*Fotografija je simbolična
Ameriške oblasti so potrdile prvi primer osebe okužene s smrtonosnim virusom s Kitajske, zaradi katerega je umrlo že šest oseb.

Okuženi Američan se je pred kratkim vrnil iz kitajskega mesta Wuhan, kjer so prvič poročali o virusu, so sporočile ameriške zdravstvene oblasti. Oskrbo je poiskal sam, ko je videl poročanja o virusu in naj znakov bolezni zaenkrat ne bi kazal. Trenutno naj bi bil v dobri kondiciji in na opazovanju v bolnišnici, piše STA.

Bi nas moralo skrbeti tudi v Sloveniji?

Po poročanju STA bodo v ZDA uvedle še dodatni nadzor nad potniki z omenjenega območja Kitajske, poleg Los Angelesa, New Yorka in San Francisca, bodo preverjali potnike še na letališčih v Chicagu in Atlanti. 

Virus, ki povzroča atipično pljučnico se hitro širi, alarm so prižgali tudi v Svetovni zdravstveni organizaciji. Poleg ZDA se je na Kitajskem razširil že v 14 provinc, primere okužb pa so potrdili tudi v Tajvanu, na Filipinih, na Japonskem, v Južni Koreji, na Tajskem in v Avstraliji. 

V 11-milijonskem Wuhanu so prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja potrdili na zadnji dan lanskega leta, kitajske zdravstvene oblasti pa so včeraj sporočile, da se virus prenaša s človeka na človeka. Uradno naj bi bilo na Kitajskem okuženih že več kot 300 ljudi, ob tem pa se oblasti spominjajo izbruha sarsa, ki je bil usoden za skoraj 650 ljudi.

Po oceni Tatjane Frelih z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je Slovenija sicer glede kitajske atipične pljučnice še na varni strani, saj ni neposrednih letalskih povezav s kitajskim mestom Wuhan, poroča STA.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lujgi (nepreverjen)

Pakivajo nas tak pomali..?

gomilice (nepreverjen)

Ni čudno,da to izvira iz Kitajske ,ko pa požerejo vso nesnago od podgan do crkotine

claudia... (nepreverjen)

Prenaseljenost.

Starejše novice