Novi kulturnovarstveni pogoji za izvedbo prireditve Ples - noč čarovnic še vedno burijo duhove, 'spomeničarji' in organizatorji prireditve vsak na svojem bregu.

Poročali smo že, da želijo mariborski 'spomeničarji' prepovedati izvajanje priljubljene prireditve Ples - noč čarovnic na lokaciji dvorca Rakičan in parka.

Mariborska območna enota Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije je predlagala, da se prireditev iz dvorca in parka preseli na lokacijo izven zavarovanega območja na travnik v neposredni bližini ograde za konje.

Sprememba pogojev zaradi nepravilnosti?

Kot so za Sobotainfo pojasnili na zavodu za varstvo kulturne dediščine, je v kulturnovarstvenih pogojih za izvedbo prireditve za razliko od pogojev, izdanih v prejšnjih letih, določeno, da naj se prireditev izvede zunaj območja kulturnega spomenika grad Rakičan.

»Do drugačne odločitve je prišlo zaradi nepravilnosti, ki so se na tej prireditvi žal dogajale v preteklih letih,« so še dodali za Sobotainfo.

Inšpekcijski nadzor nepravilnosti ni ugotovil

12. februarja 2021 je bil v Dvorcu Rakičan izveden tudi inšpekcijski nadzor, po pregledu pa je bilo ugotovljeno, da je kulturni spomenik primerno vzdrževan, vsi pomožni objekti, ki so bili postavljeni v zvezi z organizacijo dogodka, pa odstranjeni.

Robert Celec, direktor Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan, je pojasnil, da so se na kulturnovarstvene pogoje že pritožili: »V pritožbi trdimo, da zaradi prireditve Ples - noč čarovnic v devetih letih na dvorcu Rakičan in pripadajočem parku niso bile ugotovljene nikakršne bistvene poškodbe na dvorcu in tratnih površinah.«

'Spomeničarji' trdijo, da kulturnovarstveni pogoji nimajo zveze s splošno urejenostjo gradu

Zavod za varstvo kulturne dediščine je pritožbo s strani Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorca Rakičan prejel, posredovali pa so jo na ministrstvo za kulturo.

O inšpekcijskem pregledu, ki ni ugotovil nepravilnosti, so zapisali, da »gre za dve različni zadevi«, izdani kulturnovarstveni pogoji za prireditev pa »nimajo zveze s splošno urejenostjo in vzdrževanjem gradu.«

Celec se je na trditev zavoda za varstvo kulturne dediščine, da »gre za dve različni zadevi«, odzval s temi besedami: »RIS Dvorec Rakičan je imel ravno na podlagi prijave zavoda za varstvo kulturne dediščine leta 2021 inšpekcijski nadzor Inšpektorata Republike Slovenije za kulturo in medije, ki je ugotovila, da zaradi izvedbe prireditve Ples - noč čarovnic ni bilo nepravilnosti in da ni bilo ugotovljenih kršitev zakona o varstvu kulturne dediščine.«

»Trdimo, da ne gre za dve različni zadevi, ampak dve zelo povezani zadevi«

Celec je za Sobotainfo pojasnil, da novi pogoji za izvedbo prireditve temeljijo na domnevnih nepravilnostih in so se zato posledično drastično spremenili.

»Nepravilnosti pa pristojna inšpekcija ni ugotovila. Zato trdimo, da ne gre za dve različni zadevi, ampak dve zelo povezani zadevi.

V pravni državi imamo organe, ki ugotavljajo nepravilnosti, v tem primeru je to pristojna Inšpekcija, ne pa kar tak malo po svoje, če slučajno kakšnemu 'Krivičniku' stopiš na interesni oziroma finančni žulj,« je še oster Celec.

Organizatorji verjamejo, da bo najden kompromis

»Niti enkrat v devetih letih nas pristojni zavod za varstvo kulturne dediščine, območna enota Maribor, ni uradno pisno ali ustno pozval, da bi morali zaradi poškodb naravnih elementov parka, objekta in njegovih historičnih ostalin kar koli sanirati,« je še jasen Celec. 

Ne glede na vse pa organizatorji prireditve Ples - noč čarovnic verjamejo, da se bo našel kompromis in bo Zavod za varstvo kulturne dediščine podprl oživljanje gradu.

Komentarji (14)

Korilori (ni preverjeno)

Seveda ka inspektor ni ugorovil napak,vejpa zna se sto je v ospredji. Vse svoje delavce keri delajo na dan carovnic,placa na crno,z keson…

čarni vrag (ni preverjeno)

tebi je sigurno bik v glavoj se sprdnuo
ko si mu nekaj žokal po riti
da si tak fuknjeni

In reply to by Korilori (ni preverjeno)

Prkau (ni preverjeno)

Ti si pa lekar gnoj pojo ka maš tak gnilo pamet

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec vej pa tij si najbole fuknjeni na ton svetu. Prekleti psihič socialni. Glavo ti na penu vkraj vdariti razmiš gnoj zamazani.

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

strankarske borbe pri koritu?

09876 (ni preverjeno)

če pomnite, se je ista zgodba godila s čarovnicami na Gradu.

Birokrati z maribora ali ljubljane nam ukinejo praznovanje, če se jim sprdne

prorok (ni preverjeno)

Samo satanisti in pijanci bodo žalovali za tem sprevrženim "praznovanjem", ki je v službi boga profita.

In reply to by 09876 (ni preverjeno)

kuntakinte (ni preverjeno)

... vej pa napravite AFŽ ples ...pa van Vrečka prijde na otvorijtev...pa komunisteke sebov pripela...AFŽ je tak skoro isto kak čarovništvo...

vrana (ni preverjeno)

vejpa svoboda je , plesa golobjega te samo gledali šče, pa urško z opico v naročje, volili ste, mamo jih, juhuuu mi plešemo

Bindi (ni preverjeno)

Inšpektorat za kulturo še nikdar neje odkril nobenih nepravilnosti. Bole kak pregledno se posvetijo 2 strani dugi odločbi, v keri najdejo sto razlogov, zakoj nedo ukrepali ali karkoli delali. Seveda pa so se znali zagrebški za dodatek za odlično delo. Zakoj bi delo, če itak pejneze dobis. Idealna sluzba.

beko (ni preverjeno)

No cumprinice vred z cimprnjakon do tuj vgasnole pomale. Penez se itak samo paper, nemreš vsega kupiti... đimi.

Kramer (ni preverjeno)

Celec je baje konjusnico dol zazidal, ker je polovica gostov imela zastonj avtocesto skozi.

Dillinka (ni preverjeno)

Bravo tak se dela......robertino celenzio odjebi ga.

Dillinka (ni preverjeno)

CELENZIO ga je seronja!!!!!

Starejše novice