Slika je simbolična.
Ljubiteljski vrtičkarji ugotovili, kako vzgojiti Luštov paradižnik kar na domačem vrtu. Preverili smo, ali je to res mogoče in kaj na tovrsten trend pravi podjetje Lušt.

V skupini Vrtičkarije na družbenem omrežju Facebook smo zasledili zanimivo razpravo okoli tega, ali si lahko na domačem vrtu vzgojimo Luštov paradižnik. 

Razprava se je začela tako, da je ena izmed uporabnic skupine med vrtičkarji poizvedovala, ali je kje na Koroškem možno kupiti sadike Luštovega paradižnika. Namesto odgovora pa so se v komentarjih zvrstili številni nasveti glede tega, kako pridelati Luštov paradižnik na domačem vrtu.

»Kupite Lušt paradižnik, ga prerežite in dajte v zemljo. Dajte na toplo in boste za par dni imeli sadike«

»Kupite zdaj dozorelega. Posejte seme. Mislim, da bo vzklil. Bo pa tudi rodil poleti. Pol ga posejte kar na gredo, pol pa v nekaj pa ob okno. Tudi tisto seme, ki je lani ostalo v zemlji, letos vzklije in zrasejo lepe sadike. Je za poizkusiti,« je zapisala ena izmed uporabnic.

»Flanc ne morete kupiti. Lahko pa z njihovega paradižnika poseje te sami. Prvo leto super rodijo,« je dodala druga.

»Kupiš en paradižnik Lušt, ga prerežeš in ga daš v lonček, v katerega daš nekaj zemlje potem polovico paradižnika ter ga pokriješ z zemljo. Počakaš, seveda ga tudi zalivaš in zrastejo flance paradižnika,« je pojasnila tretja.

»Moja izkušnja. Lani sem kupila Lušta. Odrezala sem polovico svežega paradižnika in ga zakopala v zemljo. Zrastlo je nekaj sadik pa sem kar pustila, nisem nič presadila. Zelo lepo mi je obrodil,« se je glasil četrti komentar.

»Imam Lušt sadike, bomo videli, kako bodo uspele, seme pobrala iz lanskega paradižnika,« je dejala ena izmed uporabnic.

»Kupite Lušt paradižnik, ga prerežite in dajte v zemljo. Dajte na toplo in boste za par dni imeli sadike. Mi smo že prišli tako do sadik,« je zapisala še ena članica Facebook skupine Vrtičkarije.

Kot kaže, je torej to, da si ljubiteljski vrtičkarji na domačem vrtu pridelujejo najbolj opevan prekmurski paradižnik Lušt, že nekaj časa trend. Pa je to res, da se da iz semen kupljenega paradižnika tudi doma vzgojiti popolnoma enak pridelek?

»Verjemite, da firma ne bi gojila nekaj na svojih dragih rastlinjakih, če bi se enako uspešno to dalo ceneje na prostem«

V nadaljevanju vrtičkarske razprave na Facebooku so se v komentarjih zvrstila tudi številna neodobravanja in očitki, da so tovrstna semena zgolj za predelavo v prilagojenih sadovnjakih, kot jih ima podjetje Lušt, in niso primerna za domače vrtove. 

Uporabniki so hkrati poudarili, da Lušt ni sorta paradižnika, ampak zgolj ime podjetja, v katerem naj bi gojili sorto italijanski Grapolo hibrid. Tovrstni hibridi pa naj na domačih vrtovih ne bi uspevali.

»Lušt paradižniki so namenjeni vzgoji v rastlinjaku in so hibridi. Vseh sort. Od češnjevih, do mesnatih velikih. Vzgojeni na hidroponiki. Zato jih lahko dobimo v trgovini tudi pozimi, kar ni njihov naravni proces. Seveda lahko pridobite flance iz semen. A to ni več isto. Mogoče prvo leto. Za na vrt rajši poiščite stare sorte, če jih kje dobite, ali jih sami vzgojite,« je izpostavila ena izmed uporabnic.

»Lušt goji industrijske kultivarje sort, ki so prilagojene za celoletno pridelavo paradižnika v rastlinjakih. Dvomim, da so to pogoji, ki jih imate in zanje iščete seme paradajza. Bolje je uporabiti vrtovom primerne sorte, ki so odpornejše na škodljivce in pogoje v naravi,« je poudaril drugi uporabnik.

»Lušt kupuje semena zunaj in so namenjene samo njim, več sort. So pa to sorte za hidroponsko gnojenje in rastlina zraste tudi do 11 metrov in več. Pojdite enkrat v Renkovce na ogled in predavanje,« je dodal tretji uporabnik.

»Verjemite, da firma ne bi gojila nekaj na svojih dragih, ogrevanih površinah rastlinjakov, če bi se enako uspešno to dalo ceneje na prostem!?« je dodal še četrti član skupine Vrtičkarije.

Kaj odgovarja podjetje Lušt?

Razdeljena mnenja uporabnikov glede vzgajanja Luštovega paradižnika na domačem vrtu smo preverili tudi pri podjetju Lušt

Povprašali smo jih, ali so tudi sami opazili ta trend ter ali je iz semen njihovega paradižnika res možno vzgojiti točno takšen paradižnik kot zraste pri njih v rastlinjakih.

»Trend opažamo že nekaj časa. Pozdravljamo domače vrtičkarje in s tem samooskrbo. Ker sadik paradižnika ne prodajamo, nas veseli iznajdljivost domačih vrtičkarjev pri vzgoji lastnih sadik. To namreč pomeni, da smo za pridelavo izbrali zares okusno sorto, ki si je vrtičkarji želijo tudi doma,« so za Sobotainfo dejali v podjetju Lušt. 

Na domačem vrtu težko zagotoviti optimalne pogoje za rast te sorte

Dodali so, da pridelujejo v njihovem podjetju sorto paradižnika, ki je izredno stara in so jo nekoč že pridelovali tudi na domačih vrtovih.

Za ohranitev te sorte pa je potrebna ustrezna pridelava in optimalni pogoji za rast.

»Ker pri nas prisegamo na kvaliteto, smo jo izbrali za pridelavo, kljub temu da pridela nekje 20 odstotkov manj pridelka na kvadratni meter kot pa katera koli druga sorta. Prav tako je v primerjavi z drugimi sortami zahtevnejša za pridelavo. So pa plodovi okusnejši, kar je pri nas najpomembnejše.

Razlika pri pridelavi pri nas in na domačih vrtovih je le ta, da mi rastlini zagotavljamo optimalne pogoje za rast skozi celo našo 11-mesečno pridelovalno sezono, medtem pa je take pogoje pri vzgoji na prostem zelo težko dosegati,« so izpostavili v Luštu.

»Doma vzgojen Luštov paradižnik ima nekje 80 odstotkov podobnih karakteristik«

Ker gre za kakovostno sorto, ki se je nekoč že pridelovala na prostem, pa je lahko posledično paradižnik vzgojen iz semen Luštovega paradižnika vendarle tudi na domačem vrtu izredno dober, a z nekoliko drugačnimi karakteristikami, dodajajo.

»Sorta paradižnika, ki jo pridelujemo, je križanec dveh sort. Ko ga zasadimo pri nas v prvem letu, je paradižnik točno takšen, kot ga kupci kupijo v trgovinah.

V naslednjem letu pri potomcih, ko si vrtičkarji sadike paradižnika vzgojijo doma iz semen kupljenih plodov, bo tisti domač paradižnik imel nekje 80 odstotkov podobnih karakteristik kot njegov predhodnik, saj se pri potomcih geni osnovnih dveh sort različno izražajo,« so še dodali v podjetju Lušt.

Komentarji (64)

prekmurc (ni preverjeno)

Naj vas ne zavajajo Luštov paradižnik daleč predragi to raste samo pri njih ge dobi vse potrebne kemokalije !

Bzzzz (ni preverjeno)

Idi se pozanimaj. Majo fejst zanimivo, pa predstavijo kak paradajz prideluvlejo. Mene je najbole navdusilo ka majo dejansko cmrle not, tak ka neksih kemikalij glij ne nucajo...

In reply to by prekmurc (ni preverjeno)

upokojenec70 (ni preverjeno)

ti si mi tudi neki debeli zabuhli čmrl
Pri nas oprašujejo čebele

In reply to by Bzzzz (ni preverjeno)

Nerealno (ni preverjeno)

točno tako
ti si en zabuhli debeli čmrl
Sigurno si na kokainu

In reply to by upokojenec70 (ni preverjeno)

PIČKA POLONICA (ni preverjeno)

Čmrlji oprašujejo, pred boleznimi in zajedalci pa ne ščitijo. Tam stopijo na sceno kemikalije.

In reply to by Bzzzz (ni preverjeno)

.. (ni preverjeno)

Zakoj pa majo cevke s kanistrov coj napelane, ka iz škatle ven raste?

In reply to by Bzzzz (ni preverjeno)

Nerealno (ni preverjeno)

teslo ali si kdaj čul za infuzijo
Človeku v zelo slabem stanju tudi dajo infuzijon

In reply to by .. (ni preverjeno)

Aj (ni preverjeno)

Čmrlji so le za opraševanje...

In reply to by Bzzzz (ni preverjeno)

Karamba (ni preverjeno)

Ti znas,ka si ekspert za paradiznik

In reply to by prekmurc (ni preverjeno)

Paradajjjzek (ni preverjeno)

Za nas ka nemamo vrta je rejsan zakon ka lejko neka kvalitetnoga pa slovenskoga kupimo. Te paradajz je rejsan dober pa mi je nej niti centa zau dati za njega.

Hjjj (ni preverjeno)

Haha, očitno še nikoli nisi jedel paradižnika ki je bil dozorjen na soncu.

In reply to by Paradajjjzek (ni preverjeno)

HULK (ni preverjeno)

Paradajjjzek, pa si ti že kdaj ožmahal ta pravi, domači štajerski paradajz? Očitno je, da ne...

In reply to by Paradajjjzek (ni preverjeno)

tjzj64z54z (ni preverjeno)

Bejžte kraj od tejh nateguntof mislijo ka zlato odavlejo ne kujpte pa de cejna 2evra ali menje.

Zbüjdise (ni preverjeno)

Glede na tau, ka küpüvlemo paradajz prle kak na doma zraste je nej te baukše ka küjpimo neka našoga? Rajši dan malo več, pa bar znan ka gen dober paradajz. Dvomen ka bi lejko što bole po cejni odavo, plačo davo delavcon, pa preživo.

In reply to by tjzj64z54z (ni preverjeno)

upokojenec70 (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec ka se pa zdaj nekaj buniš pa lejpoga delaš. Pa ka te misliš ka je narod nori ka ne vej ka sodeluvleš z sobotainfo. Vej bi te ovači že tisoč krat izbrisali z portala glede na to kakše butaste komentare pijšeš pod raznimi nickami. Glavo ka klikaš budalo zabito.

In reply to by Zbüjdise (ni preverjeno)

Okkk (ni preverjeno)

Ja samo cakaj malo, zakoj bi davali vec? Prakticno vse je financerano iz Evropskih sredstev. Torej so dobili pejneze za gradnjo. Tudi zdaj se vlecejo Evropska sredstva. Delavke so na minimalci. Ne nucajo placati transporta itd.itd.itd. Bojmo fer ok.

In reply to by Zbüjdise (ni preverjeno)

Realist2 (ni preverjeno)

Tak slaboga paradižnika ka je zdaj na voljo v trgovinah od Lušta, dvomim, da lahko kdo vzgoji. Kvečjemu bolhšega.

Lokalec (ni preverjeno)

Fala bauge za luštof paradajz, z žmajon po paradajzi. Bar več ne gen toga plastičnoga oranžnoga ka sploj neven s kec je priso!

realnooo (ni preverjeno)

butalski clanek, fejk portala

Glgkgk (ni preverjeno)

Spet placana reklama ker se ne prodaja in se niti nebo ker je predrag NATEG.

Nerealno (ni preverjeno)

Mislis ka bi taksa firma, kera dejansko odavle paradajz, davala nasvete kak si lejko lidje sami paradajz pridelajo? Pa te se placala za to? Po moje se redno mautes.

In reply to by Glgkgk (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec ka se pa zdaj nekaj buniš pa lejpoga delaš. Pa ka te misliš ka je narod nori ka ne vej ka sodeluvleš z sobotainfo. Vej bi te ovači že tisoč krat izbrisali z portala glede na to kakše butaste komentare pijšeš pod raznimi nickami. Glavo ka klikaš budalo zabito.

In reply to by Nerealno (ni preverjeno)

Nerealno (ni preverjeno)

Guci za sebe. Par kometarof prle si skopero isti komentar pod drugin nickon. Nebi pa sploj o ton, kak se nespostljivo pa zaljivo obnasas.

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

imam 101 nick

In reply to by Nerealno (ni preverjeno)

Pbbvvp (ni preverjeno)

Neeee, niti pod razno si na domačem vrtu ne želim tak paradižnik.
Naj se oni raje vprašajo ali lahko v teh plastenjakih pridelajo domač paradižnik poln sonca ki raste iz zemlje.

HULK (ni preverjeno)

Čez volovskega srca ga nega. Paradajz z mesom, ne pa z vodoj.

In reply to by Pbbvvp (ni preverjeno)

Varat (ni preverjeno)

Pa omeno bi glede njuve gostilne. Zriktajte si nikse kelnarce kere nedo sako kavo posebej nosile. Pa pol vore nuca ka te sploj postreze. Pa te dobis tisto ka si nej naroco.

HULK (ni preverjeno)

Plačaš tudi tisto, kar nisi naročil..?

In reply to by Varat (ni preverjeno)

Varat (ni preverjeno)

Nejde se za placati. Či si nekaj zazelis ka bos pul te tisto mores dobiti. Narocis radensko pa dobis sok. Pa tou nemre vse naenkrat prinesti.

In reply to by HULK (ni preverjeno)

:) (ni preverjeno)

Meni je pa tan super. Fajni ambient, pa skos so prijazne. Poleg toga pa majo najbaukšo kavo daleč na okoli. Vejpa kda ideš na kavo si moreš zeti čas. Eto san še pa pico tan probala, rejsan vrejdi.

In reply to by Varat (ni preverjeno)

Lidlen (ni preverjeno)

Lüštof paradajz pa rejsan neje nič posebnoga. No razen cene. Ta je posebno oderuška.

Soklinnn (ni preverjeno)

Drakse kak meso, in tisto je bilo zivo bitje, kero je raslo in dalo svoje zivljenje. Paradajs pa je raso 4 mesece… pa nej ga trbej okopavati, nej rocno polevati, pejneze pa so tak potegnili od drzave, obcine in evropskih sredstev.

In reply to by Lidlen (ni preverjeno)

HULK (ni preverjeno)

Kaj sem opazil v trgovini, ko sem ocenjeval Luštov paradajz. Bil je popolnoma brez vonja, za razliko od pol cenejšega grapola. Slednji je pač imel privlačen značilni vonj. Jasno, da sem kupil grapolo...

Keeway (ni preverjeno)

Pred nekaj dnevi sem kupil Luštov paradižnik in letos je dosti slabši, kot prejšnja leta!

realnooo (ni preverjeno)

pridelava je enaka iz leto b telo.
Idi k doktori:)

In reply to by Keeway (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec ka se pa zdaj nekaj buniš pa lejpoga delaš. Pa ka te misliš ka je narod nori ka ne vej ka sodeluvleš z sobotainfo. Vej bi te ovači že tisoč krat izbrisali z portala glede na to kakše butaste komentare pijšeš pod raznimi nickami. Glavo ka klikaš budalo zabito.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Rapa (ni preverjeno)

Lušt mi je bil včasi najbokši paradajz.. isti kak domači. Neven ka so zdaj napravli ka je zgubo na kvaliteti tak fejst.. mogoce izvazajo dobroga.. za nas balkance pa pac s*anje

lukčev mesec (ni preverjeno)

Kaj je to "našega" ?

Kaj misliš, da je tvoj ?

Jaooooo, ka vas nategujejo s tem "našim" pa domačim, pa Slovenskim in še kaj.

Če je res toliko "naše" in bi skupaj držali, potem naj še malo domačo ceno dajo !

Marsikdo misli, da je nekaj in drago kupuje, ker je pač Slovensko.

Dol mi visi to "naše, domače, Slovensko " !!!!!!!

Mi je pač vseeno, če dobiček pobere Janez ali Jochan ali John !

Ali Jože ali Giuseppe.

S to vzgojo na vrtu ste pa zabluzili do amena.

Naše babice so vedno vzgajale sadike doma in ni to nobena umetnost.

Danes so itak hibridi v modi, ker bi naj bili odporni in dobro rodili.

Je pa daleč od tega.

Tudi sadike v trgovini so večinoma hibridi.

Še mimogrede.

Večina paradižnika, ki ga kupimo iz Italije ali Španije raste na prostem, ker imajo tako podnebje.

Je bistveno manj umeten od " našega " !!!

Lušt je italijanski hibridi, ki raste v madžarski zemlji, če je Madžari ne uvozijo kje še bolj z vzhoda in v rastlinjaku na kredit, ki ga dajo tuje banke, ker domačih tak več ni.

Lušta iz principa ne kupim, ker je predrag !!!!

Jaz ne bom temu podjetju plačeval kredita, da si bo on dvigal bogastvo in premoženje.

Podobno, kot AVE pri mesnih izdelkih.

Ilija (ni preverjeno)

Hehe kakšne reklame delajo taki ki pojma nimajo kaj je paradajz kakšen lušt edino dobra reklama nič drugega to je neka vrsta hibridni holandski paradajz ki je podoben paradajzu pravi paradajz je doma na vrtu ali pa uvoz grčija, turčija, lahko tudi Makedonija, albanija paradajz vseh velikosti tisti ki je kdaj poskusil tam doli na Balkanu kakšno paradajz ovo solato tisti ve kaj je dober paradajz.

SM (ni preverjeno)

Kak moreš nori biti, ka paradajs na pol vrežeš pa ga zakopaš, hahahhaha
Vej pa seme v zemeš pa ga posadiš ali ka van nej jasno...
Saj tisti, ka pauvamo paradajs ne bluzimo 100 na vro, kak pa tej ka ga samo ščejo posaditi.

franci Babič golc (ni preverjeno)

Lahko xzgojis lušt paradajs samo da dobiš iz paradajs sadike moraš znati vzgajat sadike

SM (ni preverjeno)

Moreš znati posaditi seme pa te prideš do sadike...

vfghjz (ni preverjeno)

to so vse umetni paradajzi trda lupina brez okusa. najbokši je tisti stari domači volovsko srce gda ga doma posadiš pa doma zraste isto tak jagode.... celo zimo so ali to vse brez okusa badava ...

. (ni preverjeno)

Domače je le domače. Indistrijski je samo p od paradajza. S kemikalijami manipuliran.

nagicigan (ni preverjeno)

Pa tou nikaj nej novega mij že par let doma povlemo LUŠTOV paradajz, dobro pozimi nej ali vleti pa fajn zraste in je dober pa še domači je.

Paradičo (ni preverjeno)

Tau je nej paradajz za soboško rajo (proletariat), pa tiste glasne srmake brez pejnez. Tiste naj kipuvlejo v Hofere in žrejo drek s svojga srmaškoga vrta.

realnoo (ni preverjeno)

tako je

In reply to by Paradičo (ni preverjeno)

Brezpl. nasveti (ni preverjeno)

Svetovni znani vrtnar Debeli Fukjenec zna največ od pridelave paradajza. Vprašajte ga
za nasvet, z veseljon vam bo odgovoril Ni ga čez dober nasvet.

debeli fuknjenec (ni preverjeno)

sem pridelal taki paradajz
da smo ga morali z motorko podreti
Sadeži pa taki kot buče
Smo paradjzov hlod peljali na žago
da da smo dobili paradajz deske
smo iz njih napravili krsto za tovariša Tita
Baje se v njej imenitno počutiti
nam je zadnjič javila jofanka

In reply to by Brezpl. nasveti (ni preverjeno)

realno (ni preverjeno)

ja s ščem si ga pa gnojil da ti je taki zrasel

In reply to by debeli fuknjenec (ni preverjeno)

lederlubrikant (ni preverjeno)

ja za tako je najboljši golobji drek

In reply to by realno (ni preverjeno)

debeli fuknjenec (ni preverjeno)

kje ga pa lahko dobim

In reply to by lederlubrikant (ni preverjeno)

Opazovalka (ni preverjeno)

Kakšne sorte pa je

In reply to by debeli fuknjenec (ni preverjeno)

debeli fuknjenec (ni preverjeno)

Janševec
oziroma bolj točno
Rdeči Janševec

In reply to by Opazovalka (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

DF to pa je težko verjetno
tak debeli paradajz
kaj ste pa naredili z njim
pa ali ti je ostalo kaj desk

In reply to by debeli fuknjenec (ni preverjeno)

Tinček sin od kulaka (ni preverjeno)

mi bi tudi potrebovali kaj desk

In reply to by Urška zabuhla (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Med komentatorji sobotainfo prevladujejo kreteni.

lederlubrikant (ni preverjeno)

kreten te je naredu
v kretenovino
je vtaknil kretena

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

čarni vrag (ni preverjeno)

Eden od teh kretenov si tudi ti.

In reply to by lederlubrikant (ni preverjeno)

realnoo (ni preverjeno)

jaz sem te naredo z mojim kretnom
v tvojo mamino kretenjačo

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

black panter

pa ka drugo ne delate kak paradajz žrete,ge ga te gen da v ogračeki zraste

Edina Sobota (ni preverjeno)

Ta paradiznik ne raste iz domače zemlje ampak iz vrec ki so dvignjene pol metra od tal in so uvoz iz severa!! V njin so napikani kabli ki so sama kemija.

realnoo (ni preverjeno)

potem ga pa ne bom jedel

In reply to by Edina Sobota (ni preverjeno)

Urška zabuhla (ni preverjeno)

če ne boš jedel boš shujšal

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Starejše novice