Vir: Radio Fantasy Info
Več evropskih držav so v zadnjih mesecih in tednih zajeli protesti kmetov. Danes so se na ulice podali tudi naši kmetje. Kmetje protestirajo v bližini Celjskega sejma.

Francoski kmetje protestirajo že več kot teden dni. Ohranjajo blokade na vseh glavnih avtocestnih vpadnicah v Pariz in tako stopnjujejo pritisk na vlado. Izražajo predvsem nezadovoljstvo zaradi delovnih pogojev, med drugim zahtevajo višje cene za pridelke in ugodnejšo obdavčitev.

Protestnemu gibanju so se pridružili tudi kmetje v drugih evropskih državah, med drugim v Italiji, Španiji, Nemčiji, Belgiji, Romuniji in na Nizozemskem ter Poljskem.

Kmetje danes protestirajo v bližini Celjskega sejma, kjer se prav danes začenja sejem kmetijske in gozdarske mehanizacije Agritech.

Nekaj kmetov je danes tam protestno parkiralo kmetijska vozila z različnimi sporočili vladi.

Zahtevam evropskih kmetov se pridružujejo slovenski

Kot poroča STA, se je pet slovenskih kmetijskih organizacij se je pridružilo zahtevam francoskih kmetov, ki v zadnjih dneh s protesti opozarjajo na nevzdržne razmere v panogi.

»V času, ko evropski kmetje opozarjajo na nevzdržne razmere za kmetovanje, kot so cene pridelkov, obdavčitve, konkurenca iz uvoza in stroga okoljska pravila, želimo kmetijske organizacije opozoriti, da se s podobnimi težavami srečujejo tudi slovenski kmetje,« so v včerajšnjem sporočilu za javnost navedle slovenske kmetijske organizacije – Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine in Zveza kmetic Slovenije.

Tako kot francoski kmetje tudi oni pričakujejo naslovitev vprašanj glede uvoza žita in poceni živil iz Ukrajine, sklenitve prostotrgovinskega sporazuma med Evropsko unijo in južnoameriško gospodarsko zvezo Mercosur in zelenega prehoda, ki da se izvaja na plečih kmetov, navaja STA.

Predsednika vlade Goloba so pozvali, da na današnjem srečanju voditeljev Evropske unije v Bruslju predstavi tudi zahteve slovenskih kmetov. 

»Glede navedenih težav slovenskih in evropskih kmetov je treba nujno najti ustrezne rešitve v okviru sprememb evropske zakonodaje, ki bodo dale prednost pridelkom evropskih kmetov pred uvozom hrane dvomljivega porekla iz tretjih držav,« so poudarili. 

Na ulice tudi pomurski kmetje

Jutri, 2. februarja se bodo na ulice odpravili tudi pomurski kmetje.

Zbrali se bodo na bencinskem servisu Petrol v Vučji vasi ob 17.45 uri, za tem sledi vožnja proti Murski Soboti.

Komentarji (16)

repar. (ni preverjeno)

Zahtevam izstop Slovenije iz EU!

Hiho (ni preverjeno)

prekesno.... žal so že vse prodali...

In reply to by repar. (ni preverjeno)

sestra (ni preverjeno)

Idi v Bosno in maš Slovenijo izven EU. Što te sili ka si tu?

In reply to by repar. (ni preverjeno)

Krožišče (ni preverjeno)

Jaz isto,taki,ki ne ločijo ženskega in moškega spola in ki se spolno izživljajo nad kužki,taki nam ne smejo vladati,pa oni z "Išiasom". Vstran dol z takimi imbecili.

lukčev mesec (ni preverjeno)

BRAVO KMETJE ❗❗❗❗❗❗

Ljudje smo z vami ❗❗❗❗❗

DOVOLJ je terorja iz Bruslja ❗❗❗❗

Vlada pa, kot hlapci in sami s sabo se ukvarjajo, kdo bo odstopil in kdo ne.

Zato sem že povedal POTREBNO JE DRŽATI SKUPAJ ❗❗❗❗❗❗

SAMO ENOTNI SMO MOČNI ❗❗❗❗❗

Zato je potrebno podpreti tudi sodnike, zdravnike, učitelje, delavce upravnih enot, tožilce, kmete , ... ❗❗❗❗

VSI SMO NA ISTI STRANI ❗❗❗❗❗

Jansa (ni preverjeno)

Dokler boste samo pisali in se jadili sami sebi ne bo nic

dobro jutro (ni preverjeno)

dugo so nucali. so se zbudili iz zimskega spanca?

brazdar (ni preverjeno)

kmetje, končno tudi nekaj od vas, zmigajte se malo

In reply to by dobro jutro (ni preverjeno)

komukista (ni preverjeno)

parkirnino so placali?

223248902 (ni preverjeno)

Dokler rajsi kipuvlemo najfalejse meso stero nisce nesce meti de tak..

of majči (ni preverjeno)

tou, pa ka se kmetovge več s politiko ukvarjajo kak z zemlof

In reply to by 223248902 (ni preverjeno)

jp (ni preverjeno)

Zganite se slovenski kmetje , ali pa vam gre dobro ......

Čkalja (ni preverjeno)

Celotno stanje je posledica napačno vodenih politik. Tako v Sloveniji kot v EU. A me najbolj boli to, da po vseh teh desetletjih lahko ugotovimo samo, da je vse posledica napačnih oz. za Slovenijo slabih odločitev političnih strank in vlad. Zakaj ne spremenimo smeri in nehamo samo slepo ubogati navodila?

mišo 1o (ni preverjeno)

Pitan se zakoj protesterajo samo kulaki šteri poberjo večino subvencij in nepovratnih sredstev,nas ki obdelujemo 15 ha pa itak nihče nič ne vpraša in ne upošteva.Mi že dugo težko shajamo,oni se pa kurčijo z traktori za 200 000 eur.

kmetavzar (ni preverjeno)

Kmete bojo strli prej ali slej , da bomo prodajali kmetijska zemljišča za polovične cene in bojo tujci pokupili vse do zadnjega in pol bomo še hlapci na svoji zemlji in to se že davno izvaja in se bo izvedlo in seveda zakaj bi delal in vlagal v kmetijstvo ce ni več računice in dostojnega življenja. in pol se borimo pa se še delomrzneži norčujejo iz nas ko kupimo traktor za 200.000in ostalo mehanizacijo za 1 MILION KREDITA. Sosed kupil 400 kom. BITCOINA v živlenju ni delal in sedaj ima 2 miliona NAROBE SVET

smrkci (ni preverjeno)

Kmeti imajo preveč denarja in vsega drugega,ta mehanizacija ki jih vidite je neka vredna potem pa še subvencije dobra zavarovanja,malega kmeta so uničili in iztrebili prav ti kmetje in politika,ker so bili mali kmetje bol konkurenčni kot sedanji kmetje ker si lahko kupil zelo po ceni od malega kmeta,sedanji kmeti so pa sedemkrat dražji od malega kmeta.

Starejše novice