Foto: Peter Dominko
Toni Lun Bončina priznava, da od očeta Janeza ni nasledil glasbenih genov, je pa nogometne. Bivši up Olimpije blesti v dresu Nafte, prvi strelec 2. SNL je spomladi na štirih tekmah zabil že sedemkrat. Kaj nam je zaupal pred derbijem z Beltinci?

Se bo lendavska Nafta po sobotnem derbiju z Beltinci še bolj utrdila na prvem mestu 2. SNL ali pa bo boj za vrh lestvice dobil nov zaplet?

Prekmurska kluba na vrhu drugoligaške lestvice ločijo štiri točke. Lendavčani so si nekaj zaloge nabrali po dveh neodločenih rezultatih Beltinčanov, ki so se pred lokalnim derbijem v zmagovalne tirnice vrnili s skalpom Rudarja.

Lendavčani so pred prekmurskim spopadom slavili še tretjič zapored, po porazu z Gorico so bili boljši od Fužinarja, Primorja in nazadnje še zadnjega Tabora. V Sežani je s tremi zadetki blestel Toni Lun Bončina, ki spomladi gole dosega kot po tekočem traku.

»V vsako tekmo gremo po zmago. Zavedamo se, da nam lahko naslednja tekme prinese 'dvojne' točke, vemo pa, kaj to pomeni za nadaljevanje prvenstva. Gremo po zmago!« je sobotni derbi napovedal najboljši strelec 2. SNL.

Sedem zadetkov na štirih spomladanskih preizkušnjah

»Recept je, da delamo kot ekipa, s soigralci in trenerjem se odlično razumemo. Tudi po porazu z Gorico je še vedno vladalo dobro vzdušje, to pa je tudi ključ do uspeha.

Vsaka ekipa ima kdaj slabše obdobje, mi smo ga na srečo že dali skozi v začetku nadaljevanja sezone. Upam, da bomo do konca sezone samo še zmagovali,« se je Lun spomnil na skromnejši vstop v nogometno pomlad.

Modri so, kot že zapisano, na prvi tekmi nadaljevanja 2. SNL izgubili z Gorico, nato pa s tremi zmagami potrdili, da ne bodo kar tako predali vrha lestvice. Tudi po zaslugi Luna Bončine, ki se lahko pohvali, da je na štirih spomladanskih preizkušnjah v polno meril kar sedemkrat.

S 17 goli je med najbolj zaslužnimi, da se lahko v Lendavi pohvalijo z najučinkovitejšim napadom lige, tokrat se bodo udarili z najtrdnejšo obrambo prvenstva. Lahko Lun, tako kot jeseni, tudi v soboto zatrese mrežo prekmurskega tekmeca? S tem si ne ustvarja pritiska, poudarja bivši up Olimpije:

»Na derbije sem v bistvu navajen že iz mlajših let, saj sem kot član mlajših selekcij Olimpije igral derbije proti Mariboru. Lahko rečem, da sem že navajen na pritisk kluba in grba, ki ga nosim na dresu.«

Pozimi do dodatnih izkušenj na Madžarskem

»Polne tribune so dodaten motiv, vendar vse, kar je okoli tebe, odmisliš, ko enkrat stopiš na igrišče in se srečanje začne.

Gremo tekmo po tekmo, vemo, da se prvenstvo dobiva na 'malih' tekmah. V primeru poraza smo na točki razlike, zato bomo dali vse od sebe, da ne pride do tega,« pred derbijem poudarja 21-letni Vrhničan.

Prvi adut lendavskega napada je v letošnji sezoni močno nadgradil številke iz prejšnjih sezon, tudi iz mlajših let, ko je branil barve mlajših selekcij ljubljanske Olimpije. V zeleno-belem dresu je v sezoni 2021/22 debitiral tudi v Prvi ligi Telemach, nato pa se je leto in pol kalil pri ajdovskem Primorju.

Pred aktualno sezono se je pridružil Nafti, med zimskim premorom pa se je dokazoval na preizkušnji v Zalaegerszegu. Jozsef Bozsik, trener Nafte, si je naposled lahko oddahnil, saj je Bončina ostal del njegove ekipe in s spomladanskimi zadetki le še bolj opozoril nase. Je za to zaslužna tudi izkušnja iz madžarskega ZTE-ja?

»Zagotovo je bila to dodatna motivacija, obenem pa tudi dodatne izkušnje, saj sem se v kratkem obdobju veliko naučil od izkušenejših fantov. Vse to je pripomoglo k izkupičku, ki pa ga ne bi bilo brez pomoči ekipe,« priznava član Nafte.

Po očetu nasledil nogometne, ne pa tudi glasbenih genov

»Glasbeno nisem niti malo nadarjen, tudi oče je zelo vesel, da sem se usmeril v nogomet. Nogometne gene pa sem dobil od njega, saj je tudi sam igral nogomet, bolj resno predvsem v mlajših letih, zato se lahko njemu zahvalim za nogometno nadarjenost,« je še dejal Lun Bončina.

Če morda še ne veste, oče najboljšega strelca 2. SNL je Janez Bončina Benč, eden od velikanov slovenske glasbe. Lun je z igranjem za Olimpijo pravzaprav nadaljeval družinsko tradicijo, saj je tudi Janez v preteklosti nastopal za mlajše selekcije zmajev.

Medtem ko je starejši Bončina prednost dal študiju in glasbi, Lun z uspešnim udejstvovanjem v dresu Nafte vse glasneje opozarja nase. S 17 goli je na dobri poti, da postane drugoligaški kralj strelcev, ob tem pa ne skriva, da želi s soigralci modre popeljati do vrnitve med prvoligaše.

Bodo Lendavčani v sobotnem večeru storili nov korak do povratka na prvoligaški oder?

Starejše novice