V enoti Tabor zaradi okužb ni na delu več kot tretjine zaposlenih, kar že močno vpliva na organizacijo dela. Direktor Slavič poziva državo, da zagotovi rezervne ekipe, saj sami ne bodo zmogli. Zaradi novih testiranj ni izključeno odkritje novih okužb.

Direktor največjega doma starostnikov v Sloveniji Marko Slavič, ne izključuje možnosti, da je v njihovo enoto na Taboru okužbo vnesel eden izmed svojcev. »Zaradi vseh obiskov, ki so se zdaj tudi zgodili po dopustih, po obiskih naših toplic in podobno, ne moremo zagotoviti, da nihče od svojcev virusa ni prinesel v hišo,« pravi Slavič.

Večina ne kaže znakov obolenja, za zdaj vendarle premeščeni v UKC Maribor

Okuženi stanovalci sicer spadajo med bolj okretne v domu, zato so se v zadnjih tednih tudi sprehajali po okolici. Razen ene stanovalke, ne kažejo znakov bolezni in so tudi brez težav sami stopali v reševalna vozila, ki so jih odpeljala v UKC Maribor. »Prvi okuženi gredo lahko brez medicinske indikacije v zaenkrat štiri predvidene ustanove. Zato, da damo domu možnost, da se reorganizira in vzpostavi vse zahtevane cone, da se lahko okuženi vrnejo v dom,« je danes povedal minister za zdravje Tomaž Gantar.

Kacin: Zdravstveni sistem ne sme bidi talec covida 19

V mariborskem UKC naj bi tudi v prihodnjih dneh sprejemali okužene stanovalce domov starejših, ki hospitalizacije sicer ne bi potrebovali. A kapacitete po bolnišnicah so omejene. »Zdravstveni sistem ne sme biti talec covida 19 in zaradi covida 19 ne sme zastati na primarni in ne na sekundarni ravni,« je na danšnji tiskovni konferenci izpostavil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Manjka tretjina sodelavcev, delovni procesi skrčeni na minimum

Stanovalci z blažjimi znaki bolezni naj bi se tako po vzpostavitvi sive in rdeče cone vrnili v dom, kjer pa je zaradi štirih okuženih zaposlenih iz delovnega procesa izločenih že 28 sodelavcev, ki so bili z njimi v stiku. »Ta trenutek je operativno na oddelku od 70 do 80 ljudi in potem si znate predstavljati, da je to več kot tretjina zaposlenih. Zaposleni, ki zdaj opravljajo delovne procese, so skrčeni na res minimum,« situacijo v enoti doma na Taboru, kjer biva 200 stanovalcev opisuje Slavič.

Kako organizirati rezervne ekipe, če je kader s trebuhom za kruhom odšel čez mejo

V Domu Danice Vogrinec tako pozivajo vlado in pristojna ministrstva, da organizirajo rezervne ekipe, ki bi v takšnih primerih pomagale posameznim domovom, ali pa vendarle vzpostavijo ločene lokacije, kjer bi poskrbeli za okužene starostnike.

»Na teh lokacijah pa bi bilo seveda s strani države potrebno zagotoviti kader, ki pa ga nimamo. Kader, ki nam je odšel s trebuhom za kruhom čez mejo za boljše plače.«
Marko Slavič, direktor Doma Danice Vogrinec

Testiranja v enoti doma Tabor se danes še nadaljujejo, brise naj bi v teh dneh odvzeli vsem stanovalcem in vsem zaposlenim.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
če ge va ra (nepreverjen)

bolje dati starce u zatvor
nego u dom
u domu sigurnu idu v večna lovišča

tanja flaškon (nepreverjen)

kak si ti pameten
kje ti je empatija

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Starejše novice