Blagovna znamka Kekec je ena izmed zadnjih, ki so bile prepoznavne še v času Jugoslavije in je še vedno v popolni lasti Slovencev.

Njen rešitelj je bil po stečaju bivše Mesne industrije podjetnik Miroslav Flisar, ki jo v proizvodnji nekdanjega Pomurkinega obrata konzerv proizvaja že od leta 2011.

Konec prejšnjega leta je kazalo, da bo nostalgična pašteta Kekec, poimenovana po liku iz Vandotovega romana z istim imenom, dobila novega lastnika, a je nato kupec zadnji trenutek nepričakovano odstopil od nakupa. 

»Nisem imel nekega posebnega razpisa, če bi kdo rekel, da prodajam podjetje, bi rekel ne. To se je zgodilo čisto slučajno, zanimalo jih je in smo dorekli neko zadevo in potem pač ni prišlo do realizacije, nič hudega,« je povedal Flisar.

V senci Pomurke

Proizvodnja paštete Kekec je edina še aktivna na pogorišču nekdanje mesne industrije Pomurka. Večina preostalega industrijskega kompleksa namreč sameva in tudi propada. 

Flisar je pojasnil, da praktično vse propada in da kdorkoli bo kupil, bo imel zelo velik strošek za investicijo. Dodal je še, da so sami v preteklosti razmišljali o prevzemu še dodatnih objektov, a bi bila investicija zanje bistveno prevelika.  

Ostaja pa optimističen, da bodo morda kdaj tako veliki, da si bodo lahko privoščili širitev v preostale dele bivše Pomurke.

Je recept paštete ostal enak?

Veliko več pozornosti v podjetju posvečajo svoji proizvodnji in recepturi, ki se ni kaj dosti spremenila iz časov, ko si jo je marsikdo še v otroštvu namazal na kruh.

»Recept Kekec paštete je tak, kakšen je bil na kraju, ko je šla Pomurka v stečaj. Začimbna mešanica je ostala enaka. Surovina oziroma meso je enako, kot je bilo prej, tako da neke velike spremembe ni,« je pojasnil Flisar.

Glavna sestavina je meso, ki pa ni le slovensko, saj ga - kot pravi Flisar - pri nas enostavno ni dovolj za takšno proizvodnjo. 

Pojasnil je, da meso prihaja iz celotne Evropske unije, ker je mesa za predelavo v Sloveniji bistveno premalo in če bi jemali le slovensko osnovno surovino, bi imeli maksimalno za mesec dni proizvoda, pa še to naj bi bilo vprašljivo.

Tudi postopek pridelave ostaja nespremenjen

Podobno kot recept je tudi postopek proizvodnje paštete ostal enak kot v preteklosti.

»Meso se kuha oziroma vse sestavine se kuhajo, se dodajo začimbne mešanice, to seseklja, zmeša in pol gre prek 'microcutterja' na polnjenje,« je dejal Flisar.

Kaj pa se bo zgodilo s Kekcem v prihodnosti?

Podobno kot večina proizvodnih podjetij se tudi v podjetju Osem soočajo s težavami pri iskanju primernih kadrov. Direktor podjetja je dejal, da je predvsem problem najti mlajši kader, in sicer takšen, ki je dovolj izobražen v živilski industriji. 

Po njegovih besedah v Sloveniji letno izšolajo do deset mesarjev, kar je bistveno premalo za potrebe trga, zato razmišljajo o drugačni rešitvi. 

Razmišljajo, da bi skoraj celotno proizvodnjo avtomatizirali oziroma robotizirali in na ta način nadomestili starejši kader, ki bo šel kmalu v upokojitev.

Želi si, da bi ga nasledila hčerka

Flisar sicer ostaja lastnik blagovne znamke Kekec in podjetja, ki pašteto izdeluje, a je vse bližje upokojitveni starosti. Srčno si želi, da bi ga nasledila njegova hčerka, ki trenutno dela kot arhitektka in za zdaj ne kaže zanimanja za podjetje.

Flisar pa trdi, da še ima nekaj let časa, da spozna, kaj je živilska industrija in se odloči ter prevzame celotno podjetje.

Tako bi ta prepoznavna znamka še naprej ostala v slovenskih rokah, ki bi še naprej negovali njeno tradicijo in jo obdržali na domačih tleh.

Komentarji (20)

realnooo (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Pasteta je ze za casa yug bila drek!!! Hvala baugi ka smo lejko odli v aut po dobre pastete!

NN (ni preverjeno)

Realnooo.. če so tebi v Avstriji bokše paštete kak Kekec te maš velke probleme z okušanjon hrane ali si pa vači nej kak trbej!!

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Kroki (ni preverjeno)

Vsak ima pravico do svojega okusa,tak,da ni nic narobe ne z njegovim in ne tvojim okusanjem. Meni osebno so avstrijske tudi bile boljse.

In reply to by NN (ni preverjeno)

1235678 (ni preverjeno)

veliko uspeha se naprej

rudi,k (ni preverjeno)

Prvoaprilska

Elokog (ni preverjeno)

Lejko bi njin že inouk kapnolo ka se da tuej bole začinjena pašteta napraviti Bedanec. Pa Mojca pa Rožle. Pa Kosobrinček. Te Kekec je na iston nivoji kak ova pašteta ka f Hoferi košta 39 centof. Pika.

hejter (ni preverjeno)

naribaj si gor hren pa deni pekočo madžarsko papriko. poleg pa še pij tabasco pa bo za silo. što pravi ka je bole začinjena pašteta bokša? če bi ne paše je ne jej in nišče te nej pital, kak bi izbokšali pašteto lejko.

In reply to by Elokog (ni preverjeno)

Elokog (ni preverjeno)

Hejter tebe što pijto kaj?

Micko (ni preverjeno)

Liži si rit

In reply to by Elokog (ni preverjeno)

Bruce Dickinson (ni preverjeno)

Spoštovani komentatorji in komentatorke. G. Flisar se na vaše negativne komentarje podela ali posere, kakor kdo hoče. Sama pamet vas je isto kot na nogometni tekmi za ograjo.

Micko (ni preverjeno)

Kokoš te klunola po glavi

In reply to by Bruce Dickinson (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Hči bi ga lahko nasledila.

~ (ni preverjeno)

Ali bodo negdanji delavci kdaj poplačani ?

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

Glede mesarjev in živilcev.

Ko bodo dobro plačani jih bo takoj dovolj.

Če jim pa podjetja dajejo minimalca pa bodo raje šli v Avstrijo in kakšno drugo branžo.

Glede paštet je 40, 50 let nazaj v Jugoslaviji bila Gavrilović jetrna pašteta ena med najboljšimi ali najboljša.

Danes ni več p od paštete.

Takrat so bili odlični proizvodi, ki jih danes ni več.

Takrat se ni gledalo na dobiček ampak na kvaliteto.

realnooo (ni preverjeno)

takrat so lejko not metali ka so sceli, puno konzervansov. KEKEC JE DALEC OD KVALITETE.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

vaški pijanček (ni preverjeno)

Tudi hasapa niso poznali, kako so le mogli preživeti ?!

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

TexRex (ni preverjeno)

Naj on samo robotizira linijo, ker za tako mezdo delavci več ne bodo delali za tekočim trakom,...

čarni vrag (ni preverjeno)

Do roboti kupovali in jedli pašteto Kekec.

In reply to by TexRex (ni preverjeno)

Bodoči vardist (ni preverjeno)

Bil sem tam zaposlen. Ljudje ne veste kaj jeste, samo daleč vstran od tega. Večkrat sem opozoril Flisarja, da to ni dobro za zdravje ljudi, pa mi je odgovoril , da naj držim gobec ali pa dobim odpoved. Odpoved mi je dala njegova žena, ki se vlači z Tišinskim župnikom, pra.ica ena!

Dosadno (ni preverjeno)

Ka ma župnik z pašterof? Osebne zamere ? Ti bi znan jebo pa ti ne gratalo, zato pa si tu napiso to ka sploj z firmo nema nikaj.
Zato pa si odpoved daubo

In reply to by Bodoči vardist (ni preverjeno)

Starejše novice