Zbrali smo nekaj zanimivosti o najslovitejših božičnih pesmih. Zaupajte nam svojo najljubšo praznično klasiko!

Ste jih že siti? Ali pa ste se prazničnega časa premočno veselili, da bi se zdaj pritoževali? Božično-novoletne uspešnice v naših domovih, pisarnah, lokalih in avtomobilih odzvanjajo že tako rekoč od novembra. Še sreča torej, da jih je na izbiro malo morje. A katere so tiste najbolj znane in uspešne v svetovnem merilu?

Mariah Carey – All I Want for Christmas Is You (1994)

Mnogim nesporno avtoriteto med božičnimi skladbami predstavlja All I Want for Christmas Is You. Ta je premiero doživela leta 1994 ter hitro osvojila srca poslušalcev. Priljubljenost pesmi, ki je Mariah Carey do leta 2016 prinesla že več kot 60 milijonov dolarjev, raste še danes. 

Nedavno, četrt stoletja po izidu, se je uspešnica prvič zavihtela celo na vrh Billboardove glasbene lestvice vročih sto. Ob tem je 50-letna pevka pred dnevi izdala tudi nov videospot, ki se ponaša z občutno dražjo produkcijo kot izvirnik.

Wham! – Last Christmas (1984)

Drugo polovico nepremagljive božične dvojice na radijskih valovih predstavlja Last Christmas angleškega pop dua Wham! George Michael je uspešnico napisal med obiskom pri starših, v svoji otroški sobi.

Z Andrewom Ridgeleyjem sta pesem izdala leta 1984, nakar je na Danskem in Švedskem ter v Sloveniji zasedla vrhove glasbenih lestvic. Drugod se je morala zadovoljiti z drugim mestom, saj je ravno tedaj izšla tudi Do They Know It's Christmas? superskupine Band Aid.

Zaslužke od predvajanj sta glasbenika v celoti namenila za pomoč žrtvam lakote v Etiopiji.

Kot zanimivost omenimo, da je pesem (kar dobesedno) navdahnila film Last Christmas, ki ga ravno te dni predvajajo v naših kinematografih.

John Lennon in Yoko Ono – Happy Xmas (War is Over) (1971)

Skladba, ki temelji na tradicionalni angleški baladi Skewball, je več kot le božična uspešnica; je tudi protestni spev proti takratni vojni v Vietnamu, plod več kot dveletnih aktivističnih prizadevanj za mir. Nazadnje sta pesem lani priredila Miley Cyrus in Mark Ronson v sodelovanju s Seanom Onom Lennonom, sinom Johna in Yoko. 

Brenda Lee – Rockin' Around the Christmas Tree (1958) 

Težko je verjeti, toda pevka Brenda Lee je po zaslugi svojega zrelega glasu pesem posnela pri rosnih trinajstih letih. Uspešnica, ki se spogleduje tako z rock'n'rollom kot s country žanrom, se med drugim pojavi v filmu Sam doma.

Dean Martin, Frank Sinatra – Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow! (1945)

'Let It Snow' izrecno ne omenja božiča, a je jasno, zakaj se tako dobro poda k decembrskim praznikom. Zanimivo je, da je besedilo pravzaprav bilo spisano sredi vročinskega vala v ameriški zvezni državi Kalifornija, ko sta njegov avtor Sammy Cahn in skladatelj Jule Styne sanjarila o ohladitvi. Tudi ta skladba se pojavi v priljubljenem – a nekoliko manj konvencionalnem – božičnem filmu Umri pokončno.

Bing Crosby – White Christmas (1942)

'White Christmas', ki govori o tistih pravih, zasneženih praznikih, kakršne smo poznali nekoč, je najpogosteje prirejena božična pesem, saj je nastalo že več kot 500 različic v številnih jezikih. In ne le to – s 50 milijoni prodanih izvodov je v izvedbi Binga Crosbyja celo najbolje prodajani fizični single vseh časov!

Eartha Kitt – Santa Baby (1953)

»Božiček, srček …« v šaljivi pesmi bradatega moža nagovarja Eartha Kitt. Hudomušno besedilo o božičnih željah – razkošnih darilih, kot so krzna, jahte in okraski, so ob Kittovi odpele tudi Kylie, Madonna in Ariana Grande.

Andy Williams – It's the Most Wonderful Time of the Year (1963) 

Williamsova oda 'najbolj čudovitemu času leta' je gotovo eden bolj evforičnih primerkov na seznamu, ki slavi predvsem zimske radosti ter druženje v krogu prijateljev in družine.

Chris Rea – Driving Home for Christmas (1988)

Driving Home for Christmas je prav zares božična pesem za na pot. Ravno v avtomobilu je namreč nastalo samo besedilo, navdahnjeno z resnično zgodbo. Rea se ga je domislil leta 1978, ko sta z ženo na zasnežen dan obtičala v gostem prometu. Šele deset let pozneje, ko je zanjo odkril primerno melodijo, je pesem tudi posnel.

Judy Garland – Have Yourself a Merry Little Christmas (1943)

'Have Yourself a Merry Little Christmas,' je prvič zazvenelo iz ust legendarne Judy Garland v filmu Dobiva se v St. Louisu. Na božični večer, ko je družina Smith soočena z bližnjo selitvijo v New York in neizbežnim slovesom od ljubljenega doma v Missouiriju, jo lik Esther zapoje petletni sestri Tootie, da bi jo razvedrila. 

Skladba je bila še posebej priljubljena med ameriškimi vojaki, ki so služili v drugi svetovni vojni, in Judyjin nastop v živo je mnoge med njimi ganil do solz. 

Z nekoliko prirejenim besedilom je uspešnico leta pozneje posnel še Frank Sinatra. 

To je seveda le vrh ledene gore. Obstaja še kopica božičnih pesmi, ki jih morda znamo odpeti skoraj v celoti, a vselej ne vemo, kdo jih prepeva ali kdaj so nastale. Še nekaj znamenitim skladbam prisluhnite spodaj in nam zaupajte svojo najljubšo:

George Hall and his Orchestra, Jackson 5 – Santa Claus Is Comin' To Town (1934)
Band Aid 1984 – Do They Know it's Christmas (1984)
The Pogues – Fairytale of New York (1987) 
Nat King Cole – The Christmas Song (1946)
Bobby Helms – Jingle Bell Rock (1957)
Queen – Thank God It's Christmas (1984)
José Feliciano – Feliz Navidad (1970)

Katera pesem je vaša najljubša božično-novoletna klasika?

Choices

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice