V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota je danes potekala predstavitev knjige Evgena Carja: Pojavimo se in poniknemo (kot boža doga).

Evgen Car, slovenski gledališki igralec in dramski pisec, rojen 24. maja 1944 v Dobrovniku, je leta 1963 maturiral na gimnaziji v Murski Soboti ter se vpisal na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo kjer je diplomiral leta 1967. 

Od leta 1968 do 1979 je bil član ansambla Slovenskega narodnega gledališča Maribor, od leta 1980 pa član Mestnega gledališča ljubljanskega. 

Občasno je gostoval v Slovenskem mladinskem gledališču, Eksperimentalnem gledališču »Glej«, Drami Slovenskega narodnega gledališča Ljubljana ter v Prešernovem gledališču v Kranju. 

V svoji igralski karieri je poustvaril številne prepoznavne, glavne in stranske osebe, zlasti komične in tragikomične like, od Shakespeara in Moliera do likov v svetovni in slovenski dramatiki 20. stoletja. Znan je tudi po vlogah v več slovenskih filmih.

Zaslovel je z lastno monodramo v prekmurščini Poredušov Janoš

Leta 2011 je v koprskem gledališču uprizoril še eno svojo dramo, napisano leta 2008 in istega leta nominirano za Grumovo nagrado, Štorklje umirajo: izginjajoče upanje. V tej drami, ki bi bila lahko (po avtorjevih besedah) nadaljevanje Poredušovoga Janoša, osebe govorijo knjižno slovensko. Izjema je le glavni junak, kmet Martin, ki govori prekmursko. 

Leta 2009 je kulturno društvo madžarske narodne skupnosti v Dobrovniku in Baráti Kör dramo izdalo v madžarskem prevodu A gólyák is elpusztulnak. V obeh besedilih gre za navezanost preprostega kmeta na svojo rodno zemljo in nemoč starejših ljudi, da bi se zoperstavili zahtevam in pogledom mlajših generacij.

V madžarščini je napisal še zbirko elegičnih pesmi Szines paraszt (v prostem prevodu Naličeni kmet). Izšla je pri Zavodu za kulturo madžarske narodnosti v Lendavi.

Leta 2019 je izšla njegova avtobiografija z naslovom Moja zgodba: samo norček misli, da ga morajo imeti vsi radi, ki je bila naslednje leto prevedena še v madžarščino. Leta 2023 je avtobiografija izšla tudi kot zvočna knjiga.

Ob 80. letnici avtorja je potekala tudi otvoritev razstave Življenje in delo Evgena Cara. Pogovor z avtorjem je vodila urednica knjige, Klaudija Sedar.

Knjiga je bila predstavljena na njegov 80. rojstni dan.

Dogodek je organizirala Pomurska akademsko znanstvena unija. 

Starejše novice