Slika je simbolična.
Na ministrstvu se zavedajo, da dolge čakalne dobe povečujejo tveganje pri zdravljenju.

Na ministrstvu se zavedajo, da dolge čakalne dobe povečujejo tveganje pri zdravljenju, podaljšujejo odsotnosti z dela, kar povečuje stroške zdravljenja in predstavljajo dodatno breme za nemoteno delovanje sistema zdravstvenega varstva, tako s finančnega in organizacijskega vidika, kakor tudi gospodarskega vidika.

V ta namen so pripravili akcijski načrt s predlogi aktivnosti za izboljšanje kakovosti izmenjave podatkov v centralnem informacijskem sistemu eNaročanje, ki bo osnova za izboljšanje upravljanja in vodenje čakalnih seznamov in čakalnih dob v Republiki Sloveniji.

V skladu z akcijskim načrtom bo pod okriljem ministrstva predvidoma že v naslednjem tednu imenovana koordinacijska skupina pod vodstvom vršilke dolžnosti generalnega direktorja novoustanovljenega Direktorata za digitalizacijo v zdravstvu dr. Alenka Kolar.

Prav informatizacija in digitalizacija v zdravstvu bosta namreč ena od prioritetnih nalog omenjenega direktorata, pod katerega se seli tudi projekt informatizacije slovenskega zdravstva eZdravje.

Treba bo zagotoviti kakovost oziroma točnost podatkov

Za učinkovito izvedbo ukrepov na področju čakalnih dob in čakalnih vrst bo v sistemu zdravstvenega varstva treba zagotoviti kakovost oziroma točnost podatkov, kar pomeni izmenjavo podatkov, ki jih beležijo izvajalci zdravstvenih storitev v lokalnih informacijskih sistemih v centralnem informacijskem sistemu eNaročanje.

Pri tem bo izjemno pomembno sodelovanje vseh deležnikov: Ministrstva za zdravje, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Zdravstvenega inšpektorata Republike Slovenije in izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Prav tako bodo v procesu skrajševanja čakalnih dob pomembno vlogo odigrali člani svetov javnih zdravstvenih zavodov, ki bodo pripomogli k aktivnemu spremljanju aktivnosti skrajševanja čakalnih dob.  

Načrt vključuje tudi spremembo financiranja

Akcijski načrt poleg ažurnega zagotavljanja podatkov čakalnih seznamov izvajalcev zdravstvenih storitev v centralni informacijski sistem eNaročanje in sprejema strategije oziroma ukrepov za skrajševanje čakalnih dob predvideva še spremembo modela financiranja ter plačilo zdravstvene storitve na podlagi eNapotnice v okviru strokovno dopustne čakalne dobe od začetka do zaključka zdravljenja ter pripravo ukrepov ob nespoštovanju le-te.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Munt (nepreverjen)

Ministrica za kmetijstvo,prekmurka je že znižala pomoč kmetom iz 20 na 17 miljonov €€. Kar je sramota za to komunistično oblast.Samo za nevladnike je namenila 8 milj.A seveda so nevladniki podaljšana roka levičarjev.Država je pod to rdečo vlado obsojena na propad in narod bo občutil bedo za to neumnost ob volitvah Kajti komunizem še ni nikjer uspel.

potač (nepreverjen)

Odvzeti subvencije in z njimi odkupiti pšenico.

In reply to by Munt (nepreverjen)

Hi,hi,hi, (nepreverjen)

Šiptari v Albaniji so šli na ulice in protestirajo zaradi porasta stroškov za življenje, mi glupi Janezi pa trpimo ka nas jebe ta boljševistična klika, kako dolgo še?

ferry44 (nepreverjen)

Čakalne vrste so največji problem v zdravstvu. Okrog 300.000 prebivalcev SLO čaka na preglede, operacije in zdravljenje. Če vladi uspe v mandatni dobi zmanjšati čakalno dobo za več kot polovico glede na današnje, ima zagotovljen tudi mandat naslednji mandat.

Gigi govedina, (nepreverjen)

Pa ja , ta vlada bo zmanjšala mogoče,mogoče,moj kurac, ne pa čakalne vrste.

potač (nepreverjen)

To kaj je domobranec vse zapravo je težko v roku enega leta popraviti.

In reply to by Gigi govedina, (nepreverjen)

tuncika

Istospolnim partnerjem omogočena sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok................ in to financira vlada .............
LGBT : delajte si svojo deco, pa makar iz lesa, naše pustite nam, basta, Amen.

tutu (nepreverjen)

Zmiri se, nišče ti dejte nede vkraj vzel. Tej, šteri se posvajajo, so bili med drugin zavrženi s strani heteroseksualnih starišov...Če te pa tak moti, kda vidiš špancerati dva moška (z decon ali brez), ti pa svetuvlen terapijo...

In reply to by tuncika

tuncika

Istospolnim partnerjem omogočena sklenitev zakonske zveze in posvojitev otrok................ in to financira vlada .............
LGBT : delajte si svojo deco, pa makar iz papirja ali lesa, naše pustite nam, basta, Amen

Starejše novice