Iz Amerike prihaja vse več poročil o posledicah, ki bi naj nastale pri uporabi elektronske cigarete in tudi pri nas je Nacionalni inštitut za javno zdravje nedavno prižgal rdečo luč za to alternativo tobačni cigareti.

Elektronska cigareta (pogovorno »vejp«) je elektronska naprava, ki simulira občutek kajenja klasične cigarete in je alternativa klasičnim tobačnim proizvodom. Za razliko od klasične cigarete, elektronska cigareta ne proizvaja dima, temveč paro, ki vsebuje nikotin in deluje tako, da s pomočjo segrevanja spreminja tekočino iz tekočega stanja v aromatično paro, podobno dimu. Pogosto slišimo izraz »vejpanje«, ki v bistvu predstavlja dejanje, ki ga počnemo z uporabo elektronske cigarete, to je inhaliranje pare, ki nastane pri uparjanju tekočine iz elektronske cigarete.

Smrtni primeri in bolezni dihal povezani z mešanjem nevarnih koktajlov

V ZDA vsakodnevno poročajo o novih primerih obolelih in celo umrlih, domnevno zaradi uporabe elektronskih cigaret. Prišlo je celo do poziva z državnega vrha od predsednika Trumpa k prepovedi le teh, družba Walmart, pa se je zavezala, da bo elektronske cigarete umaknila iz prodaje (klasični cigareti bodo seveda še zmeraj na voljo). Uradno potrjenega vzroka še ni, ampak strokovnjaki iz FDA špekulirajo, da bi lahko bili primeri povezani z uporabo nezakonitih tekočin za vejpanje, ki so bile kupljene na črnem trgu in vsebujejo nevarno kombinacijo kemikalij, od vitamina E kot tudi THC

Branko Nikolić iz Q Vapehouse: Smo svetovalnica za odvajanje od kajenja

O tem, kako vsa ta negativna poročanja in bolezenski primeri vplivajo na njihovo poslovanje, smo se pogovarjali z lastnikom Q Vapehouse, Brankom Nikolićem. Poslovalnico imajo tudi v Murski Soboti in Nikolić priznava, da je škoda velika. Padec prometa je zaznati na vseh lokacijah, v Ljubljani bodo poslovalnico primorani celo zapreti. Nikolić razloži, da je to slabo za obstoječe kadilce, saj ne bodo posegli po tej dokazano učinkoviti metodi za odvajanje, hkrati pa tudi za vejperje, ki so nehali kaditi, saj jih sedaj pritisk družbe sili nazaj na dosti bolj škodljivo cigareto. Sam pravi, da niso samo trgovci, ampak predvsem svetovalci za pomoč pri odvajanju od kajenja, vsi zaposleni so namreč bivši kadilci. Najlepši občutek mu daje ravno to, ko pride kadilec prvič v trgovino, poskusi elektronsko cigareto in mu vidi na obrazu, da se v življenju več ne bo dotaknil cigarete.

Njihova najstarejša stranka je 82 let star dedek, ki je poskusil že vse živo, da bi se odvadil od kajenja, pa mu ni uspelo. Z elektronsko cigareto, pa mu je, ponosno razloži Nikolić.  

Nikolić se je pohvalil s podatkom, da so v prvem letu poslovanja postregli čez štiri tisoč strank in vse so prenehale kaditi klasične cigarete. V Murski Soboti so odprli poslovalnico leta 2017, nad odzivom je malce razočaran, saj so pričakovali malce več, še priznava Nikolić. Podatke o vseh kupcih morajo zbirati že zaradi zakonodaje, zato lahko pove, da jih je večina v starostni kategoriji 45-50 let, mladostnikov ni.

Tu pa tam, sicer pride kak najstnik v poslovalnico, ampak kot pravi Nikolić: »Ko pridejo not nepolnoletni, jim pokažemo vrata. Tudi, ko pride nekadilec ga poskusimo pregovoriti, da to ni za njega in nima smisla, da uporablja elektronsko cigareto.«.

V Sloveniji je okoli 10 trgovin z elektronskimi cigaretami, pripadajočo opremo in tekočinami, pri vseh pa so lastniki bivši kadilci, nam vejperski trg razloži Nikolić.

V Angliji spodbujajo, pri nas odsvetujejo

Nikolić je zaskrbljen glede poročanja medijev o elektronskih cigaretah, ki je po njegovem mnenju selektivno in niti malo raziskovalno. Izpostavlja pa tudi nepoznavanje materije s strani države, kar se kaže v določilih Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI). Omenjeni zakon v isti koš meče elektronsko cigareto s tobačnimi izdelki, zato je tudi prepovedano oglaševanje le teh, kar Nikolić komentira kot absurdno: »To, da nekaj prepoveš samo zaradi tega, ker spominja na nekaj, je zame banalno in skregano z logiko.«.

Tudi odziv Nacionalnega inštituta za javno zdravje, po njegovem mnenju, nima strokovne podlage, saj obstaja o elektronskih cigaretah več kot 2500 raziskav

Sam izpostavlja predvsem raziskavo priznane institucije Royal College of Physicans, ki je med drugim kot prva dokazala škodljivost kajenja klasičnih cigaretov, v kateri so dokazali, da je elektronska cigareta za vsaj 95% manj škodljiva od tobačne cigarete.

Na podlagi teh raziskav je tudi britansko ministrstvo za zdravje naklonjeno elektronskim cigaretam in jih svetuje kot pripomoček za odvajanje od kajenja, zato pa imajo sedaj rekorden upad kadilcev, še razloži Nikolič.

Črt Erjavec iz Belidim: Najboljša alternativa klasični cigareti

Za odziv smo povprašali tudi lastnika poslovalnic Belidim, Črta Erjavca, ki se tudi opira na angleške raziskave o elektronskih cigaretah in je prepričan, da delajo dobro, saj predstavljajo najboljšo alternativno kajenju tobaka. Priporoča uporabo le preverjenih naprav in tekočin ter obisk zgolj specializiranih prodajaln z vape opremo.

Nikolić meni, da se primeri kot so se v ZDA, ne morejo zgoditi pri nas, saj je pri nas dovolj regulirano in ni črnega trga z tekočinami, zato razloga za preplah ni. Želi si pa več razumevanja in podpore s strani države, saj bi lahko s skupnimi močmi pomagali nešteto kadilcem.

Zaključuje: »Elektronska cigareta je še vedno tolikokrat manj škodljiva od klasičnega cigareta, da jo je nesmiselno označevati za zlo.«.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
narod je čuda (nepreverjen)

Država nema namena promovirati vejpanja saj bi z ten zgibila dobiček od trošarin, to pa so velki pejnezi. San gledo Dobro jutro prejšnji keden, ka je bila en iz Nacionalnoga inštitua, ova ka je oddajo vodila je vprašanja postavila tak, ka so vsi odg postavili e cigareto v negativno luč, škoda. Ta z nacionalnoga inštituta pa še na konci izjavi ka tudi e cigarete delajo katran, te pa zakoj smo ge smo. San vejpan od 2014 in moje zdravje se je dosta izboukšalo proti prle, kak de pa dale pa mo vidli.

Gost1 (nepreverjen)

Še bole bi se izbokšalo če bi enjal.

In reply to by narod je čuda (nepreverjen)

narod je čuda (nepreverjen)

Čista istina!

In reply to by Gost1 (nepreverjen)

zutro (nepreverjen)

Saj vse slabo prihaja iz ZDA tako ,da ni čudno

k... (nepreverjen)

Neustrezno reklamiranje bi trebalo kazniti. Če je škodljivo nimajo kaj reklamirati.

biciklist (nepreverjen)

Škodljivo.

Rastko (nepreverjen)

Ka tocno pa je skodljivoga? Znas argumenterati? Verjetno vas malo zna :) ok, pac skodljivo je...

In reply to by biciklist (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Je zdravilno?

In reply to by Rastko (nepreverjen)

Rastko (nepreverjen)

Hjao, ide se za to ka se zadeva odlicno obnese pri odvajanji od smrtonosne in ogabne navade kajenja cikov...enin pac ne potegne. Zdravilno je marsikaj ne, ampak to sploj neje point, poleg toga pa je zadeva 18+, kak alko (keri se reklamera in je dokazano skodljivi).

In reply to by .. (nepreverjen)

..... (nepreverjen)

Zakoj pa te eni cejcajo to pa so nikdar nej ladili? Cuclone si dajte v lampe.

In reply to by Rastko (nepreverjen)

k... (nepreverjen)

Tako pri elektronskih cigaretah kot cigaretah po principu segrevanje brez gorenja ni gorenja tobaka kot pri cigaretah oziroma drugih tobačnih izdelkih za kajenje, je o razliki med izdelki pojasnila Helena Koprivnikar z NIJZ. Elektronska cigareta s segrevanjem spreminja tekočino, ki vsebuje nikotin, vlažilce, arome in druge snovi, v aerosol, ki ga uporabnik vdihuje. Izdelki po principu segrevanje brez gorenja, pa so novi tobačni izdelki, ki s segrevanjem tobaka s pomočjo baterije proizvajajo dim, ki vsebuje nikotin in druge kemične snovi.

Novi tobačni izdelki – elektronske cigarete in izdelki po principu segrevanje brez gorenja – sodijo med povezane izdelke, ki jih zakon na tem področju obravnava podobno kot tobačne izdelke. Med drugim zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov za te izdelke določa prepoved prodaje mladoletnim, prepoved prodaje iz avtomatskih naprav, prek interneta, telekomunikacij ali katere koli druge razvijajoče se tehnologije ali čezmejne prodaje na daljavo, prepoved oglaševanja in razstavljanja (razstavljanje se prepoveduje od marca 2018 naprej), prepoved promocije in sponzorstev… Teh izdelkov se tudi ne sme uporabljati v zaprtih javnih in delovnih prostorih.

Posledice dolgoročne uporabe elektronskih cigaret na zdravje še niso raziskane in jih ne poznamo, zato za zdaj ne moremo govoriti o obsegu spremembe tveganja za zdravje. Aerosol elektronskih cigaret vsebuje številne zdravju škodljive snovi (rakotvorne, dražilne, strupene), kot so ultrafini delci, arome (na primer diacetil, ki ga povezujemo s hudimi boleznimi pljuč), vlažilci, topne organske spojine (na primer benzen, ki ga najdemo v izpušnih plinih) in težke kovine (svinec, nikelj, kositer). Aerosol elektronskih cigaret večinoma vsebuje nižje koncentracije škodljivih snovi kot tobačni dim. Uporabnik elektronskih cigaret je torej, kot kažejo raziskave, izpostavljen nižjim ravnem škodljivih snovi kot kadilec tobačnih izdelkov, kar zanj morda lahko pomeni manjše tveganje za zdravje, vendar pa ni znano, kolikšno je zmanjšanje tveganja. Tveganje za zdravje ob uporabi elektronske cigarete pa nikakor ni nično oziroma enako, kot če posameznik ne uporablja ničesar. To pomeni, da bi lahko uporaba elektronske cigarete pri kadilcu, ki na noben drug način ne zmore opustiti kajenja, najverjetneje zmanjšala tveganje za zdravje (če seveda ob tem popolnoma opusti kajenje tobačnih izdelkov), če pa elektronske cigarete uporabljajo tisti, ki ne kadijo, se zanje tveganje za zdravje poveča.
....

In reply to by Rastko (nepreverjen)

.. (nepreverjen)

Tega ne bi smeli reklamirati, ne sobotainfo ne v trgovini. deca si naj rajši cuclin v usta fteknejo.

LobistiFuj (nepreverjen)

Jah, tobačni lobi je to dobro zrikto. V Ameriki se je ta gonja proti e-cigaretan začala že po eni smrti, ker se je zgodila kao zaradi nje. Čudno, po eni smrti se vejpanje razglaša za nevarno, škodljivo. In čudno ka so nej upoštevali, kelko smrtnih žrtev je bilo zaradi kajenja v ton časi... Mi pa tudi idemo samo ta, kama tobačna industrija ščej. Pa četudi so e-cigarete škodljive - čiki so vsaj isto škodljivi. Zakoj te čikov ne prepovemo?

IBARRR (nepreverjen)

Vse je v glavi, vsak pa je svojega telesa gospodar. Če se nekdo odloči, da ne bo kadil, pač ne bo, razen če je labilen! Vse ostalo je potuha in trošenje denarja. Nihče me ne bo prepričal, da je kemija, ki se še kadi "kak svinja" zdrava in blagodejna! Moje mnenje pač!

Karolyrado (nepreverjen)

Mhm, ce je tebi uspelo tak enostavno vsaka cast. Vecini pa ne uspe, zato pa vsako leto 3600 lidij umre, zaradi kajenja. Prepricane seveda ne mores prepricati, ceprav je za to kemijo preprosta znanost, kera dokazuje, da ne gre za nic smrtonosnega ;) nihce pa seveda ne trdi, ka je to zdravo...

vodka (nepreverjen)

To je isto kot metadon. Ko si notri si notri pa naj je ena ali druga droga.

gost143578 (nepreverjen)

Meni še vedno neje jasno, kak so lidje tak glupi ka vrvlejo ka obstaja "zdravo" kajenje/vejpanje/karkoli. Kakršnikoli tujek v pljučih je tako ali drugače škodljiv. Mogoče ne škodi takoj, se pa pojavijo težave kasneje v življenju.

ANĐALEJR podlejsek (nepreverjen)

Štera kemija je pa zdrava? Inouk dišij po vaniliji, te čoko, te ananas,...pa tej dobni delci pare pridejo v plüjča pa delujejo blagodejno?! Tržna niša pač, ki se odavle zatou, ka zasvoji,...kao ka liden pomagajo prouti tobaki, tržijo pa svoje! Hahaha, davek za, koga že?!

Krek (nepreverjen)

Ja, arome, ka jih itak uživaš v vseh drugih živilih vsakodnevno, so pa zaj problematične :)))
folk je rejsan nerazgledani....što pravi, ka blagodejno vpliva?? Vači, pa https://www.youtube.com/watch?v=bxuFSGjZeBg
nej neka na pamet no :)

gost1 (nepreverjen)

Vse te trgovine ki ljudi nategujejo k nezdravemu življenju je potrebno zapreti. Brez znanstvenih dokazov prodajajo meglo (dobesedno).

nevenneven (nepreverjen)

VSE JE V GLAVI KAK JE NAPISO... IBARRR (nepreverjen) 23.....ČE SE ODLOČIM KA MO NEHAL KADITI MO VSE TA VRGO NEJ PA ŠE NEKŠNO DRÜGO SRANJE V SEBE NOT VLEKO. ZA TEMI KADILCI SE TAK KADI (SKORAJ) KAK INDA SVETA IZ GORIČKE MARIŠKE GDA JE ŠE VOZILA. SICER PA NAJ SE SAMO ZASTRUPLJAJO, NJIHOV PROBLEM.

Rastko (nepreverjen)

Zakoj se pa te ne odlocis ka bi enjo? Fajn ti je klati se? Daj ne glumi :) ja, kadi se para...pri tebi pa strupeni dim, keri zastruplja se lidij okoli tebe. Kak pravis, koli se fajn dale pa smrdi fajn :)

čudovito (nepreverjen)

Narod vse drek od kemikalij v sebej meče na takšen ali ovakšen način in od toga crkavle.... trava je pa prepovejdana.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice