Foto: Jure Banfi
Bo sage, ki se vleče že več mesecev, kmalu konec?

Zgodba okrog koncesije za izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, kot kaže, dobiva končni epilog.

Prvi smo poročali o tem, da je konec meseca marca Avtobusni promet Murska Sobota ostal brez koncesije za javne linijske prevoze po Pomurju, te naj bi odslej izvajal ponudnik avtobusnih prevozov Arriva.

V postopku oddaje javnega naročila »Izbira koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe - javni linijski prevoz potnikov na območju Republike Slovenije« je bilo za Pomurje namesto Avtobusnega prometa Murska Sobota izbrano avtobusno podjetje Arriva.

Najprej izbrana Arriva

Na razpis ministrstva za infrastrukturo glede izvajanja javnih linijskih prevozov potnikov znotraj Slovenije, sta se za pomursko regijo prijavila dva ponudnika, in sicer Arriva in Avtobusni promet Murska Sobota.

Arriva je po vsej Sloveniji podala enako ceno za prevoz potnikov, in sicer 1,95 evra, v Pomurju pa 1,8 evra. Medtem ko cena za prevoz potnikov z Avtobusnim prometom Murska Sobota znaša 1,94 evra na kilometer.

Ministrstvo za infrastrukturo je po premisleku in predlogah ponudnikov za javne linijske prevoze v Pomurju izbralo ponudnika Arriva.

APMS ostro nad Arrivo: To je predatorska cena

Po izgubi avtobusne koncesije smo poklicali direktorja Avtobusnega prometa, Darka Kovača, ki je za Sobotainfo spregovoril o zahtevanju revizije, pri tem pa zagotovil, da bodo uporabili vsa pravna sredstva oziroma zahtevali revizijo: »To je jasno kot izračun ena krat ena.« 

Da bodo zahtevali revizijo, je za Sobotainfo takrat potrdila tudi Bernarda Maučec, večinska lastnica Avtobusnega prometa Murska Sobota. 

Po ostrem odzivu direktorja Kovača na izgubo koncesije Avtobusnega prometa Murska Sobota za izvajanje javnih linijskih prevozov po Pomurju, so se za uredništvo odzvali tudi iz skupine Arriva.

»Pri Arrivi smo se odzvali na razpis ministrstva za infrastrukturo in pripravili ponudbe za Izbor koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe javni linijski prevoz potnikov na območju Republike Slovenije, in sicer za sklope, kjer bi želeli izvajati dejavnost in kjer menimo, da bi storitve, ki jih lahko ponudimo, bile pridobitev tako za naročnika kot uporabnike storitev.

Glede na to, da smo močno prisotni že v Podravski regiji, je bila logična širitev našega poslovanja v Pomurje. Pripravili smo najboljšo možno ponudbo in bili z njo uspešni. Našo ponudbo za Pomurje smo oblikovali na podlagi ekonomskih in prometnih analiz ter preteklih dolgoletnih izkušenj.

Že topografije terena v posameznih regijah so različne, prav tako dolžine linij in s tem posledično poraba goriva, zato so cene temu primerno tudi različno oblikovane,« so takrat v Arrivi pojasnili za Sobotainfo

Kmalu za tem je Skupina Arriva objavila obsežen razpis zaposlovanja v Pomurju. Konec aprila se je po nekaj tedenskem zatišju Avtobusni promet Murska Sobota s sporočilom za javnost odzval na dogajanje okoli izbora koncesionarjev za linijske avtobusne prevoznike, ki se je odvijalo v preteklih tednih.

V zapisu so ostro obsodili 'predatorsko' ceno, ki jo je za Pomurje ponudila Arriva ter pozvali pristojne organe, da preverijo, po njihovem mnenju nedopustne prakse.

Revizijska komisija prikimala Avtobusnemu prometu Murska Sobota

V skupini Arriva so na očitke odgovorili, da je ponujena cena oblikovana na podlagi ekonomskih in prometnih analiz in izkušenj ter je ekonomsko vzdržna, in zato tudi sprejeta tudi od naročnika, sicer bi ta zahteval dodatna pojasnila.

Očitke tekmeca v razpisu pa so ocenili kot popolnoma neutemeljene in brez kakršnekoli podlage.

Sledila je analiza, po kateri so v Arrivi pojasnili korektnost svoje ponudbe. Revizijska komisija pa je glede izbire koncesionarjev naposled prikimala Avtobusnemu prometu Murska Sobota.

Arrivino ponudbo po reviziji izločili kot nedopustno, Avtobusni promet prišel na svoj račun

V postopku oddaje javnega naročila »Izbira koncesionarjev za izvajanje gospodarske javne službe - javni linijski prevoz potnikov na območju Republike Slovenije« je bil po reviziji za Pomurje izbran ponudnik Avtobusni promet Murska Sobota, s ponudbeno ceno 1,94 evrov brez davka na dodano vrednost na kilometer in se kot nedopustna zavrne ponudba ponudnika Arriva, s ponudbeno ceno 1,80 evrov brez davka na dodano vrednost na kilometer. 

Ponudba ponudnika Arriva je bila iz treh razlogov izločena kot nedopustna. 

»Glede na ponudbo in pisna ter ustna pojasnila naročnik ne trdi, da ponudnik ni zmožen izpolnitve naročila po ceni 1,80 evra za kilometer pač pa, da ponudnik ni dokazal, da lahko izpolni naročilo po omenjeni ceni.

Iz ponudbe ni mogoče pregledno in brez pridobivanja dodatnih podatkov za stroškovno ceno goriva, amortizacije avtobusov in dela voznikov ugotoviti, po kakšni metodi in s katerimi predpostavkami je ponudnik določil ponudbeno ceno. 

V primeru stroškovne cene cestnin je bilo ugotovljeno razhajanje, ki vpliva na ponudbeno ceno. Glede na pojasnilo ponudnika, da stroškovna cena ne odraža stroškov cestnin na koncesijskem sklopu, pa ponudba v tem delu ne ustreza zahtevam naročnika ...« so kot razloge za izločitev Arrivine ponudbe zapisali na ministrstvu za infrastrukturo, v odločitvi o oddaji javnega naročila. 

Odločitev sicer še ni pravnomočna. 

Komentarji (14)

potač (ni preverjeno)

in naj mi zdaj što povej, ka je tou nej bila politična odločitev!?
Če pa bo to streznitev, kera bo vodstvo prisilila k izboljšanje kvalitete prevozov, odnosa do potnikov in na kunce boljših plač zaposlenih, je tudi neka vrejdno!

Gosttt (ni preverjeno)

seveda je bila, zaslužna pa stranka napihnjenca z žižkov, kateri sedaj brez sramu hodi po lokalnih dogodkih

In reply to by potač (ni preverjeno)

Andreja65 (ni preverjeno)

Novo vodstvo se bori za pomursko podjetje in delavce...BRAVO! BRAVO! BRAVO!

. (ni preverjeno)

cejli sobotainfo se bori proti taki svinjariji

In reply to by Andreja65 (ni preverjeno)

Tuz (ni preverjeno)

In tak je tudi prav. Cas je ka se predatorska in manipulativna podjetja ustavijo.

turk

Ej jej šoferi pa vsi v glavnem penzioneri.
Vse za biznis.

davor555 (ni preverjeno)

toti še razpise ne vejo narihtati...bog pomagaj....

pomurc (ni preverjeno)

Z letala se je vidlo, ka je šlo za dumpinško ceno. Ampak nešče iz ministrstva, ki ga je vodil Vrtovec (NSi), velki pajdaš vrlega Prekmurca iz Žižkov, je vseeno zadevo sprejel, očitno tudi v želji, da se pokopa Avtobusni promet. Bo kdo za to odgovarjal? Bo mogoče vrli Horvat kaj komentiral?

Hrib (ni preverjeno)

Kaj pa prenova avtobusne postaje? Ker postaja je v slaben stanju in kazi mesto. Tudi veliko smeti je okrog nje treba bo vse skupaj malo počistit

. (ni preverjeno)

Zberimo se v soboto zjutraj z metlami.

In reply to by Hrib (ni preverjeno)

Sebok dominik (ni preverjeno)

Samo najace med najacame ,sebok dominik z domanjsevec

AvtomobilJeZakon (ni preverjeno)

Ge te sobocanci mate TUNELE???? jaoooo 😂😂😂😂 to samo sobocanec lejko taksno novico napise pa se z prston v riti zbidi 😝😝

šofer (ni preverjeno)

"in naj mi zdaj što povej, ka je tou nej bila politična odločitev!?".....ker .....Revizijska komisija pa je glede izbire koncesionarjev naposled prikimala Avtobusnemu prometu Murska Sobota. (s pomočjo kerih poslancov??)
In to je glij politična odločitev v korist AP ms, ker domače ni mus, da je najboljše. Pijtajte malo zaposlene!

tihi (ni preverjeno)

Upam, da ne bodo naslednjič spet poskušali...

Starejše novice