Lahko bi rekli, saj ni res, pa je. Mura je kot nasprotnika v prvem krogu kvalifikacij za Ligo Evropa dobila Maccabi iz Haife, ki ga je nekoč vodil celo Prekmurec.

Ernest oziroma Ariyeh Koch je bil leta 1922 rojen v Fokovcih na Goričkem in je med leti 1957 – 1959 vodil izraelski klub Maccabi iz Haife. Tudi vas zanima, kako je to mogoče? Pa pojdimo od začetka.

Podjetni fokovski Judje

Judje so v Fokovce prišli okrog leta 1800, ko so se preselili iz Madžarske, nam pripoveduje domačin in poznavalec lokalne zgodovine Tihomir Kržanko. V šolski kroniki je zabeleženo, da je okrog leta 1900 šolo v Fokovcih obiskovalo dvaindvajset Izraelitov. Kar pomeni, da je moralo takrat v Fokovcih oziroma okolici živeti precej Judov, ki so bili zelo podjetni. 

Samo v Fokovcih so imeli gostilno, trgovino, pošto, ukvarjali so se z zavarovalništvom in bančništvom ter v Združene države Amerike izvažali les.  

Julij Koch, Ernestov oče je bil rojen pred prvo svetovno vojno, leta 1896. Ernest se je rodil leta 1922, tri leta kasneje se je rodila še njegova sestra Marija. 

Pobeg iz taborišča in vrnitev v Prekmurje

Ernest je služil vojsko SHS, ko ga je doletela druga svetovna vojna in je kot Jud končal v taborišču, pripoveduje Kržanko in dodaja, da je Ernest pobegnil iz taborišča in se v Prekmurje vrnil z ruskimi partizani. Doma v Fokovcih ni našel nikogar in nič več. Starše so odpeljali in ubili, hiše pa izropali.

Nekaj tednov za njim se je iz taborišča vrnila tudi sestra Marija, s katero sta bila edina Juda iz Fokovcev, ki sta preživela holokavst in se vrnila domov.

Da se je Ernest po vrnitvi lahko postavil na noge in ponovno zaživel gre zahvala enemu od domačinov, ki mu je najbolj pomagal. 

Ernest je po vrnitvi domov prodal nekaj družinskega premoženja in odšel v Zagreb, kjer je končal šolo za profesorja telesne vzgoje. V času šolanja je spoznal ženo, Judinjo iz Maribora, s katero se jima je rodila hčerka Irena. Konec petdesetih let je Ernest z ženo odšel v Izrael, kjer se je ustalil v Haifi, nam še razlaga Kržanko.  

Večkrat obiskal svoj dom

Kot je razvidno z uradne strani kluba Maccabi iz Haife, je Ernest Koch, ki si je po prihodu v Izrael zamenjal ime v Ariyeh, klub vodil med leti 1957 – 59. V sezoni 1957 – 58 je s klubom osvojil tretje mesto, sezono kasneje pa četrto. Koch je bil prvi trener Maccabija iz Jugoslavije, ki je tlakoval pot drugim. V njegove čevlje je v sezoni 1965 – 68 stopil Milovan Čirič in 1986 – 88 Miljenko Mihić.  

Ernest je sicer od sredine sedemdesetih do devetdesetih let večkrat obiskal svoj dom v Fokovcih, kjer danes stoji Binkoštna cerkev. Umrl je leta 1998 v mestu Nahariya v Izraelu. Ravno te dni je njegovo domačijo obiskala tudi hči, ki živi v Izraelu. Sestra Marija stara 95 let pa še živi v vasi Dobova blizu Brežic.  

Maccabi Haifa je sicer aktualni izraelski podprvak in klub z več kot 100 tekmami v evropskih pokalih. Ima tudi stoletno tradicijo, veljal pa naj bi za najbolj priljubljen klub v Izraelu. Na naslov prvaka čaka že osem let, čeprav se po nekaj slabših sezonah spet prebija k vrhu. Več o klubu, ki bo stal Muri nasproti v prvem krogu kvalifikacij za Ligo Evropa pa v naslednjih dneh.

S spleta

Komentarji (13)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
nemebasat (nepreverjen)

"Judje so v Fokovce prišli okrog leta 1800, ko so se preselili iz Madžarske..." Ne iz Madžarske, ampak znotraj države so se preselili. V tem času so Fokovci (Úrdomb) spadali pod Madžarsko, kar bi "poznavalec lokalne zgodovine" moral znat. :D

Gost1 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Tü se vijdi današnja izobrazba. Vsi so eksperti, poznavalci, ... nobeden pa nima pojma.

In reply to by nemebasat (nepreverjen)

Landini

Zadeva je bila verjetno izrečena na današnji čas. Umiri se malo. Zaradi tega še nisi nek intelektualec.

In reply to by nemebasat (nepreverjen)

Da ne bo pomote (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Bili so nacisticni zlocinci kot pazniki in likvidatorji u taboriscih ... pobegnili so pa pred sodisci zdruzenih narodov (in zapori) ... zavetje so pa dobili pri ruski rdeci armadi.

In reply to by nemebasat (nepreverjen)

tonyparker (nepreverjen)

se ga spomnin kda smo še vogledi odili

Fainšček Ekolog (nepreverjen)

Prekmurje so vodili Judje. Mesti kot npr. Murska Sobota, Lendava sta nastali na judovskih temeljih!

K. Ita (nepreverjen)

G. Ernija sem obsebno poznala, tudi njegovo soprogo. Ko sta prišla iz Izraela na obisk v domače kraje, sta se vedno ustavila pri nas.

Lendvadedes (nepreverjen)

Ne velja za Lendavo, Lendava madžarsko mesto ne judovsko.

Bindi (nepreverjen)

Do 2. svetovne vojne je bilo v Lendavi veliko Judov, procentualno več kot v MS. Največ jih je bilo konec 19. stoletja.

In reply to by Lendvadedes (nepreverjen)

Vinarium (nepreverjen)

To so bili Madžarski Judje.

In reply to by Bindi (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Ne nujno. Veliko jih je bilo rojenih tudi v mestih, ki zdaj spadajo pod Avstrijo, Češko, Poljsko, mešanja prebivalstva je bilo veliko. Ta del je res spadal pod Madžarsko, a to je tako, kot če bi za Slovence v tem delu rekli, da so Madžarski Slovenci. Judje so bili Judje, večina jih je imela nemške priimke, le nekateri so jih pomadžarili, npr. Kohn - Kemenyi.

In reply to by Vinarium (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Sobotainfo, fala za zanimivi članek.

Čergoli (nepreverjen)

Moj stari oče je bil skupaj z njim v taborišču!!!!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice