Zelena točka praznuje desetletnico obstoja in delovanja v Pomurju, ob pomembnem jubileju pa so pripravili praznovanje.

Ni vseeno, kakšno hrano jemo

Na novinarski konferenci, ki je potekla ob dogodku v prostorih Zelene točke na Industrijski ulici v Murski Soboti, je spregovoril tudi župan Mestne občine Murska Sobota.

Damjan Anželj je ob tem dejal: »V posebno čast mi je, da lahko sodelujem ob takšni uspešni zgodbi … Mestna občina Murska Sobota vsekakor podpira takšne in podobne zgodbe, še posebej z vidika lokalne pridelave hrane in tudi ponudbe za naše občane in občanke.

Skupaj z Zeleno točko smo že sodelovali pri določenih projektih, recimo Iz vasi v varaš, in tudi na naši tržnici s ponudbo ob posameznih dogodkih, ki jim bomo nadaljevali tudi v prihodnje. To so zgodbe, ki si jih v naši občini želimo.«

Tukaj je župan poudaril, da to še posebej velja z vidika vrtcev in osnovnih šol, kajti pomembno je, da so tudi najmlajši deležni kakovostne lokalne ponudbe. 

Mesečno gre v prodajo kar 80 ton

Pomembno je, da je naša hrana pridelana naravno in zdravo, ob tem pa velja dodati, da se vedno več poudarka daje tudi sledljivosti. In, kot je bilo rečeno, vse to omogoča Zelena točka. 

Zelena točka je v tem desetletju zrasla, in to v velikem obsegu, kajti iz petih pridelovalcev so se razširili na sto. 

Mesečno pridelajo veliko zelenjave, prodajo pa kar 80 ton.

Predsednik zadruge Zelena točka Denis Topolnik se je spomnil vseh teh minulih let, v katerih so se prepletali lepi trenutki, a tudi padci, kar pa se je prav gotovo izkazalo kot nekaj dobrega.

Zgodba se je pričela pred desetimi leti

Zgodbo so pričeli pisati leta 2013, ko si je skupinica zelenjadarjev začela utirati pot na trg. Njihovo izhodišče je bilo: priti na trg mimo posrednikov, s tem pa doseči boljše ekonomske pogoje za kmetije.

»Da bomo zanimivi za potrošnike, za kupce, smo morali ponudbo razširiti … in tako smo v začetku sezone 2013 začeli (svojo pot) na tržnici v Murski Soboti.«

Topolnik je dejal, da je bilo ob vsem tem neizogibno hitro prilagajanje, zato so pričeli z iskanjem novih možnosti. 

»Na trgu je bilo zelo težko preživeti.«

Pot jih je nato peljala v nakupovalni center BTC City Murska Sobota, kjer so ostali vse do leta 2019. Vmes so se za pol leta »naselili« tudi v Ljubljani, svojo pot pa so leta 2018 združili tudi z ekipo, ki je prevzela razvoj veleprodaje. Začeli so v tehnološkem parku v Murski Soboti, takrat pa se je zgodba pričela tudi razvijati v smer, v katero so obrnjeni danes.

Oskrbujejo več kot 130 večjih odjemalcev, kot so hoteli, gostilne, restavracije, trgovine, razvozijo pa preko 80 ton svežega sadja in zelenjave. 

Zavidljiva statistika in povezovanje z uporabniki

Kot je dejal predsednik zadruge, mesečno poleg sadja in zelenjave vključujejo več kot 400 različnih proizvodov, povezujejo več kot 100 lokalnih pridelovalcev, s čimer kot pomemben »akter« oskrbujejo večji del tega sektorja. 

Zgodba v Zeleni točki pa je leta 2021 dobila tudi novo poglavje, saj so postali član evropske mreže živih laboratorijev, kjer se preizkušajo nove tehnologije, okolje pa se ustvarja skupaj s potrošniki. Slednji lahko sodelujejo pri poizkušanju raznih izdelkov in pridobivajo širša znanja. 

Termin »živi laboratorij« je danes precej razširjen, običajno pa se uporablja v povezavi s pojmi, kot so inovacije, uporabnikom prijazno, raziskave … In »živ« je zaradi ljudi.

Z izrazom je definiran k uporabniku usmerjen ekosistem odprtega inoviranja, kjer so v oblikovanje rešitev vključeni tudi uporabniki. Ljudje lahko tako sooblikujejo razne izdelke ali storitve, na ta način pa zadostijo svojim potrebam, pa tudi izražanju kreativnih potencialov. 

Topolnik je dejal, da jim služijo tudi evropski projekti, saj z njihovo pomočjo svojo zgodbo tudi dobro promovirajo v lokalnem okolju.

Nov evropski projekt za povečanje uporabe lokalne zelenjave

Zelena točka, kratka dobavna veriga, je tudi nosilec novega projekta »Sveže in zdravo«, ki so ga uspeli prijaviti v Bruslju s še dvema slovenskima partnerjema, KZ Agrario Koper in Slovenskim združenjem za integrirano pridelavo zelenjave, projekt pa v osnovi pomeni »združitev« slovenskih zelenjadarjev. 

Osnovni cilj projekta je predvsem ozaveščanje potrošnikov o nacionalnih smernicah zdrave prehrane, sploh uživanja zelenjave, ki pa se tesno povezuje s spodbujanjem povečane uporabe sveže lokalne zelenjave iz integrirane pridelave. 

Sam projekt naj bi dosegel več kot 750.000 potrošnikov, povečal pa naj bi tudi  prihodke od prodaje, in to za preko 15 odstotkov. 

Znotraj projekta se bodo v treh letih odvile mnoge promocijske aktivnosti, glavnina teh pa bo namenjena predvsem digitalnim kampanjam. 

Iz Zelene točke so še sporočili, da ker živimo v okolju, v katerem je vse več ljudi ‒ po podatkih kar 68 odstotkov državljanov ‒ obremenjenih z odvečnimi kilogrami, se je treba še toliko bolj zavedati, kako pomembna je sveža lokalna zelenjava, ki pomaga ščititi naše zdravje. 

Komentarji (13)

Hjaooo (ni preverjeno)

No vupan ka je torto pekla sefica doma, ker ce so za to skrupocalo kome placali, naj tisti dol zapre pa ide delat v fabriko. Ker to je nej T od torte.

- (ni preverjeno)

tij pa si T od teleta

In reply to by Hjaooo (ni preverjeno)

Banananjam (ni preverjeno)

Avtor torte se ti je ocitno za oglaso :)

In reply to by - (ni preverjeno)

čista resnica (ni preverjeno)

Naj povejo kelko subvencij so pokasejrali do zdaj. Tak lejko vsaki OSEL dela .pokvarjena država slovenska marš!!!

In reply to by Hjaooo (ni preverjeno)

Jbuk (ni preverjeno)

Pero te pere?

In reply to by čista resnica (ni preverjeno)

tuncika

Pozdravljam Zeleno točko. Ni vrhunska, je precej dražja od diskontov, ampak vsaj 50% je dobre robe.

Aaaaadsd (ni preverjeno)

Prevaranti hudi

Gost72528 (ni preverjeno)

Za take kot si ti, bi morale biti hude kazni zaradi širjenja laži.

In reply to by Aaaaadsd (ni preverjeno)

l.... (ni preverjeno)

Sedaj ker je bila pojedina so tam bili taki ,ki nikoli nič še niso kupili v zeleni točki .Šli so zaradi gestija in pitja .Nič kaj boljša roba kot v Špinu in dosti dražje od Špina

Mura je večna (ni preverjeno)

Evro Spin je zakon
Me zanima kako lahko sploh poslujejo ob tako nizkih cenah
Pa tako prijazen kader imajo

In reply to by l.... (ni preverjeno)

Turopoljeeeee (ni preverjeno)

Rajhov Naci jih gor drzi, ka vse tam kopuje!

In reply to by Mura je večna (ni preverjeno)

Taraaa (ni preverjeno)

Lepo bi bilo če bi imeli še več domačih izdelkov ker včasih imaš občutek,da je tam dosti uvožene hrane.

Turopoljeeeee (ni preverjeno)

90% uvozene!!!

In reply to by Taraaa (ni preverjeno)

Starejše novice