Slika je simbolična.
Doplačilo napitnine pri plačilu s kartico se je razširilo tudi v Mursko Soboto. Preverili smo, kdo dejansko dobi napitnino in ali je ta pri plačilu s kartico obdavčena.

Negotovinskega plačevanja je vedno več, v Sloveniji pa se vedno bolj pogosto pojavlja tudi možnost doplačila napitnine pri plačilu s kartico.

Lokalom, ki gostom omogočajo priročen način, da pustijo napitnino z želenim digitalnim plačilnim sredstvom, se običajno povečata tako število kot tudi višina napitnin.

Napitnine lahko zadovoljni gosti lokala plačajo z digitalnim plačilnim sredstvom, kot je na primer plačilna kartica, in nestandardno - z gotovino.

Napitnina natakarjem pri plačilu s kartico se je razširila tudi v Mursko Soboto

Plačevanje z gotovino je vedno bolj redko, zato je (bilo) posledično vedno manj tudi puščanja napitnine. Iz tega razloga so se mnogi znani ljubljanski lokali odločili ponujati možnost plačila napitnine pri kartičnem plačilu.

Tako lahko v primeru, da ste bili s postrežbo zadovoljni, v lokalih že pustite digitalno napitnino.

Napitnina natakarjem pri plačilu s kartico pa se je razširila tudi v Mursko Soboto. Če želite pustiti napitnino pri plačilu s kartico, lahko to že storite v restavraciji Maximo v trgovskem centru Maximus.

V kakšnem primeru je lahko napitnina obdavčena?

Napitnina predstavlja znesek denarja, ki ga zadovoljna stranka nameni fizični osebi za dobro oziroma odlično opravljeno gostinsko storitev, ki je bila plačana na podlagi izdanega računa.

Kot so za Sobotainfo pojasnili iz Finančne uprave Republike Slovenije, v primeru, ko napitnino prejme natakar in je ta namenjena le njemu, ali v primeru, ko se natakar in kuhar dogovorita, da si bosta delila prejeto napitnino, ta ni predmet obdavčitve.

»V primeru, ko lastnik gostinskega lokala zahteva, da se vsa napitnina odloži na posebej odrejeno mesto in nato on ob koncu dneva, tedna ali meseca to napitnino razdeli med zaposlene, pa prejeta napitnina prestavlja prihodek pravne osebe ali fizične osebe, je napitnina predmet obdavčitve,« so dodali.

Poleg napitnine v gostinstvu navedeno velja tudi za napitnine v drugih dejavnostih, v katerih stranke dajejo napitnino.

Z napitnino, ki je prejeta negotovinsko, razpolaga delodajalec

Na Finančni upravi Republike Slovenije smo preverili, kako je z obdavčitvijo pri digitalne napitnine, torej napitnine, ki jo lahko pustite ob negotovinskem plačilu.

»Z napitnino, ki je prejeta negotovinsko (plačana z bančno kartico), razpolaga delodajalec, razen če pogodbeni dogovor med njim in zaposlenim določa drugače.

Tak pogodbeni dogovor mora vsebovati določilo, da negotovinsko prejeta napitnina pripada neposredno zaposlenemu oziroma zaposlenim, če obstaja med njimi dogovor o razdelitvi, ki je neodvisen od delodajalca,« so pojasnili.

Način predaje napitnine (negotovinsko ali gotovinsko) z vidika davčne obravnave ni bistven, pod pogojem, da je ustrezno verodostojno dokumentiran in knjigovodstveno evidentiran v poslovnih knjigah, so pojasnili.

Če provizija bremeni zaposlene, je ta davčno priznana

Davčna obravnava kartične provizije, ki se izračunava kot odstotek od zneska plačila, je odvisna od dogovora med delodajalcem in zaposlenim, koga bremeni kartična provizija, obračunana od napitnine.

»Če kartična provizija od napitnine bremeni zaposlene, torej prejemnike napitnine, delodajalec zaposlenim preda napitnino, znižano za delež kartične provizije, ki se obračuna od napitnine.

Prihodke delodajalca predstavlja znesek zaračunane storitve brez davka na dodano vrednost in kartična provizija, obračunana od zneska napitnine,« pojasnjujejo iz finančne uprave.

Strošek provizije je davčno priznan: »Obveznost iz poslovanja za tuj račun predstavlja znesek napitnine, znižane za kartično provizijo napitnine. Strošek kartične provizije je v celoti davčno priznan

Če kartična provizija od napitnine bremeni delodajalca, ta ni davčno priznana

V primeru, da kartična provizija od napitnine bremeni delodajalca, delodajalec zaposlenim preda celotno napitnino, prihodke pa predstavlja znesek zaračunane storitve brez davka na dodano vrednost.

»Obveznost iz poslovanja za tuj račun predstavlja znesek napitnine. Strošek kartične provizije, obračunan od napitnine, ima naravo privatnosti in davčno ni priznan,« so pojasnili.

Komentarji (22)

Grahek (ni preverjeno)

Napitnina ? Ce komaj za kavo mam

Sedecrem (ni preverjeno)

Srmak

In reply to by Grahek (ni preverjeno)

Ahran (ni preverjeno)

Zakaj se sploh naj dajo napitnine takim, saj imajo plače? Potemtakem bi morali vsepovsod vsem dati, saj vsi v službi opravijo neko delo zate, in po tej logiki bi lahko puščali "napitnino" še npr. na UE, ko ti na okencu lepo postrežejo s papirji ali ko ti zdravnik izda recept.... Večina postrežb, predvsem pa kvaliteta in cene so take, da si tega sploh ne zaslužijo.

Kuhar..poklic (ni preverjeno)

Kot kuhar nikoli ne dobim nic pa san tudi v gostinstvu

In reply to by Ahran (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Ahran zakoj pa ne bi dao, ti ne daš ka si škrtlaš. Či iden kama gejst pa san zadovolen napitnino sigdar dan. Za pijačo pa kak gda, odvisno kelko spijen.

In reply to by Ahran (ni preverjeno)

Tinka3332 (ni preverjeno)

Napitnino daš človeku neglede kaj dela, če se ti zdi da si dobro "setvisiran". Napinina je na relaciji človek - človek. Podpiram to in jo primerno storitvi puščam.

In reply to by Ahran (ni preverjeno)

....hhh (ni preverjeno)

Nikoli s kartico dajati napitnino, niti placilo kave ne. Naj oni kontolirajo sebe in ovce in provizije.

Sedecrem (ni preverjeno)

De priso cas,ka bos ti tudi ovca,pa tou stara ovca

In reply to by ....hhh (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

hhh bodočnost plačevanja je z karticami glij koga briga v keri gostilni si bio ja pa ja.

In reply to by ....hhh (ni preverjeno)

Iiookk (ni preverjeno)

Hahaha,....si pa naiven. Zaradi buljenja v TV ne vidiš cele slike.

In reply to by .. (ni preverjeno)

Robin hud. (ni preverjeno)

Ges nemren razmiti nas vseh lujde! To ka s kartico placujemo(je resan najenostavnejse pa najhitrej), ampak to nas dugorocno samo se bole v drek pa v suzenjstvo rijvle. Ker automatski se vijde sledljivost vseh transakcij, nemres vec nikomi 20e dati ka ti pipo zmontera, nemres vec kmeti dati 2e za bilice..... Ka nan to povej? Ka se clovestvo ciduze bole vraca v obdobja mutavosti pa neiznajdljivosti lujde. Namesto ka bi drzali politiko pa drzavo na distanci, se mij cim bole razdajamo pa v drek rijvlemo. Glij tak kak recimo hitre blagajne v bautaj. To nas samo navaja na poslovanje brez fizicnih blagajn. Na duge rok tan ena jozica zgibij sluzbo kak blagajnicarka.... Zalostno. ;(

Werrk (ni preverjeno)

Zanima ne kako bo politična kvazi elita svoj dnevni kokain plačevala??? Ko ne bo gotovine.

In reply to by Robin hud. (ni preverjeno)

Ben (ni preverjeno)

Napitnina za kaj že? Tako so plačani kot ostali delavci. Na žalost pa naj se sliši kakor koli, če niso zadovoljni s plačilom naj se došolajo in najdejo boljše delo. Kelnarstvo je poklicna izobrazba in temu primerno plačana.

Fostiiii (ni preverjeno)

Vedno dam napitnino za prijazno postrezbo ali v trgovini, ce so prijazni prodajalci.

Ferstii (ni preverjeno)

Edino pod pogojem, da natakarica/natakar obvlada slovenščino.

In reply to by Fostiiii (ni preverjeno)

black panter

Sto pa te da delavci v proizvodnji napitnino,koji kurac so te natakarji ka morejo dobiti napitnino,vej pa majo plačo

Sedecrem (ni preverjeno)

Ka se razburjas,das ali pa ne das,druge variante ni.

In reply to by black panter

Vilmoš Tkalec (ni preverjeno)

Ges dan sigdar ovoj kelnarci z fitnesa trinkgeld ka mi da te popust za only fans😜

.. (ni preverjeno)

Ka se eni trgate brez veze, mus je nej. De pa k nan prišlo kak marsige po svejti ka de zaračunan pogrinjek pa na konci avtomatsko napitnina pa boš plačo ali pa ne bos šao v lokal. Enostavno.

.......n (ni preverjeno)

Pozabi. Samo 1 ki tega ne bo imel in ne bo zaračunaval bo imel obiska veliko več. Zakaj bi si odganjal goste. To lahko delajo v velemestih, kjer je bedakov z denarjem več kot preveč.

In reply to by .. (ni preverjeno)

Falanga (ni preverjeno)

Kdo nameni napitnino zaposlenemu v tovarni???
Dajanje le te strežnemu osebju v lokalih je popoln idiotizem.

ventura (ni preverjeno)

Naloga natakarja je da postreže brezhibno drugače bodo stranke šle drugam,cene pijač so velike zato ni logično da dam napitnino.

Starejše novice