Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela spremembe glede nošenja mask v vrtcih in šolah ter določila obvezno namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

S spremembo Odloka o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z novim koronavirusom uporaba zaščitnih mask ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza ni potrebna za:

Otroke v vrtcih in učence v osnovni šoli ter dijake v srednji šoli, ko so v matičnem oddelku.

Prav tako maska ni obvezna za vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok-pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki ter učitelje do vključno 3. razreda osnovne šole, pri opravljanju neposrednega dela z učenci, in osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Učitelji od 4. razreda osnovne šole dalje in učitelji srednjih šol masko uporabijo v primerih, ko pri izobraževalni dejavnosti ni možno zagotoviti vsaj 2 m medosebne razdalje.

Višji in visokošolski učitelji maske ne uporabljajo, če predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala.

Osebe, ki izvajajo organizirano športno vadbo.

Namestitev razpršilnikov v večstanovanjskih stavbah

Vlada je zaradi zmanjšanja tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 sprejela tudi Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah. Upravniki večstanovanjskih stavb ob vhodu vanje in ob vhodu v dvigalo, če ga večstanovanjska stavba ima, zagotovijo namestitev razpršilnikov za razkuževanje rok. 

Vlada je prav tako odločila, da se sredstva v višini 2.582.303,00 evrov za vplačilo v instrument za nujno pomoč Evropske komisije zagotovijo iz sredstev splošne proračunske rezervacije. Gre za sredstva iz instrumenta ESI, ki jih bo EK namenila proizvajalcem obetavnih cepiv proti COVID-19, s katerimi bo sklenila pogodbe v okviru instrumenta predhodnega javnega naročila.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
bankrotejrana država (nepreverjen)

Ha ha ha, čuda je ta naša vlada.... najprlej zapovejo obvezno nošenje mask v šolaj, te gda pa šole pritisnejo na vlado ka jin naj ona nabavi zaščitna sredstva za učitele in učence pa naenkrat maske več nejso potrebne. Što še tej majmune resno jemle... te se pa čudijo ka narod ne upošteva ukrepov. Če pa sakši den drugače, še isti den se včasik spreminjajo zadeve, najbole smejšno pa ga dve osebi o isti stvari gučita različno. Tak razštelane zadeve san še nigdar nej vido. In te so tou kao naši strokovnjaki. Če je to najboukše ka premoremo na strokovnon področji te itak boukše ka nekši resen virus pride pa nas vse potamani. To več itak nema smisla.

Starejše novice