkrat že k sebi pridi in ne piši take budalaščine ! Dokler vam bo zakon dopuščal, boste delavcem dajali minimalne plače, samo da bo vaša rit bolj polna. Krivite pa državo in javno upravo, namesto, da bi se pogledali v ogledalo. Sicer pa je tudi to nesmiselno, ker večina privatnikov nima vesti. Kaj bi šele bilo, če sindikati ne bi dosegli zakona o minimalni plači? Delavcem bi dajali 250 ali 300 evrov ? Nekoč je veleprivatnik Šešok ( minister v Janševi vladi ) na TV izjavil, da slovenski delavec ni vreden več kot 300 evrov. Ljudje, jaz ne vem, kje vi živite ! V vsaki državi je potrebno od plače državi plačati določene prispevke ! A vi pa ne bi ali kaj ?

polanic (ni preverjeno)

BRAVO TUJEC. tocno takleko jih je sran pa tau fejst.
RUZA. tij si pa tak ena od Panvitinih vran. Vrana vrani.....

ruza (ni preverjeno)

Lari fari, vrana gor dol. Tujec poglej obdavčenje plač v tujini, če tako pametuješ. za moje zdravje naj te ne skrbi sploh pa ne pišem o privatnikih in njihovim pohlepih, pač pa o načinu komentiranja na tej strani. Seveda se strinjam s teboj tujec, da naj delavec dobi pošteno plačano, vendar je treba razbremeniti podjetja. Poglej svojo plačilno pa si izračunaj koliko dobiš od tega, kar je na plačilni. Vprašaj delavce v gospodarstvu o njihovih pravicah in tiste v javnem sektorju. Takrat ko boš potreboval npr. zdravstvene usluge in njihov odziv, pa se vprašaj kje je tisti denar, ki ga plačuješ. Ali pa ko boš rabil naše sodstvo.

polanic (ni preverjeno)

RUZA tebe pa Polanicove pojbe trbej na traktor dati pa delajte 12 ur pa te vidli kak je tau lipau!!!!

pancho villa (ni preverjeno)

Tujcu dajem deset točk in. Pohvalil bi fotografa ti svinji mata karakter, kakšen pogled prava igralca.

Starejše novice