Sojenje Damirju Softiću še brez zaključka, zaradi odsotnosti psihiatra brez mnenja o njegovi prištevnosti.

Kot smo poročali, bi se 11. avgusta 2023 moral začeti predobravnavni rok zoper Damirja Softića zaradi umora 26-letnika v Murski Soboti, vendar so ga preložili za nedoločen čas.

Zagovornik obtoženega Peter Kobentar je predlagal, da se predobravnavni narok preloži na nedoločen čas, z namenom pridobitve dodatnega izvedeniškega mnenja v zvezi s prištevnostjo obtoženega.

Bo odrejeno le obvezno psihiatrično zdravljenje?

Damirja Softića so iz pripora premestili na forenzično - psihiatrični oddelek Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer so ga zdravniki nekaj časa 'opazovali'.

Ko bo tožilstvo spisalo predlog ukrepa za obvezno zdravljenje, ki lahko traja največ pet let, bo sodišče najverjetneje takšen ukrep tudi potrdilo.

Tako naj bi sledilo le obvezno psihiatrično zdravljenje v zaprti ustanovi v trajanju dveh do petih let, nato pa je možno tudi, da ga za nedoločen čas ali za vedno izženejo iz države.

Na vprašanja ni želel odgovarjati

Na današnji obravnavi se obtoženi ni želel zagovarjati, niti odgovarjati na vprašanja.

Tožilstvo je vztrajalo pri neposrednem zaslišanju izvedencev psihiatrične stroke in izvedenke za patologijo.

Sodišče je na današnje sojenje povabilo oba izvedenca. Izvedenca psihiatrične stroke zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo, Tina Čakš Godec, izvedenka za patologijo, pa je bila prisotna.

Smrtna je bila poškodba na prsnem košu

Izvedenka patologije, ki je pregledala truplo žrtve, je danes pred sodiščem povedala, da je 26-letnik umrl zaradi najmanj 30 vbodnih ran po vsem telesu

»Smrtna je bila poškodba, ki se je nahajala na prsnem košu, dolga je bila več kot 20 centimetrov, povzročila pa je prerezanje desnega pljučnega krila praktično po celotni žili, prerezanje osrčnika in prerezanje srca.

Pri tem je prišlo do krvavitve v prsno votlino, predvsem krvavitne navzven, saj je bil defekt v področju prsnega koša res obsežen,« je pojasnila.

Prišlo je do grozovitega napada

Izvedenka za patologijo je izpostavila, »da se je zgodil grozovit napad in ko žrtev doživi smrtni strah, ko se nekdo bori za življenje, takrat se refleksno sproži adrenalinski odziv.«

»To pomeni, da pri živih bitjih pride do tega, da ko se telo bori za življenje, se vse skupaj skoncentrira na najbolj pomembne organe, torej na možgane, srce in pljuča in drugi dejavniki v okolju niso tako prvotnega pomena,« je dodala.

Ker izvedenca psihiatrične stroke iz zdravstvenih razlogov danes ni bilo, bo naslednja obravnava 11. oziroma 13. decembra 2023, odvisno od zdravstvenega stanja psihiatra.

Teta pokojnega je svoja čustva zlila na list papirja

Na današnji obravnavi pa je bila prisotna tudi Sandra Habjanič Kasaš, teta pokojnega, ki je svoje besede delila v izjavi za medije. 

V nadaljevanju objavljamo celotno izjavo:

»Marselova družina, sorodniki, prijatelji in znanci smo globoko pretreseni, obupani in povsem zlomljeni nad grozodejnim in nepojmljivim umorom. Poleg strašljivega in nevzdržno bolečega dejstva, da je moral nič kriv in nič dolžan Marsel pretrpeti nepopisen strah, obup, neznosne bolečine in številne, hude rane morilčevega popolnoma nepričakovanega grozovitega napada, nas vse, ki smo Marsela poznali, neizmerno bolijo, jezijo in žalostijo neresnične, zmotne in hudo krivične objave medijev, posledično pa krute ulične in gostilniške špekulacije, da naj bi šlo za 'obračun', 'obračun z noži', 'za motiv umora je morda krivo ljubosumje' in tako dalje.

Svojega nečaka poznam od prve ure njegovega življenja naprej in z gotovostjo trdim, da ga ni človeka, ki bi imel kakršenkoli povod ali razlog, da bi dvignil roko nad tako ljubeče, skromno, pošteno, dobrodušno, hvaležno in prijazno bitje, kot je Marsel. Ni je osebe, ki bi bila z njim skregana ali v nesoglasjih in ne poznam nikogar, ki bi mu Marsel kadarkoli rekel ali storil kaj žalega.

Vse od trenutka, ko se nam je zaradi krvavega zločina sesulo življenje, trdim, da je bilo morilcu popoloma vseeno, koga je umoril in da bi namesto našega Marsela lahko napadel kogarkoli. Poleg agonije in trpljenja zaradi izgube nedolžnega, vedno prijaznega, nasmejanega in vedno vsem pomagati pripravljenega mladeniča, nas boli in uničuje do neba segajoča krivica, ki je našemu ljubemu, dragemu Marselu bila storjena po smrti.

Z morilcem in njegovo usodo se domači ne zmoremo ukvarjati. Zaradi prizadetosti, zlomljenosti in izčrpanosti se komajda držimo pri življenju. Z vero v Boga, sodišče in tožilstvo se oklepamo rešilne bilke - Marselove ljubezni, dobrote in poslanstva, ki nam jih nihče ne more odvzeti.«

Komentarji (30)

FIGARO (ni preverjeno)

Ubicu ubiti!

Lolii (ni preverjeno)

Idi,pa ga ubij,pa te odsedi zaradi tega bedaka ti kazen!

In reply to by FIGARO (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Smesno je ka bujes cloveka te pa vijdes kak se z staro skodo z BH reg. Tablicami pri pekarni z nekin stavis pa si ides kru kujpet. Kakso psiho zdravljenje na dob znjin zravna pa naj tan trpij.

Tapcarap (ni preverjeno)

Umor je umor in taki clovek sodi v zaporce pa ni pristeven pa vemo kam sodi na zaprti odelek ne pa javnost in pika

Pravicin gozd (ni preverjeno)

Počakati ga pa odpeljati na pohorje v gozd jaz se javim ce kdo pomaga

Goriškem terjatev (ni preverjeno)

Tebe boma prvega zakopali,lešinar sajavi!

In reply to by Pravicin gozd (ni preverjeno)

Pravični gozd (ni preverjeno)

Zagovarjas psiho morilca ki bo skorajda oproscen malo se zamisli klosar sajavi za malico te pojem.. tak se to dela v razvitih drzavah kjer sodisce ne naredi svojega. Pa nebi bil prvi na pohorju

In reply to by Goriškem terjatev (ni preverjeno)

Lolii (ni preverjeno)

San ne vupas?

In reply to by Pravicin gozd (ni preverjeno)

Pravični gozd (ni preverjeno)

Nem venda sam luknje kopal ali?

In reply to by Lolii (ni preverjeno)

Potox (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

En pes se ne grizej sam !!!!!!

Bizon (ni preverjeno)

Nej tvoj liže tij budalo blesavo

In reply to by Potox (ni preverjeno)

Oblekaš (ni preverjeno)

Revež

In reply to by Potox (ni preverjeno)

Neko (ni preverjeno)

Takši otroški zakoni pa sojenje je samo lejko v Sloveniji kak da se deca špilajo

fidolino (ni preverjeno)

To so pa slovenski zakoni!!!!
Je morilec ,oproštaja nema.30 let na Dob z njim.

fička (ni preverjeno)

smrad bosanski se bo zdaj še bolnega delal ? Pa v tej državi je nekdo redno moten, morilec je lahko v dveh letih na prostosti ker je kot bolan ? Koliko je torej vredno človeško življenje ? Vam predlagam nekaj bebci pravosodni ? komot gre bosanec v zapor za 30 let pa te si ga zdravite tam 2,3,7 pravljičnih let . Jaz bom začel zbirati peticijo da se ukinejo tem bizarne kazni za psihopate, zdravi se komot v zaporu kot sem napisal .

fička (ni preverjeno)

Gospod Peter Kombentar, ko bo bosanđeros " ozdravljen " potem boste za njegova dejanja ki jih bo po izpustu počel krivi vi in njegov psihiater, se gremo tako ? Pošteno bi bilo. Prevzamite odgovornost . Če bi ta človečnjak mojega otroka tako ubil, bi mu bilo že zdavnaj sojeno .

Sumič (ni preverjeno)

Toga človeka,Keri je predlagal takšo kazen bi ge rad spoznal. Pa prokleta banda sodniška, človeka mate ,keroga vam je policija pripeljala,Keri je ubil MLADO,NEDOLŽNO, KOMAJ ZAČO ŽIVETI DEČKO, vi majmuni sodniški bi ga pa dali malo na tablete pa tou je tou. Mislim,da Keri de takšo sodbo podpiso tudi nede mirno po Soboti odu ,pa mirno spal. NE GROZIM POVEM ,ker karma obstaja,pa nočne more isto.

Sumicmaprav1 (ni preverjeno)

Sumic poslusaj, kriv najvec je tu izvedenec in kao “zdravniska” stroka kera ne ven kak ocenjuje ka je clovek “kao” travmaticen itd. Ge bi toga izvedenca pito kak bi on reagero ce bi se to njegovomi sini zgodilo. Vsekakor pa sodstvo neje blistavo ali kda pa izvedenec tak doloci to pa je smesno. Pa se neka - tudi 30 let ce bi dobo je premalo za to ka je napravo. Samo ima boga pa de i njega bozja pravda stigla! Bosanceros

In reply to by Sumič (ni preverjeno)

Lolii (ni preverjeno)

Bravo,en in edini,keri zna in je dal najbouksi komentar na tej clanek.

In reply to by Sumicmaprav1 (ni preverjeno)

Lolii (ni preverjeno)

Sodniki delajo,kak se to dela,po sodnon postopki. Sam si videl groznjo v svojem komentarju,pa si jo popravil na POVEM ne grozim. Ja,fant,tako pisanje je ze groznja,zato pazi,da nebos ti imel karme!

In reply to by Sumič (ni preverjeno)

Timi123 (ni preverjeno)

V zapor nato pa izgon iz SLO za vedno.
Pa naj štiha spodaj svoje bosanđerose

Zlovenja (ni preverjeno)

Marsel je bil dečko na mesti
Počivaj v miru

Migumigu (ni preverjeno)

Brkati Avstrijec de se vrno v drujgi formi slej ali prej. Te do takši problematiki kak so čefuri, migranti, cigani ipd. moledovali in prosjačili za milost.

Kustec (ni preverjeno)

A jooj teta teta,ne bluzi pa ne odavaj megle.
Skoda decka,ali brez veze je do togs tude nej prislo. Ce bi bil tak dober pa sveti bi se zdaj med nami odo

p (ni preverjeno)

Po tvojen komentare sklepan ka si dečka sploj nej poznau. Marsel je biu deleč najbokša oseba ka san ga gdakole spoznau. Sigdar pripravljen pomagati, prijazen in fejst pameten dečko. Poudarjan fejst pameten. Pri svojij lejtaj je meu od života več kak kere kole od nas. Svadi in boli me ka te kere nan ga je zeu ne dobi pravične kazni, zasluži si ka se ga za 30 lejt zapre nekan pa redno namlate. Naj trpij kak je trpo Marsel tiste večer. Ka kole se zgodi z njin sigdar de tu, Marsela pa več nede nigdar. In to po njegovoj zaslugi. Marsel stari pogrejšamo te, naj ti je lejka zemla

In reply to by Kustec (ni preverjeno)

Zidar (ni preverjeno)

In zdaj ga bomo davkoplačevalci krmili, ko bo v čizi. Nazaj v Bih.

ed_ban (ni preverjeno)

pod nož in nazaj v hercegovino po kosih

In reply to by Zidar (ni preverjeno)

Lolii (ni preverjeno)

Sto de ga pa razkoso,aja ti se javis,ka to napravis? Super,se pravi,ka si tudi ti sposoben ubiti pa se razkosati cloveka. Pitan se,steri je te od vaja vejcji paihopat.

In reply to by ed_ban (ni preverjeno)

Goriškem terjatev (ni preverjeno)

V resnici je bosanski- srb,pijšete pa vse povprejk .

Lolii (ni preverjeno)

Ka ma veze,sto je pa ka je,pomembno je,ka je napravo!!!

In reply to by Goriškem terjatev (ni preverjeno)

Starejše novice