Na predvečer slovenskega kulturnega praznika bo tradicionalna državna proslava počastila letošnje dobitnike Prešernovih nagrad.

Proslavo so posneli deloma v Narodni galeriji, deloma na različnih mestih v Ljubljani ter v življenjskih okoljih nagrajencev, ki jih bodo predstavili s filmskimi portreti, piše STA.

Ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija

Kot je za STA sporočil predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jožef Muhovič, ima slovesnost vse standardne elemente, ki so se izoblikovali v tradiciji Prešernovih proslav, ki letos beleži 60. obletnico podeljevanja nagrad: državno himno, govor predsednika sklada, Zdravljico, predstavitve nagrajencev in podelitev nagrad.

"Generalni moto proslave je Prešernova sintagma Up budi!, s katero skušamo prireditelji spomniti na to, da so človeška ustvarjalnost, kultura in umetnost tisto, na kar se lahko naslonimo v času različnih preizkušenj in na kar smo lahko ponosni ob 30. obletnici državnosti," je zapisal Muhovič. 

Zaradi trenutnih razmer bo dobitnike mogoče spoznati le v televizijskem posnetku, ki ga bo ob 20. uri predvajal prvi program nacionalne televizije.

Prešernovi nagradi v letu 2021 prejmeta pisatelj prekmurski Feri Lainšček in arhitekt Marko Mušič, nagrajenci Prešernovega sklada pa so Brane Senegačnik za pesniško zbirko Pogovori z nikomer, violinistka Lana Trotovšek in gledališki režiser Tomi Janežič za dosežke v zadnjih treh letih, Matjaž Ivanišin za režijo in scenarij igranega celovečernega filma Oroslan, prekmurski slikar Aleksander Červek za razstavo 1 + 1 = 11 v Galeriji mesta Ptuj ter arhitekti Blaž Budja, Rok Jereb in Nina Majoranc za projekta Materinski dom v Ljubljani in Poslovna stavba Term Čatež.

Feri Lainšček bo danes najprej gost v oddaji Vikend paket ob 17.20 na prvem programu TV Slovenija, po državni proslavi pa ob 21.15 še sledi televizijski intervju. 

V ponedeljek ob 20. uri bodo na prvem programu TV Slovenija ob 20.00 na ogled Portreti Prešernovih nagrajencev, ob 22.30 pa bo predvajan film Mokuš, ki je posnet po Lainščkovem romanu Ki jo je megla prinesla.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kasparov

Feri Lajnšček, žal ti moren povedati, ka si v zdajšnji situaciji v šteroj se pred našimi očmi utrjuje pravi, pravcati fašizem, premalo aktiven. Premalo je čüti tvoj glas kritike, nindri te nega v trenutki, gda Janša pa njegovi fašisti spodkopavajo temelje civilizejranih odnosov med lidmij. Pred tvojimi očmij se dogaja brutalni napad na kulturo, na neodvisno misel, napad na dostojanstvo, tebej pa nega nindri. Kak priznani pisatelj maš dolžnost, ka zdigneš svoj glas prouti fašizmi zdaj, v ton trenutki. Če se ne oglasiš, odobravaš. Jebiga, smo v takšnon trenutki, gda nemamo možnosti ostati neopredeljeni, niti nemamo možnosti, ka bi se lepodušniško ogradili od politike, zdaj je nujno napadnoti fašizem frontalno, brez rokavic. Če nej, de se nan zdodijla Mađarska al iše üjše, zgodijla de se nan replika tridesetih in štiridesetih lejz 20 stoletja. Zatou, dragi Feri, znaj ka je najbole kmičen del pekla rezervejrani za tiste, šteri so v ton trenutki razpada morale, ostali neopredeljeni.

Pax (nepreverjen)

Bravooo kasparov!👏🏻👏🏻👏🏻
Odličen komentar!👍🏻

In reply to by kasparov

VRANA (nepreverjen)

kasparov, ti si eno navadno govno in levnuharski fašist. Zdaj boš že blato ljudi, kateri so nekaj dosegli in dejansko delajo in ustvarjajo.
Feri, čestitke in še na mnoga ustvarjalna leta!! In tukaj je pika. Politiko razpravljaj drugje !!!

In reply to by kasparov

Gasilec Samo 👨‍🚒 (nepreverjen)

Vrana, ti pa tele imbecilno klerofašistično!!!
Fuj nesnaga, podpornik pedofilskega klera!!!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

🦉 (nepreverjen)

Vrana, ti si navaden desničarski gnoj!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Blablabla, še dva levnuharja fašista, hihi. Kulturen den je, pa še tou ščejte doj zapraviti !! No, za drüjgo ste itak nej sposobni bili in niti nikdar nete!!!

Leinšček je car za vse vas tü (pa če je levi ali desni, sploj nema vejze) !!! Ali govnači do ga napadali, zakoj un ne napravi toga pa onoga... Vejpa SAMI NAPRAVITE TOU !!! Zakoj ga napadate?

In reply to by 🦉 (nepreverjen)

sonček sije (nepreverjen)

Iskrene čestitke g. Feriju Lainščku! Prekmurci smo lahko ponosni! "kasparov" - z vsebino komentarja se strinjam, ne strinjam pa se, da to zahtevate le od g. Lainščka, vsi, vi in mi bi morali stopiti skupaj in...tako kot pišete!
"kasparov" ali poznate situacijo kako se je končalo glasovanje ob predlogu, da bi bil g. Lainšček "nagrajen" v občini Šalovci!!!? Tisto vam vse pove!

100-100 (nepreverjen)

V Prekmurji mamo pesnika šteri je javnosti nej telko znani, v svejti muzike pa fejst priznani. Drago Horvat, po mojen mnenji glij tak zaslužen, ka bi lejko doubo takšne fele nagrado, seveda ne pravin, ka si jo je Lainšček nej zaslužo. Čestitke.

Sijo1972 (nepreverjen)

Cestitke Feriju, pa zasluzeno je prejel nagrado

Durok (nepreverjen)

Posebne čestitke pa si zasluži občinski svet občine Šalovci, ki je preklical predlog, da bi g. Lanjšček postal častni občan občine. Strokovnjaki. Nekoga bi bilo potrebno biti zelo, zelo sram.

Starejše novice