Foto: Osebni arhiv Hana Hafner
Pogovarjali smo se z 12-letno Hano, deklico, ki se bori proti možganskemu tumorju. Že prvi vtis ob srečanju pokaže, kako močna oseba je. Če tej zgovorni deklici, polni optimizma, prisluhnemo, se od nje lahko veliko naučimo.

Hana Hafner je stara 12 let. Rada ustvarja, bere, riše, se igra. Odkar je zbolela, se šola na daljavo, kar ji omogoča, da ima nekoliko več časa za igro z lego kockami, ki naj bi jih najraje imela »na milijone«, pravi.

Kljub temu pa vsaka igra, sprehod ali pogovor Hano dodobra izčrpajo. 

»Cilj dneva je, da preživim,« pove 12-letnica.

Ko je bila stara deset let, se ji je svet obrnil na glavo

Hana je prve znake bolezni občutila, ko je bila stara deset let, na počitnicah v Franciji. Tam jo je začela boleti glava in bilo ji je slabo. Trenutek, ki je Hani obrnil življenje na glavo, pa je bil, ko na rednem sistematskem pregledu pri okulistu, ni videla na levo oko. Na pediatrični kliniki so po dnevu preiskav ugotovili, da ima Hana možganski tumor.

»Ko sem izvedela, da sem zbolela, sem najprej mislila, da se dežurna zdravnica heca. Ne vem, zakaj, ampak predvidevala sem, da se heca. Z minute v minuto pa sem vedno bolj dojemala, da gre zares in začel me je preplavljati šok, nisem razumela, kaj se dogaja,« razlaga 12-letnica.

Najprej so predvidevali, da bo tumor mogoče odstraniti z operacijo. Žal se je po operaciji izkazalo, da Hana vendarle potrebuje kemoterapijo, ki jo prejema še zdaj. 

Hana razlaga, da so se ji v obdobju operacij, poleg strahova pred operacijo samo, porajali predvsem strahovi pred izgubo las

Zboleti v epidemiji

Ko je Hana zbolela in bila v bolnišnici prvič, še ni bilo epidemije. »Takrat še ni bilo tako težko biti v bolnišnici, ker je bilo vse bolj odprto,« pove Hana. Pred epidemijo so namreč otroci v bolnici lahko imeli obiske in se med sabo družili. 

Zdaj pa se na pediatrični kliniki trudijo, da bi se tudi bolniki držali ukrepov, ki bi pripomogli k zajezitvi širjenja koronavirusa. Zato so oddelke in celo sobe zaprli. »Ko prideš enkrat na oddelek, do odpustnega pisma ne greš več ven,« razlaga Hana.

Hanina mama Katarina razlaga, da lahko Hano v bolnici spremlja samo en starš, ampak ni zaželeno, da hodi iz sobe: dovoljen jim je zgolj en izhod na dan. 

Hanina mama obupano pove: »Jaz ne zmorem več. Ne hodim v bolnišnico, tja jo spremlja oče. Jaz tega ne zdržim.«

Pomembna sta podpora in delitev izkušenj

Ko je Hana zbolela, je začela vse pogosteje izostajati iz šole in tako so se stiki z njenimi sošolci razrahljali:

»Vsi so me podpirali. Ampak zdaj, med kemoterapijo, mi pa samo ena izmed sošolk kdaj kaj napiše, se kdaj dobiva prek Zooma ... Zdi se mi, da so ostali sošolci po dveh mesecih name pozabili.«

Ker zna biti takšna izolacija nevzdržna, se je Hana pridružila skupini Gold Ribbon, kjer se družijo otroci in mladostniki z rakom. Hana spodbuja, da se skupini pridružijo tudi drugi, ki prestajajo podobno ali pa so v preteklosti. 

 »Za tiste, ki so začeli s kemoterapijo, si želim, da skozi to ne bi šli sami. Naj  o tem, kako je, vprašajo vrstnike, ki so to preživeli. To da človeku vedeti, da v tem ni sam. Deljenje izkušenj se mi zdi izjemno pomembno.«

»Zdržite do konca, ker se splača!«

Hana vse, ki se borijo z rakom, nagovarja z naslednjimi besedami: »Zdržite do konca, ker se splača.« Pravi, da sama poskuša uživati v malih stvareh in zares ceniti vsako malenkost.

Želja po zajemanju življenja s polno žlico pa je velika – dolga že par strani, pravzaprav. Hana namreč svoje želje o stvareh, ki bo jih počela, ko ozdravi, zapisuje v zvezek.

»Ne obžalujem, da teh stvari ne morem početi zdaj. Gre bolj za pričakovanje, kaj bo potem,« z nasmehom sklene Hana.

Projekt »Odkrito na spletu« sofinancira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Komentarji (11)

Laceni (ni preverjeno)

Kar pogumno mlada borka, naj te bog spremlja.

drzimopesti (ni preverjeno)

Stiskamo pesti, da tebi in ostalim uspe!!

tuncika

Draga Hana naše zlato, tvoj navdih k življenju, borba za lep dan, za ateka, mamico, za tvoje najdražje, nima cene. Je samo lep nasmeh in ljubezen do bližnjega. Vse dobro.

čarni vrag (ni preverjeno)

Življenje težko preiskuša malo Hano. Želim ji vse dobro. Zato pa gre moja kritika ministru za zdravje in celi vladi. Z nakupom neuporabnih testov in nekoristnih cepiv bo zmanjkalo denarja za zdravljenje takih kot je Hana. Na žalost je to izven dometa vaše pameti. Bolniki pa zaradi vašega zapravljanja že zdaj težko trpijo. Še slabše bo.

Mirko g (ni preverjeno)

čarni vrag ........ Točno tak ,kak si napisal .Tudi drago plačani predihalni aparati ležijo v kleteh bolnice,ker so ne uporabni in kaj še vse . Samo ,da se mešetari in služi

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

tutu (ni preverjeno)

Cepiva so marsikomi resila zivljenje.. Tak cepiva proti tetanusi in crnin kozan, kak cepivo proti covidi

In reply to by čarni vrag (ni preverjeno)

ne cepljenju (ni preverjeno)

tutu.......... Ampak tista cepiva so se razvijala leta .Izdelovati so začeli ,ko so videli rezultate .To vaše cepivo proti Covido pa je bilo narejeno v malo več kot pol leta in nikjer preizkušeno razen sedaj ,ko se ljudje ,dajo cepiti .Za kaj so pa zboleli in celo umrli že cepljeni ? Daj obrazloži .Končno pa ta tako imenovani virus so si izmislili farmacevtski giganti in sedaj na račun tega služijo z cepivi .

In reply to by tutu (ni preverjeno)

Mirko g (ni preverjeno)

Hana ,želim ti ,da ozdraviš in da boš uživala življenje .Le pogumno si prava borka .

Ntre (ni preverjeno)

Žalostno ,da so jo tudi prijatelji zapustili oziroma pozabili na njo .

realnoo (ni preverjeno)

ne razumem kako dovolis, da tvojo bolecino objavljajo na takem tretje-razrednem FAKE portalu kot je sobotainfo!
Portal te IZKORISCA kot predstavo za pridobivanje klikov!

Druga plat (ni preverjeno)

Nekateri se ob takih člankih zamislimo in se zavemo, kako dobro nam je v bistvu. In iskreno želimo Hani, da bi ozdravela!

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Starejše novice