Vir: osebni arhiv
Gin pozvačin je majhna butična destilarna iz Gornje Bistrice. Ponuja svojevrstne gine, ki jih je ustvaril kemik, z željo po nahranitvi ustvarjalne duše.

Ginpozvačin je majhna butična destilarna iz Gornje Bistrice. Gre za družinsko podjetje, ki sta ga zakonca po vrnitvi iz Ljubljane ustvarila na pobudo domače vrtne hruške. 

Sprva so nastajali domači likerji, kmalu pa je kemijska duša ustanovitelja hrepenela po nečem več. Rodil se je svež gin, ustvarjen iz 15 sestavin. 

Sedaj so v ponudbi tri kvalitetne vrste gina, z rahlo poprasto noto, ki so prejeli tudi številne mednarodne nagrade. 

Gini so posebni, ker je vanje vloženo veliko truda, so pakirani in proizvedeni v domačem okolju, prav tako pa tudi ročno podpisani s strani hčera

Vir: osebni arhiv

Vse se je začelo z domačo hruško 

Ginpozvačin je majhna, butična Destilarna Pozvačin in Gornje Bistrice. 

Ustvarila sta jo zakonca, ki sta po vrnitvi iz prestolnice na domačiji uporabila sadove domače hruške

»Naša zgodba se je začela pred leti, ko sva se z ženo vrnila iz Ljubljane, kjer sva študirala. Prišla sva nazaj v Prekmurje, kjer sva si na domačiji moje mame uredila nov dom. 

Na sredini domačije raste velika, stara hruška, ki je dobra samo za žganje, in ker nam je bilo škoda okusnih sadežev, smo v začetku ob zimskih večerih žgali domačo hruško. Iz te so nastajali razni likerji, vendar počasi tudi to ni bilo dovolj za mojo ustvarjalno dušo,« dodaja ustanovitelj. 

Vir: osebni arhiv

Gin - pijača, ki povrne stroške 

Ustanovitelj pravi, da ga je zaradi ustvarjalne žilice in nenehnega hrepenenja po nečem več vlekla ideja o nakupu sodobne opreme za pripravo žganih pijač. 

»Ker sem po izobrazbi doktor kemije in človek, ki si želi vedno več in več, sem začel razmišljati širše – iz starih sodov za žganje na drva sem imel željo preiti na sodobno tehnologijo.«

Gin je med vsemi pijačami izbral zato, ker je ta močno priljubljen. Menil je, da dovolj, zato da pokrije stroške uporabe moderne tehnologije. 

»Ker takšne naprave stanejo, sem razmišljal naprej - s čim bi si najhitreje povrnil investicijo? 

Tako sem prišel na idejo, da ustvarim svoj gin.« 

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

V ponudbi trije gini, ki se rimajo na čin, čin

Gini so sveži, narejeni na osnovi petnajstih sestavin. Od tega ima jih 13 prevladujočo poprovo noto

Klasični London dry gin je postal osnova še za dva gina z okusom, ki sta nastala bolj zaradi povpraševanja na trgu – to sta Pinki z okusom jagode in bezga ter Purple z okusom borovnice. 

Zanimivo pa je tudi njihovo ime. 

»Želeli smo, da je prekmursko, da se ve, od kod prihaja in da se rima na gin, torej: Gin Pozvačin – Čin, čin!« dodajajo na Destilarni Pozvačin. 

Letos pa so ponudbo razširili in jo obogatili tudi z Medenim likerjem z ginom.

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

V nastanek pijač vloženega veliko truda 

»Naši gini so narejeni z veliko volje in trme,« pravijo na destilarni. 

Prvotna ideja je bila, da bi jih pridelovali iz doma proizvedenega alkohola, vendar to žal ni bilo mogoče, saj bi za to potrebovali specifično tehnologijo. 

Po dveh letih preizkušanja na domači bazi so ugotovili, da morajo delovati po predpisih. To pomeni, da alkohol ter začimbe kupujejo pri preverjenih proizvajalcih. 

»Nato smo potrebovali še kakšno leto, da smo končno prišli do željenega okusa - rahlo popraste note, ki je tudi posebnost naših ginov.«

Vir: osebni arhiv

Gini večkrat nagrajeni in personalizirani s podpisi

Ko so bili na destilarni končno zadovoljni s proizvedenim, so se odločili, da preverijo, če je gin zares tako dober, kot so se jim je zdel. 

Sprva so ga poslali na prestižno tekmovanje v London Gin guide award, kjer so maja 2022 prejeli kar tri prestižne nagrade: Zmagovalca v svoji kategoriji, Zmagovalca Evrope ter Zmagovalca – novinca leta. 

»Na te nagrade smo, poleg mnogih drugih (večinoma zlatih) iz Evrope in tudi ene bronaste iz Azije, najbolj ponosni, « dodajajo.

Posebnost ginov Destilarne Pozvačin je tudi ta, da ima vsaka hčerka svojega, ki ga tudi ročno podpiše, Neža klasik, Živa Pinki in Eva Purple. Gini so tako na svojevrsten način personalizirani. 

Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv
Vir: osebni arhiv

Izdelki v celoti proizvedeni in pakirani na Gornji Bistrici 

Gine proizvajajo in pakirajo, kjer so doma – Na Gornji Bistrici. 

Vanje vlagajo veliko časa in truda, pravijo pa tudi, da je za uspeh zaslužna celotna družina. 

»Veseli smo, da se na nas obrne veliko ljudi, ko potrebujejo posebno darilo za posebne priložnosti in znajo ceniti, da gine proizvajamo in pakiramo sami,« še pravijo na destilarni.

Za prihajajoče praznike pripravljajo tudi nekaj darilnih paketov, ki lahko najdete na njihovi Facebook ali Instagram strani

Komentarji (6)

Pankoš (ni preverjeno)

Čestitke za delavnost, pogum in trmo..., ter vse dobro za neprej , brez popuščanja :)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

ČESTITKE ❗❗❗

👍👍👍

3traa (ni preverjeno)

ne rabite reklamirat alkohola, je že itak dovolj problemov.

Balabala (ni preverjeno)

Če je v zmernih količinaj je nej nikši problem. Problem je če pretiravaš, z vsem, ne samo alkoholom.

In reply to by 3traa (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno)

Ja, pa zdaj bodo naredili alkohol na cesti 0,0 in NIČ ne smeš popiti. Naj raje uvedejo obvezno alkotester v obvezno opremo, da veš kdaj si čez mejo, če pa spiješ tri špricerje, kar je pod dovoljeno mejo 0,24 pa nisi nič bolj nevaren na cesti, kot pri 0,0.

In reply to by Balabala (ni preverjeno)

nagicigan (ni preverjeno)

Assia (ni preverjeno) pred 8 uri ... ka nekaj mutiš 0.0 in 0.24, če ste malo spili nejdi za volan ali naj te pela kolega ali TAXI.

Starejše novice