Foto: Bobo
Premier Robert Golob za Al Jazeero poudaril zavezanost premirju v Gazi in pomen enotnosti Evropske unije.

Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo, je ob zaključku varnostne konference v Münchnu za katarski medij Al Jazeera povedal premier Robert Golob

Dodal je, da je treba okrepiti humanitarno pomoč za prebivalce Gaze, in izrazil željo po več enotnosti znotraj Evropske unije glede premirja v Gazi.

»Obstaja skupno soglasje o tem, da smo zaskrbljeni zaradi razmer na terenu in da bomo storili vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo. Enako velja za humanitarno pomoč. Narediti moramo vse, da bo na teren prišlo več pomoči,« je Golob dejal v pogovoru za Al Jazeero.

Komentiral je svoji srečanji s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniom Guterresom v petek ob robu konference, na katerih se je zavzel za takojšnjo prekinitev spopadov v Gazi in preprečitev humanitarne katastrofe v Rafi.

»Zmanjkuje nam časa. Upajmo, da bo v naslednjih dneh ali morda tednih prišlo do napredka,« je premier dejal v odgovoru na vprašanje novinarke Al Jazeere o tem, ali je v razpravi s podpredsednico ZDA prejel znake upanja, da bo prišlo do prekinitve ognja. 

Dodal je, da mu je upanje vlilo tudi trdno stališče Harrisove o pravici Palestincev do samoodločbe.

Golob se je vnovič dotaknil tudi neenotnosti znotraj Evropske unije glede vprašanja premirja v Gazi, kar je omenil že v soboto, ko je izrazil željo, da bi se stališčem Slovenije glede Gaze pridružilo čim več držav Evropske unije, da bi s tem unija izkazala enotnost.

»Moč Evropske unije je v njeni edinstveni enotnosti. Bolj ko je enotna, močnejša je. Enako pravilo poskušamo uporabiti tudi za razmere v Gazi. Počasi, počasi napredujemo. Toda še enkrat, mislim, da je bilo izgubljenih že preveč življenj. 

Zato nisem prepričan, ali bo samo iskanje enotnosti pomagalo. Torej to pomeni, da bomo morali enostransko ali v majhnih skupinah storiti več,« je dejal.

Novinarka Al Jazeere ga je povprašala tudi o stališčih glede reforme Varnostnega sveta Združenih narodov, v katerem je Slovenija 1. januarja prevzela vlogo nestalne članice, njen mandat pa traja do 31. decembra 2025.

Golob je v tem pogledu ponovil stališče, ki ga je izrazil že v sobotni razpravi na to temo v okviru konference v Münchnu. Dejal je, da sedaj ni primeren trenutek za reforme. 

»Rešitve moramo poiskati v obstoječem okviru in pustiti reformo za boljše čase,« je povedal premier.

Komentarji (11)

Pasulj (ni preverjeno)

Golobajzar tij se brigaj za domače probleme, nej za Izrael pa Palestino. Maš problemov doma tak ka prek teče. Slovenija v svejti ma rejsan velko vlogo in velki pomen.

realnoo (ni preverjeno)

kaj bo golub
on je že odpisani
Sedaj ga še kučan ima malo v taloni kot pri kartah
Pa ne bo dolgo ko bodo strici iz ozadja rekli
MRŠ na polje

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

Tinka Gabrovka (ni preverjeno)

Pa še slab je v postelji komaj kaj od njega zato pa iščem jebačino na grupnih orgijah da se zrajcam in uživam

Lubrikantis (ni preverjeno)

ali puši

In reply to by Tinka Gabrovka (ni preverjeno)

franček75 (ni preverjeno)

Blesavi goloub, ka se pa sršiš, vej pa večijna na toj varnostnoj konferenci ešče za Sovenistan nej čujla...

Pasulj (ni preverjeno)

Ka so ne čüli za Slovenistan. Pa mij mo edijna zelena dežela na ton svejti. Či že nej drüjgo bar do nan prepovedali z drvami küriti. Švica je znana po siri, Avstrija po Dunajskon zrejzki, Francija po šanpanjci Slovenija pa ka več nemo kürili z drvami.

In reply to by franček75 (ni preverjeno)

franček75 (ni preverjeno)

Tu maš praf, pozabo san na tou našo "znamenitost".

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

Pasulj (ni preverjeno)

😂😂😂👍

In reply to by franček75 (ni preverjeno)

Lubrikantis (ni preverjeno)

slovenija je znana
po pesojebcih
Baje iz celega sveta
svoje pse vodijo u slovenijo
kjer jih pesojebci natepavlejo

In reply to by Pasulj (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

Ka je tou?
Aja, desne budale na küpe.

smrkci (ni preverjeno)

Golob ali prešeren znam da ne veš kdo je kriv za vse vojne in vse slabega kar je na svetu,čisto enostavno za vse je kriva Amerika.

Starejše novice