Na seji mestnega sveta se je zalomilo pri predlogu sklepa o podaji soglasja k zadolžitvi javnega zavoda Raziskovalno izobraževalnega središča Dvorec Rakičan.

Soboški mestni svetniki so na današnji seji odločali tudi o možnosti dodatnega zadolževanja javnega zavoda Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan.

Trenutna ekipa ne more sanirati tako velikega minusa

Tatjana Buzeti, direktorica javnega zavoda, je na seji povedala, da je zadolževanje zanje trenutno življenjskega pomena.

»Če gledamo v zadnjem šestmesečnem obdobju, primerljivo z obdobjem v lanskem letu, je masa plača lansko obdobje znašala 314 tisoč evrov, letos pa je to znašalo 214 tisoč evrov.

Projektov več ne morem plačevati iz tržnih dejavnosti, saj moram plačevati dolgove do dobaviteljev. Ne vem, kako je nastal minus 800 tisoč, ampak je nastal, trenutna ekipa tega sama ne more sanirati.

Rada bi, da se zavedate, da je model, ki je bil zastavljen, dober, ampak je bil zlorabljen,« je povedala.

Ob tem je Buzeti dodala, da imajo dober model, da na projektih zaposlujejo projektne vodje in izvajalce iz tržne dejavnosti.

Razlog za zadolžitev je premostitev sofinanciranja iz evropskih sredstev za projekt CultHeRit (95.000 evrov), projekt Castle Road 2.0 (220.000 evrov) in projekt BIN4CE (200.000 evrov).

Svetniki pred težko odločitvijo, problemov je več kot eden

Mitja Horvat iz svetniške skupine Gibanje Svoboda je povedal, da projektno zadolževanje ni reševanje javnega zavoda. Pohvalil je vso ekipo, ki trenutno deluje v javnem zavodu.

»Pred nami so neke odločitve, ki niso enostavne, saj je ta denar od vseh prebivalcev občine. Mislim, da ekipa, ki je sedaj v javnem zavodu, rabi pomoč,« je dodal.

Matjaž Durič iz Socialnih demokratov je povedal, da je problemov več kot eden in je mnenja, da danes ni pravi trenutek, da na hitro dvignejo roke in dodatno zadolžijo javni zavod.

Goran Miloševič je potrdil besede kolega iz svetniške skupine, dodal je, da ne ve, ali je bil model dobro zastavljen.

Andrej Mešič iz Slovenske demokratske stranke je povedal, da ni enostavno, ko poslušaš, da bi zavod, ki je imel neko kapaciteto in doprinos občini, kar zaprli. Želel je slišati mnenje župana.

»Mislim, da RIS Dvorec Rakičan lahko obstane z zdravim jedrom, ki dela doprinos in ohrani neke vsebine, ki so vsaj stabilne in tiste, ki delajo plus. Pustimo zdravo jedro, ki ne dela minusa in zapremo tisto, kar dela minus,« je dodal.

Bojan Petrijan iz Slovenske demokratske stranke je povedal, da je potrebnega nekaj premisleka. Predlagal je desetminutni odmor, da staknejo glavo in se pogovorijo.

»Reševati javnega zavoda, brez da bi občina dala denar, verjetno ne gre«

Damjan Anželj, župan Mestne občine Murska Sobota, je dejal, da je težko komu oporekati, je pa dejstvo, da bo sanacija ali reševanje javnega zavoda drago za občino, v katero koli smer bodo šli.

»Verjetno bodo vse variante drage. Reševati javnega zavoda, brez da bi občina dala denar, verjetno ne gre.

Ali je model bil slab ali ne, vsak ima svoj pogled. Dejstvo je, da so zatajili vsi mehanizmi. Sam bom, v kolikor bomo našli rešitev, zelo pozorno spremljal poslovanje zavoda, ampak se bo potrebno nekaj odločiti, čas se izteka.

Glede na vse slišano predlagam desetminutni premor za posvet z vsemi svetniškimi skupinami,« je dejal.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

O usodi javnega zavoda bodo odločali na naslednji seji

Po premoru je murskosoboški župan dejal, da so na podlagi finančnega poročila iz 9. maja, na Policijsko upravo Murska Sobota podali prijavo, podali so tudi tožbo zoper prejšnjega direktorja javnega zavoda Roberta Celeca.

Predlagal je, da odločanje preložijo na naslednjo sejo, da se v naslednjem tednu pokliče pripravljavec finančnega poročila, da poda dodatne odgovore, o navedeni točki pa bodo odločali na korespondenčni seji.

Svetniki so predlog soglasno sprejeli, o usodi javnega zavoda bodo odločali na naslednji seji.

Komentarji (39)

realnooo (ni preverjeno)

tanja buzeti: ...Ne vem, kako je nastal minus 800 tisoč, ampak je nastal...
KA SE VI NORCA DELATE Z NARODA??? ZDAJ PA NAJ OBCINA KRIJE TAU SRANJE??? NAKONCI PA MO PLACUVALI OBCANI Z PONOVNIM ZVISANJEM RAZNIH DAJATEV!!!???

črv (ni preverjeno)

realnooo............ Ja v plani imajo dvig vode ter odvoz smeti tak da denar za dvorec že zagotavljajo .In kaj če so podali tožbo ali kaj proti Celecu ?

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

pacijenti pac (ni preverjeno)

ja vejpa una nemre znati. Pijtajte celeca un zna samo ne povej.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

captain (ni preverjeno)

Ne se sekirat, ni problema, smo že povečali komunalne prispevke !

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

ReXXXL (ni preverjeno)

Izterjati od tistih ki so zlorabili sistem in sicer dober projekt,...

Gigi govedina (ni preverjeno)

Ho,ho,ho,grohotom se smijem,nihče ne ve kako je nastal dolg 800 tisoč EUR,ka je to kakšna zajebancija,to podrtijo kera se že 20 let obnavlja pa doj podreti,halo , za vsaki cent bi se moralo znati kako je bil porabljen,nej pa za takšen znesek,a mij davkoplačevalci bomo to vse plačevali.

. (ni preverjeno)

Graščak se naj vrne s kočijo, pa bo šlo vse spelati.

Nnbb (ni preverjeno)

Če ne ve kako je nastal dolg 800 jurjev, potem na odstopi nemudoma, ker ni sposobna brati financ.

realnooo (ni preverjeno)

NEJ SAN PRISTAS LEJVIH IN NEJ DESNIH, NE PODPEJRAN GOLOBA ALI JANSE. VAN PA SVETNIKOM IN ZUPANI SPOROCAM, SRAN VAS JE LEJKO, DELATE PRAUTI SVOJIN OBCANOM!!!
VSE SE VRACA!!!!

srk45 (ni preverjeno)

Ka Rudaš tam išče? kakšen politik brez izobrazbe!!!

Replika (ni preverjeno)

Zdaj se vijde kak so v m soboti nesposobne ze vec lejt. Vejpa ce nekaj ne laufa kak terbej pac zapres dol pa je to to. Malo se terbej spokradnote pa te de slo vse v k….. Tu se ze na kilometer vijde ka se eni scejo zaslujzite.

Gees (ni preverjeno)

Slisi se znano, mi se mamo fajn, dobre place , malo dela , narod pa naj to gospodo financira!

Gost1 (ni preverjeno)

Pač se zgodi.

Gost22 (ni preverjeno)

Ka toga celeca nišče nej nadzero ka je v tej lejtaj delo pa kradno. Ge so bili nadzorniki poslovanja ka je prišlo do takšnoga enormnega duga. Ide se za bando ka so kradnoli .

Munt (ni preverjeno)

9.maja je bila vlože tožba,dobro jutro ,ste res hitri. Občane bi pa kar zadolžili za stvar katera bo čez leto še v večjem minusu. Tako kot se je ta dvorec financira je delo mafije. Ti morajo poskrbeti za lastne prihodke za preživetje z trženjem lastnega dela.

Hjiao (ni preverjeno)

Citan komentare pa mi takoj grata jasno zakoj je Prekmurje tak zaostalo. Bougpomagaj kaksi zarukani primitivci zivejte pri nas…. pisete takse ka ne ven ce se zajebavlete ali ste vsi po vrsti tak zabiti.

realnooo (ni preverjeno)

ocitno podpejras taksna dejanja, primitivec si ti

In reply to by Hjiao (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

ocitno podpejras taksna dejanja, primitivec si ti...

In reply to by Hjiao (ni preverjeno)

Hijao (ni preverjeno)

No evo, o takšnih lidaj gučin. Serete, pa serete, pa serete.... pojma pa nema niti eden. Nesposobni loleki keri svojo nesposobnost in frustracije iz realnoga življenja zdravite pod takšnimi temami, ge se počutite ful močne če na pune serete po politikaj in ostalih lidaj. Mejne prav zanima ka mate vij pametnjakoviči za pokazati? S ken ste uspeli v življenji? Kakšne šoule ste končali? Ka sploj delate?
Niti enomi se ne senja kak nekša firma funkcionejra, še menje kak zavod funkcionejra, kak se tej zadeve financejrajo, kakše stvari je potrebno urejati v ozadji ka to nekak ide dale... ne vejte kak se firme vodijo, nemate nikših izkušenj, nej svojih firm... a pametni tak ka bi človik mislo ka mam v Prekmurji same doktore znanosti, keri vodijo ogromne svetovno uspešne firme. To ka serete po vsen pa po vsakon še ne pojmejni ka mate kaj pojma o bilo kon. To samo pomejni ka ste navadni primitivci keri ste močni na tipkovnici. V resnici pa verjetno nebi znali en pošteni stavek fkuper spraviti, če bi vas nešče nekaj pito na tou temo.
Tudi, če se je tej zavod zafuro ste nej vij tisti ka te soudili o ton što je kriv, niti zakoj pa kak se je tou zgoudilo... ker kak san pravo - POJMA NEMATE O NIKON LOLEKI ENI!!!

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Janša (ni preverjeno)

Navadna gospodinja štera vodi hišni budžet bi boukše vodila tej zavod kak so ga do zdaj vsi vodile.

In reply to by Hijao (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Hijao ti si lokek ide se za naše pejneze pa stvar je takšna ka očitno nišče ne vej či program garantejra ka de pozitivno. Nemrejo odloučati o nečem o čem nemajo pojma. Garancijo trbej dati kak more dati sakši navaden človek keri gemlej kredit.

In reply to by Hijao (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Če ne bi toga bilo bi vsi bili zunaj in demo nstrirali.

In reply to by Hijao (ni preverjeno)

trg zmage

@Hijao: si me pa nasmejal. Nič od tega, kar ti navajaš kot pozitivo za uspešno poslovanje ne premorem, ampak bi kot neznalica, nevednež, nešolani... težko naredil tak minus. Kajti, tale ki je naredil tak minus ni čutil nobene odgovornosti, dočim bi mene in podobnemu že pri stotisoč manjka začela boleti glava, zvonili bi alarmi.
Taki dodogki se zgodijo ravno zaradi takih, kot je ta naš ljubi Hijao: nihče nič ne ve, edino on. Redko kdo kaj dobro dela, razen njega. Skratka... taki kvazi managerji nas vedno spravljajo v težave.
Kar se tiče občinskih financ bi bilo dobro s strani kakšnega občana (če je to možno) zahtevati neko revizijo. Ni ga vrag, da se tam ne bi ugotovilo, kam gre naš denar? In če se kaj pokaže, lahko grejo zaradi mene od župana pa do zadnjega odgovornega na tečaj špilanja klavirja, kakor se temu pravi.

In reply to by Hijao (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Nekateri prav dobro vedo kam gre naš denar. Niso neumni, le delajo se neumne, kar je kot kaže, že dolgo dovoljeno. Če bi bil interes najti krivca, bi bila zadeva hitro razčiščena, krevec pa tam, kamor spada.

In reply to by trg zmage

Munt (ni preverjeno)

kot vidim imaš pa ti pojma predvsem o sranju. Ker vsaka druga beseda tvoja je sranje. Res pameten dečko in še pol strani si napisal😎

In reply to by Hijao (ni preverjeno)

Janša (ni preverjeno)

Primite se za tošl. Vse to in še več te občani plačali.

. (ni preverjeno)

Piceke pa bomo s kitajske vozili. Bravo slovenci!

captain (ni preverjeno)

Čer imate kaj spomina se spomnite financiranje nogometa s strani Komunale !? Kako je že bilo ??

0099 (ni preverjeno)

Mislim ka ta ka zaj vodi Ris nema pojma o vodenju in financah.
Celec je kradno pa kelko mi je znano nej bilo takšnega minusa . Zaj se zgučavle ka je dobavitelon dužna nej je biti dobro poštenjak.

rejvež (ni preverjeno)

0099............. Točno tak je . Mislim pa ,da te zgube ,dela tudi prireditev noč čarovnic .Nikoli se ne ve koliko je šlo denarja nastopajočim in če je kaj zaslužka .Sedaj bomo izgube dvorca plačevali mi občani za to so županovi pohlevneži pristali na podražitev vode in smeti .Če se v dvorcu ustvarja izguba zaprejti in konec ker haska od te ustanove ni .

In reply to by 0099 (ni preverjeno)

Prebivalec Sobote (ni preverjeno)

Zanimivo je da se pri vsaki podražitvi položnic v Soboti vsi vedno strinjajo v večini .Kako dolgo bomo še to draginjo občani lahko plačevali ? Nisem neki učeni človek .Rabimo nekoga da nas vodi na mestne ulice in se zoperstavimo vsem rdečim ,modrim in ostalim iz strank .Vedno nekaj najdejo za dvig cen .Smo občani krivi za izgube vode ?Mi moramo plačevati to namesto da bi se našel vzrok izgub .Ne to niso sposobni samo nabijati cene . Volitve v mestni svet bojkotirati ali pa uničiti glasovnice .Z podražitvijo položnic sem prepričan da se bo pokrivala ogromna finančna izguba dvorca Rakičan .Ve se kdo je povzročil izgube in to se je samo nadaljevalo .Za kaj se ne ukine Noč čarovnic ker to ustvarja izgubo .Res rabimo to noč ? Ali smo občani že res tako pokorjeni da nas več nič ne prizadene in samo tiho vse prenašamo in šparamo pri ustih ?Dokler bomo vzdržali ?

Fake (ni preverjeno)

To ti je tak, gda lokalna politika dovoli klientelizem. Nekdanji mestni svetniki Slavinec, Gyorek, Gujt pa še kdo, so temu Celecu krili hrbet, da je lahko delal tako kot je. Zakaj tega ni že prej naznanil (nekorektno poslovanje) že prejšnji Svet zavoda (Slavinec)? ker so bili povezani pajdaši in so si vedno krili hrbet.

realnooo (ni preverjeno)

PA SE VEDNJO NJEMI KRIJEJO HRBET. PREDVIDEVAM, DA SE NJEMI NA OBCINI VRED Z ZUPANOM SE VEDNO KLANJAJO. TAU VLACENJE PO SODISCI BO EDINO PREDSTAVA ZA NAROD, NA KONCI PA NIC NEDE, KER DE SE TAK NASTAVLENO...
POMEJNI, URADNO S PRSTOM KAZEJO NA CELECA, NEURADNO PA JE NAS KOMPANJON;)

In reply to by Fake (ni preverjeno)

Cezar (ni preverjeno)

najboukše je pravti ka ne vejš ... iz knjig se zna kama je pejnez šou samo se nešče pravti ... zarubiti odgovornin pa nadzornikon, podati kazenske ovadbe, zavod v stečaj ... občina naj ne plača niti centa

. (ni preverjeno)

Nekateri vedo več, kot piše v knjigi!

In reply to by Cezar (ni preverjeno)

Slavist (ni preverjeno)

Ze v podnaslovu napake -... brez da bi. Nimate lektorja? Popravim brezplačno - ne da bi.

Kar konkretno (ni preverjeno)

Kdaj in kje še komunisti niso zagospodarili, vas vprašam?

Guuujt (ni preverjeno)

Zakoj se ne razišče kak je Gujt po ovinkaj po dobrij zvezaj zrikto občinsko stanovanje
partneri sfoje žene - tašči, pri s šteroj tej žive več deset lejt. Iz čiste špekulacije, ka
či tašča prle merje, ka de te toga lejko porino v tou stanovanje, Gujt pa od skrbi brez ob-
veznosti razpolago žnjenin stanovanjon. Edni lejta pa lejta nemrejo dobiti obč. stanovanja,
vplivneži pa ga več na zalogo sposlüvlejo za svoje interese. Ka se te toga ne vűple razkri-
ti, ali kak dugo do edni lejko delali samo za sebe, kak v rakičanskon dvorci? Ka ste rejsan
fsi šče na "zimskon spanji"?

Mi plešemo ... (ni preverjeno)

Temu bi se lejko reklo Zaigrajmo in zapojmo po domače ali kjer ni tožnika,
tam ni sodnika.

Starejše novice