Ste vedeli? Hitrost hoje razkriva fizično in psihično kondicijo posameznika.

Znanstveniki z univerze Duke v ameriški zvezni državi Severna Karolina so ugotovili, da so ljudje, ki v srednjih letih lahko hitro hodijo, biološko mlajši in inteligentnejši od tistih, ki hodijo počasi.

Raziskava je zajela 904 testne osebe, rojene leta 1972 ali 1973, katerih zdravstveno stanje so spremljali vse od otroštva. Najprej so sodelujoči morali hoditi s svojo običajno hitrostjo, nato pa so hkrati z običajnim tempom hoje reševali naloge. Ob koncu so morali hoditi še tako hitro, kot so mogli.

Znanstveniki, ki so svoje ugotovitve povzeli v strokovni reviji Jama Network Open, so pri vseh treh meritvah opazili povezavo med hitrostjo hoje ter stanjem možganov in telesno kondicijo. Tovrstne povezave so doslej opazili le pri občutno starejših ljudeh.

Počasni hodci so se postarali za pet let hitreje

Udeleženci so vsi šteli okoli 45 let, a znanstveniki so na osnovi meritev telesnih funkcij, med drugim krvnega tlaka, volumna pljuč in srčnega utripa, določili tudi njihovo biološko starost. Prav tako je starost sodelujočih na podlagi videza ocenila žirija, piše STA.

Pri tem so ugotovili, da so nekateri sodelujoči bili tako zdravi in v telesno dobri kondiciji, kot da bi bili več let mlajši. 

Še posebej opazno je to bilo pri najvišji hitrosti hoje. Mladostni so namreč bili predvsem tisti, ki so še posebej hitro hodili.

Petina oseb z najpočasnejšo hitrostjo hoje se je po drugi strani med 26. in 45. letom starosti za pet let hitreje biološko postarala v primerjavi s petino oseb z najvišjo hitrostjo hoje. Ob tem so najpočasnejši izkazovali še za povprečno 16 točk nižji inteligenčni količnik od najhitrejših, izmerili pa so jim tudi manjšo debelino možganske skorje.

Z gibanjem tudi proti demenci

Možne spodbudne učinke telesne vadbe na psihično kondicijo so sicer nakazale že mnoge raziskave v prihodnosti. Gibanje je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) nedavno začela priporočati celo kot preventivo pred demenco.

Natančen vzrok povezave med fizično kondicijo in duševnim zdravjem medtem še ni znan. Možno je, da se inteligentni ljudje v povprečju preprosto več gibljejo, morda pa gibanje ohranja možgane zdravje. 

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

No zdaj man bar argument da mi pajdaši pravijo ka lejčen. Zdaj san gučo ka mi tak paše-zdaj pa ešče cuj ka smo takši dokazano pametnejši.

bingelj (nepreverjen)

Tudi meni ni bilo jasno od kje to, da hodim tako hitro, da me večina ne zmore dohajati. Da sem mladosten mi je pa jasno, ker za menoj gledajo 10, 15 let mlajše dame. Če gledajo ločene mi je jasno. Ni mi pa jasno zakaj me poželjivo gledajo tudi nekatere poročene?

olimpija sampion (nepreverjen)

Včasih smučam hitro včasih pa počas

kolega (nepreverjen)

Jaz plantan ka me noga bolij

Starejše novice