Pripadniki čarovniškega sveta, oboževalci Harryja Potterja in vsi drugi ljubitelji domišljijskega sveta, pozor!

Puhasto pecivo, ki v orignalu izvira iz Transilvanije v Romuniji, lahko zadnjih par let okusite tudi v središču prestolnice, na Bregu v Ljubljani.

Sisters Kurtoš, Špela in Maša Debevec v majhni pekarnici v središču Ljubljane tokrat pozdravljata jesen z madžarsko sladico, ki jo do konca oktobra spremlja tudi nekaj prav posebne čarovnije.

Septembra sta ob začetku novega šolskega leta predstavili novo kreacijo: Harry Potter kurtoš, ki izhaja iz fantazijskega sveta, ki ga je ustvarila J. K. Rowling in bo na voljo vse do konca tega meseca.

Sestavljen je iz zlatega sladkorja, čokoladnega namaza, čokoladnega rjavčka (angl. brownie) s karamelo, sladoleda iz bele čokolade z gozdno borovnico, borovničevega preliva in vanilijeve kreme. Vse skupaj na vrhu zaključi Harry Potter čokoladni pečat ob spremljavi čarovniške palice.

Kurtoš ali drugače: »torta dimnik«

Kürtőskalács, kurtoš ali celo »torta dimnik«, kot ga nekateri imenujejo zaradi njegove oblike, sta sestri Debevec pripeljali v Slovenijo pred dobrimi štirimi leti. Kulinarična ideja se jima je porodila ob obisku Prage, kjer sta se prvič srečali z omenjeno slaščico.

Poleg tradicionalnih kurtošev, posutih s sladkorjem in cimetom, ponujata tudi pestro izbiro ostalih okusov. Vse od sladkih, slanih in sezonsko obarvanih do takšnih, ki si jih lahko sestavimo po lastni paleti okusov.

Ne gre niti zanemariti mesečnih kurtošev, ki svoj okus spremenijo prav vsak mesec in so postali pravi hit med kupci.

Kateri kurtoš je najbolj priljubljen, smo povprašali eno od zaposlenih. Odgovorila je, da je to popolnoma odvisno od sezone:

»Trenutno v jesenskih dneh bi mogoče rekla, da so nekako najbolj priljubljeni tako imenovani 'Sweety kurtoši'. No, pa seveda trenutna ponudba Harry Potter kurtošev. V zimskih dneh pa kakšni bolj zimski okusi s cimetom, kot je na primer 'Štrudl'.«

Komentarji (3)

Vulkan99 (ni preverjeno)

torej sta ukradli idejo. okusi pomešani vsepovprek, mene to ne zanima. cena pa je verjetno uf ah oh.

davor555 (ni preverjeno)

v Pragi se temu reče trdelnik in je največji nateg za turiste ker sploh nobene veze nima s tradicijo in Prago...

Krnek s.p. (ni preverjeno)

V prekmurju jih pečejo že vsaj 10 let. Daleč najboljši pa so pri Mr. Kurtos.

Starejše novice