Foto: Tim Vengust
V Ljutomeru je te dni svoja vrata odprl Grand Central Ljutomer, ki napoveduje, da bo v mesto vrnil življenje.

Mario Kurtović, ustanovitelj podjetja PanOrganix, v Ljutomeru piše novo zgodbo. V centru mesta je prenovil hišo z bogato zgodovino in vanjo vrnil življenje.

Od ideje do obnove

Hišo v centru Ljutomera je zgradil nekdanji župan Trsta Anton Huber. V hiši so bile zadnjih 50 in 60 let nekatere dejavnosti, a je hiša ves čas propadala. Kurtović je obnovo hiše začel julija 2022.

»Stavba je ena najbolj zaščitenih v našem delu. Vse je bilo obnovljeno v skladu s smernicami kulturne dediščine, istočasno pa se je v notranjosti ohranil stil. Od barv, do poslikav, vse je ostalo,« je za Sobotainfo pokazal Kurtović.

Foto: Tim Vengust

Sobe v hotelu so urejene po vzoru hotela Hermitage v Monaku

V Grand Central Ljutomer, hotelu in lokalu, bo na voljo sedem sob, ena izmed teh bo hostelska soba. Ostalih šest sob je »dizajniranih« po vzoru hotela Hermitage v Monaku:

»Bil sem gost v tem hotelu in me je fasciniral. Odtenki barv, detajli ... 

Ime lokala, Grand Central, je z namenom takšno. Po vzoru kavarn Café Central na Dunaju, Centrál Grand Cafe v Budimpešti. To so stare kavarne, ki so v središčih mest, ampak so monumentalne in so tu za 200 ali 300 let.

Namen tega lokala je, da bo služil kot ena večna kavarna v mestu.«

Podoba lokala še ni končna, veliko je še dela, a so želeli čim prej začeti in »lokalu dati srce«.

Foto: Tim Vengust

Italijanska kuhinja izpod rok mojstrov

Kulinarična ponudba bo vezana na Italijo. Vsa oprema v kuhinji je narejena od pravih mojstrov peke pic, pri opremljanju je sodeloval tudi mojster peke pic Armando Nevicato.

»Imamo Morettijevo peč za pico, ki je narejena za kalabrijski trg. Temperatura v peči bo stalno nad 400, 500 stopinj Celzija.

Testo se bo pripravljalo v kleti in bo ležalo tri dni, vse sestavine za pico bodo iz Italije,« nam je pojasnil.

Kulinarično doživetje po konceptu 'crazy pizza'

Kurtović želi v Ljutomer pripeljati koncept 'crazy pizza', ki ga je ustvaril Flavio Biratore, italijanski poslovnež, ki je kariero začel kot vodja restavracije.

Pri tem konceptu doživiš pico na povsem novem nivoju, je dejal Kurtović in dodal, da so ljudje navajeni, da pridejo na pico, pojejo, in čez 30 minut že zapustijo restavracijo.

Pri konceptu 'crazy pizza', bo gost prišel na pico v petek ali soboto zvečer, glasba bo vedno bolj glasna, in »kar naenkrat bo gost večer končal s koktajlom v roku.«

Foto: Tim Vengust

Ogromen izbor zelo dobrih vin

Grand Central Ljutomer ima dve terasi. Ena je ob vili, druga na trgu. V Ljutomer želi Kurtović pripeljati novo doživetje, nočno življenje.

»Določeni elementi pri samem dizajnu so vzeti iz najboljših lokalov v Barceloni, Beogradu in Milanu. Vitrina nad šankom je kopija iz enega najbolj eminentnih lokalov.

Vina, ki jih imamo v ponudbi, so pretežno ekološka in naravna. Naše, domače, lokalno vino je dobro, ampak mi imamo v ponudbi vina iz Italije, Francije, Španije, res vrhunska vina. Ogromen izbor zelo dobrih vin,« je dodal in še pristavil, da je to večna kavarna, ki je zanj kot spomenik.

Foto: Tim Vengust
Foto: Tim Vengust

Starejše novice