V nedeljo nas po petih letih čaka prekmursko-štajerski derbi med Muro in Mariborom, ki ga bo gostil Ljudski vrt. Preverili smo, kaj od tekme pričakujejo nogometaši, ki so branili barve obeh klubov in so na derbijih tudi nastopili.

Skozi zgodovino sta Mura in Maribor velikokrat sodelovala, veliko igralcev je v svoji karieri obleklo tako črno-beli, kot vijoličasti dres in odigralo prekmursko-štajerski derbi, ki ga mnogi uvrščajo na drugo mesto največjih derbijev v slovenski nogometni ligi.

Na čigavi strani so?

Zato smo preverili, kaj pred derbijem v Ljudskem vrtu pravijo nekdanji nogometaši obeh klubov, za mnenje smo povprašali Damjana Boharja, Erika Janžo, Mateja Eterovića, Dragana Jelića in Klitona Bozga.

Damjan Bohar: "Prednost ima definitivno Maribor"

"Pravi derbi se vrača na slovenska prizorišča. V zadnjih letih so ti derbiji definitivno manjkali. Vrnitev Mure je fantastična novica za slovenski nogomet. Maribor bo seveda v vlogi favorita, kar ni nič neobičajnega, saj je praktično vsako tekmo v slovenskem prvenstvu favorit. Prednost domačega igrišča in navijačev je prav tako na strani maribora, da o izkušnjah sploh ne izgubljam besed, saj jih nima nihče toliko kot Maribor. Toda tudi Mura ime nekaj odličnih posameznikov, ki se razvijajo v odlične igralce. Mura ima zelo pomembnega aduta na klopi in to je Ante Šimundža, ki zelo dobro pozna ustroj Maribora. Brez dvoma bo znal ekipi prenesti informacije kaj in kako se morajo obnašati na zelenici ljudskega vrta. Če kdo, potem on ve, kako je treba odigrati tekmo v Ljudskem vrtu in odnesti celo kožo".

Janža: "Zmaga Maribora s 3 : 1"

"Maribor je trenutno v vrhunski formi, prav tako bo to njihova prva domača prvenstvena tekma. V fazi napada so zelo dobri in mislim, da bi Maribor to tekmo moral dobiti. Moja napoved je 3 : 1 v njihovo korist. Je pa dejstvo, da Ante Šimundža pozna Maribor 'v nulo' in bo točno vedel, kako svoje igralce pripraviti na preizkušnjo v Ljudskem vrtu. Spomini na derbije so vsekakor lepi, saj je bila vsaka tekma praznik nogometa, na katerem se je zbralo lepo število gledalcev. Verjamem, da bo za mlade nogometaše Mure še nekaj posebnega, sploh za tiste, ki bodo ta derbi odigrali prvič Sam sem v teh tekmah naravnost užival.

Eterović: "Maribor iz vsake ekipe potegne maksimum, razmerje moči se hitro spremeni"

Rezultat na derbijih je izjemno težko predvideti, saj je ogromno faktorjev, ki lahko odločijo v korist ene ali druge ekipe. Mura ima mlado ekipo in želja ter motiv po dokazovanju bosta ogromna. Vseeno pa bi dal prednost Mariboru, ki letos zagotovo želi vrniti naslov v Ljudski vrt. Naj zmaga boljši, sem pa prepričan, da bo atmosfera takšna, kot se za derbi spodobi. Kar pa se tiče samih derbijev, so bile to zame najlepše tekme, tako na Fazaneriji, kot v Ljudskem vrtu. Maribor je ekipa, ki iz nasprotnika potegne maksimum in velikokrat misliš, da proti njim pravih priložnosti ne bo. Toda ravno zaradi vsega tega, se stvari včasih obrnejo tebi v prid in se vloga favorita ter razmere na igrišču spremenijo. To so tekme, za katere se živi in so posebne".

Dragan Jelić: "Rezultata ne bi napovedal, v odstotkih bi dejal 60 : 40  za Maribor"

"Pozdravljam vrnitev Mure v prvo ligo, ker si mesto in navijači to tudi zaslužijo. Tekme Maribora in Mure so bile vedno zanimive in gledljive, verjamem, da bo tudi tokrat derbi v pravem pomenu besede, tako na igrišču, kot na tribunah. Pričakujem napadalen nogomet z obeh strani, saj oba trenerja gojita tak stil igre. Ko sem sam igral na derbijih, moram povedati, da so bili ti nekaj posebnega, saj veš, da za teboj stoji armada navijačev. Tako Viole na eni strani, kot Black Gringosi na drugi strani. Kar se tiče rezultata ne bi napovedoval, pričakujem odprto tekmo in veliko zadetkov, vseeno pa dajem prednost Mariboru, saj igrajo doma, imajo več izkušenj, toda tudi Mura ima kvaliteto in lahko preseneti. Lahko povem 60 : 40 v odstotkih v korist Maribora".

Bozgo: "Veliko bo zadetkov, zmaga Maribora z 2 : 1 ali 3 : 2"

"Derbiji med Mariborom in Muro so bili vedno praznik nogometa. Oba kluba sta vedno imela vrhunske nogometaše in vedno so bile te tekme odigrane pred polnim Ljudskim vrtom oziroma Fazanerijo. Tudi zdaj pričakujem takšen derbi, ki bo praznik nogometa. Mura se je po dolgem času vrnila tja, kjer ji je mesto – v prvo slovensko nogometno ligo. Pričakujem tudi množični obisk iz Murske Sobote in mislim, da bo zelo zanimiva tekma. Zanimivo bo tudi zaradi trenerja Anteja Šimundže, ki je bivši vrhunski nogometaš Maribora ter tudi izjemno uspešen trener. Maribor ima zaradi Evrope težak razpored. Zato pričakujem v prvi postavi kakšne rošade, saj bo po njih trener Milanič moral poseči. Mura bo potrebovala nekaj časa, da se privadi na prvoligaški nogomet, ampak moramo vedeti, da je Mura s skorajda isto ekipo že lani premagala Domžale. Tudi Mura ima svoje adute. Pričakujem zelo zanimivo tekmo. Ante Šimundža je bil dolgo trener Maribora in skrivnosti pred to tekmo zagotovo ni. Ekipa oziroma nosilci so v 70 odstotkih isti, kot so bili pod njegovim vodstvom, tako da jih zelo dobro pozna. Zagotovo bo znal pripraviti taktiko, da preseneti Maribor. Težko je napovedati razplet, a Maribor je v Ljudskem vrtu favorit. Pričakujem oziroma upam pa, da pade čim več zadetkov na obeh straneh, da bo 2:1 ali 3:2. Pričakujem zmago Maribora, a tudi uspeh Mure ni nemogoč. Tudi Mura lahko preseneti Maribor, predvsem pa si obetam fenomenalno vzdušje".

FOTO: osebni arhiv

S spleta

Komentarji (32)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
med (nepreverjen)

što pa te lejko od Mure gol da,če nejso Triglavi mogli date....žalotsno de tou v MB ...aja sodnik je bil kriv san pozabo,se opravičujem

Hmmmmmm (nepreverjen)

Teoretično lejko vsak od 11 igralcov da gol. Isto kak pri Maribori. Aja, pa nišče neje pravo, ka je proti Triglavi sodnik kriv za remi. Je pa sodo katastrofalno...

In reply to by med (nepreverjen)

jhhgjh (nepreverjen)

Statistika ti slabo ide. Vsaj 22 igralcov, keri so na igrišči lejko da gol - 11 gol, 11 avtogol.

In reply to by Hmmmmmm (nepreverjen)

rdeča zvezda (nepreverjen)

mura ga bo popušila ko kakva stara kuzla

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Maribor bo izgubil kot kakšen BEDANEC

busybee (nepreverjen)

Ti pa boš drkal kurac kot kak kreten!! Na tvojo nafto v drugi ligi. In kdo bo potem BEDANEC?

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

hul (nepreverjen)

Derbi????????? kakši derbi???

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Tekma bo obično sranje

busybee (nepreverjen)

Večjega sranja od tebe ni!!! Tak ka nemre biti slaba če tebe nede na njej!!

In reply to by Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

mis

Sodnik bo spet Obrenović!

Neko (nepreverjen)

Murašje, glavo gor, samozavestno pa pogumno, nejste b. v. prišli v 1. ligo

Hmmmmm (nepreverjen)

Če de Mura špilala tak odprejto kak proti Triglavi, do dobili brez problema 5 komadov od Maribora. Tak kak Rudar prejšnjo nedelo. Mislin, ka de se trbelo zaprejti pa iti več ali menje na kontre špilat. Ampak Ante sigurno bole zna kak ges, taka nemo glasen. Se že veselin nedele pa poti v MB. Gremo Mura!!!!

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

iti tak daleč v maribor navjati za muro je isto kot dati mrtveci transfuzijon,,,bez koristi,,,mura ga bude popušila kao stara kuzla Živela NAFTA LENDAVA

In reply to by Hmmmmm (nepreverjen)

gost MURAŠ (nepreverjen)

Glih Puževske znalac fuzbala, zna, ka Mura zgibij. Ajmo Muraše ponižajte Maribor samo zarade Puževskoga nogometnoga popotnika, štere vas podcenjuje!!!

Pobesnelimax (nepreverjen)

Ti kak velki kavč selektor itak vse znaš. Ka si te nej v Reali trener??

In reply to by gost MURAŠ (nepreverjen)

tt (nepreverjen)

San sicer velki navijač Mure, samo tak realno gledano.... bog nan pomagaj nedelo v Maribore...

bonge (nepreverjen)

Ge pričakujem samo ka dečki dajo vse od sejbe , pa ka se borijo do konca . V glavnon srcej pistite na igrišče za svejti klub MURA !!!

preprosti (nepreverjen)

se tij cejli popotnik MURAŠ. dečko je neka v fuzbali skoz dal za razliko od tebe ka samo sereš na forumi. če si njemi fauš rajši ne komenteraj- tipično prekmursko. Nišče je tu zgoraj nikoga nej podcenjuvo samo svojo mnenje je dal. očitno ti puževski velki trn v pejti. Meni je tudi biu ampak zaradi svoje dobre igre! zaradi toga san ga nej pluvo po forumaj ampak njemi športno segno v roko po tekmi.
Se vijdi MURAŠ in podobni zato smo pa tan Prekmurci ge smo. eden drugoga bi pogeli med seuf ! FUJ ! pa lp vsen normalnin na forumi

111 (nepreverjen)
bb11 (nepreverjen)

Kakšen debri? Maribor špila ligo evropa, mura pa remizera triglav. Jaki derbi de tau. Pred 20 lejtame mogauče ja

Mura je večna (nepreverjen)

bb11 Derbiji so derbiji pa je nej važna lestvica. Mura Maribor je biu drujgi največji derbi za Maribor Olimpija.

In reply to by bb11 (nepreverjen)

Cornelius (nepreverjen)

Razmin bozgoja pa jelica ka njima mb pomejni vec, a ojva prekmurskiva fuzbalera s skupnim iq - 23 pa bi malo navijastva lejko pokazala glede na tao ka jiva je mura napravila.. Za leto dno ta prosila ka ta lejko tu spilala..

tehrth (nepreverjen)

se strinjan, janža pa bohar sta za leto dni v Muri, ka niti eden nema več nikšne prespektive.

In reply to by Cornelius (nepreverjen)

gorila (nepreverjen)

Lejko Mura zgubi 10:0 glavno ka je v prvi ligi! Septembra v Soboti do se karte načik mejšale.

S MPrlek (nepreverjen)

MB- MURA 0:0

bunda (nepreverjen)

lekaj de 17:2

Tnt (nepreverjen)

Po moje delitev pik

AJAJAJAJAJAJAJ… (nepreverjen)

Kakšen derbi? Vse izpod - 5 bo uspeh za Muro.

Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Maribor bo izgubil kot kakšen BEDANEC

vankec (nepreverjen)

Dobro za Muro. Mura šampijon!

blekgringo (nepreverjen)

derbi se razmi kot "prekmursko štajerski" derbi
ker že par lejt nej bilou prekm kluba v 1.ligi.--razmite ovi ka se spitavlejo...

NekdoKiMuNiVseeno (nepreverjen)

Nisem navijač Mure ali Maribora.
Vi veliki znalci in poznavalci nogometa in FIFA sodniki, nehajte srati vsepovprek že pred tekmo. Obnašanje na tem forumu je enako kot je to bilo na prvi tekmi v MS. preklinjanje, jeb...je ma...re, pa ne vem kaj vse. S tem odražate svojo nevzgojenost, neizobraženost in nespoštovanje drugih. Iz takih še do zdaj v življenju ni kaj dosti ratalo oz. ratali so zgube. Admini sobotainfo vas je pa lahko sram, da dopuščate tako pisanje.

Upam da bo tekma dobra in navijanje kot se za derbi spodobi. V MS pa nikoli več ne pripeljem otrok na tekmo, ker to kar sem slišal ni normalno za enega človeka.
Tisti ki se imate za navijače Mure, malo razmislite ali z razbijanjem inventarja na stadionih in kaznimi s strani NZS res pomagate svojemu klubu, razmislite.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice