Foto: Jaka Arbutina
Začelo se je s spletno prevaro. Sebastijan Halič je iz Kitajske naročil boben, ki pa nikoli ni prispel. Mariborčan zdaj iz odsluženih razteznih posod, bojlerjev, plinskih jeklenk in kompresorjev izdeluje tako imenovane »tank drume«.

Oče, mož, strojni tehnik, prostovoljec na doživljajskem igrišču, glasbenik. Vse to je Sebastijan Halič, hkrati pa še izdelovalec bobnov. Mariborčan v svoji delavnici v Kulturnem centru Pekarna iz odsluženih posod izdeluje jezične bobne oziroma tako imenovane »tank drume« ali glukafone.

»Ker gre v Sloveniji za relativno nepoznano glasbilo, tako rekoč orjem ledino,« pravi eden izmed redkih izdelovalcev tank drumov v Sloveniji.

Njegov cilj je približati jezične bobne širšemu krogu ljudi. Kot pravi, njihov zvok očara večino ljudi, tudi najbolj zagrizene metalce in techno fane.

Foto: Jaka Arbutina

Tako dolgo čakal na naročen boben, da je v tem času izdelal svojega

»Svoj prvi tank drum ali meni ljubši naziv glukafon sem izdelal januarja lani,« je povedal za Mariborinfo. Kot pravi, je bila izdelava prvega posledica spletne prevare. 

Po super ugodni ceni je iz Kitajske namreč naročil tako imenovani handpan. Gre za sorodni inštrument, izdelan s klepanjem. Ta na njegov naslov ni nikoli prispel.

»To me je razjezilo in pripravilo do tega, da sem naročil svoj prvi tank drum iz Indije, ki je potoval tako dolgo, da sem v vmesnem času izdelal svojega,« razlaga Halič. Od tedaj jih je napravil že okoli petdeset.

Foto: Jaka Arbutina

Začel s kompresorji na kamionih

Halič je v kesonu pri sosedih našel šest tlačnih posod za pnevmatski sistem na kamionu in tako se je začelo. Kot pravi, je bilo najtežje ugotoviti, kako sploh začeti, a ko se je enkrat lotil izdelovanja bobna, je hitro steklo in tako je prvega izdelal v 14. dnevih.

Vsi njegovi bobni so namreč narejeni iz odpadnih materialov. »V poštev tako pridejo odslužene raztezne posode, bojlerji, kompresorji, plinske jeklenke in 'ziher' se bo še kaj našlo v prihodnosti,« pravi glasbenik.

Mariborčan tako daje novo življenje odsluženim posodam, ki bi sicer končale na odpadu. Pošali se, da se včasih odpravi na 'službeno potovanje' v Ruše. Tam pobrska po odpadu in nabere material. A zadnje čase mu ljudje, ki ga poznajo prinašajo material v delavnico kar sami. »Hvala vsem, ki se spomnite name,« jim sporoča.

Foto: Jaka Arbutina

Največ časa porabi za uglaševanje in barvanje

Pojasnjuje, da je treba posodo najprej najti, očistiti, razrezati, zvariti, načrtovati oziroma zarisati, zarezati jezike in z ročno žago za železo uglasiti vsak jeziček posebej. Ravno uglaševanje in na koncu barvanje vzameta največ časa, saj tukaj ni prehitevanja. 

»Uglaševanje je najbolj zamudno, saj zahteva veliko mero potrpežljivosti. Vsak ton je odvisen od velikosti jezika. Če zarežeš predaleč ni povratka,« razlaga. 

Foto: Jaka Arbutina

Eterični zvoki ob katerih se človek umiri

Tank drum ali slovensko »jezični boben« je glasbeni inštrument uglašen v različne lestvice. »Zraven ritma igra tudi melodijo, ki je odvisna od lestvice, števila tonov v njej in materiala, iz katerega je izdelan. Tanjša kot je pločevina krajše je trajanje tona,« pojasnjuje Halič. 

»Zvok je odvisen od materiala kateri je na razpolago in od lestvice, na katero je boben uglašen.« Glasbenik razlaga, da so zvoki, ki jih bobni proizvajajo, eterični: »Poskrbijo, da se človek umiri, je hkrati lahko kreativen in zvenijo terapevtsko.«

Na otroke deluje pomirjujoče in jih uspava, tako da jih Halič priporoča vsem staršem. 

Foto: Jaka Arbutina

Večina bobnov najde mesto v naročjih otrok

»Večina bobnov najde svoje mesto v naročjih otrok, ki so moje glavno vodilo ali motivacija, da jih sploh izdelujem. Večino podarim vrtcem, nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo z otroki,« je povedal Halič. 

Podaril jih je tudi doživljajskemu igrišču, kjer je prostovoljec: »Dožiju sem podaril že dva. Enega ogromnega, premera nekaj manj kot meter, in enega manjšega, ki smo ga na dražbi prodali in z denarjem obnovili tla na odru.«

Na doživljajske igrišču ali Dožiju ima Halič glasbene delavnice za naše najmlajše, tu in tam pa tudi za starejše. V prihodnosti si želi, da bi lahko temu delu posvetil več časa, saj v njem neizmerno uživa.

Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vanek76 (nepreverjen)

Bravo majster.

Vanek76 (nepreverjen)

Ka koli komentejran, vedno se najde nešče ka de mi dal minus, odkrito povejdano vseeno mi je, nikdar san se nej v svojon življenji navado ka bi se što strinjo z menov, na konci se pa vseeno izkaže ka san imel prav.

In reply to by Vanek76 (nepreverjen)

Starejše novice