Druga etapa letošnje kolesarske dirke po Sloveniji se bo končala v Ormožu, organizatorji dirke pa so danes predstavili traso, ki bo šla skozi Majšperk, Kidričevo, Videm, Cirkulane, Gorišnico in Jeruzalem.

Čeprav uradno še ni potrjeno, če bo Tadej Pogačar med 14. in 18. junijem napadal tretjo zaporedno zmago, temperatura pred 29. dirko po Sloveniji že narašča.

Organizatorji dirke so na današnji novinarski konferenci v Ljubljani razkrili podrobno traso etap, potem ko so pred tedni podali prve informacije mestih, ki bodo gostile start in cilj najmočnejše dirke pri nas.

Uvodna etapa se bo pričela v Celju in končala v Rogaški Slatini, drugi dan dirke pa se bo ravno tako pričel na Savinjskem, po uvodnih kilometrih v Žalcu pa se bo etapa končala v Ormožu.

Tretja etapa s startom v Grosupljem se bo končala v Postojni, kraljevska in odločilna pa bo četrta etapa, saj se bodo kolesarji iz Ljubljane odpravili v Posočje, po dvakratnem vzponu na 1083 metrov visoki Kolovrat pa bo cilj v Kobaridu.

Zadnja etapa se bo pričela v Vrhniki, končala pa se bo s tradicionalnim ciljem v Novem mestu. Kolesarji bodo v petih dne prevozili 833 kilometrov in opravili z več kot devet tisoč višinskimi metri.

Pred ciljem v Ormožu še na Jeruzalem

Lani so kolesarji - letos bodo v Sloveniji nastopali člani štiri ekip elitne serije, UAE Emirates, Jayco AlUla, Bahrain Victorious in Bora Hansgrohe - eno od etap začeli na Ptuju, letos bo v ospredju Ormož.

Druga etapa med Žalcem in Ormožem bo dolga 163 kilometrov, na Savinjskem pa bo šla skozi Šempeter, Prebold, Celje, Teharje, Štore, nato pa bo obiskala še Šmarje pri Jelšah, Mestinje, Tekačevo, Rogatec. 

Po vzponu na Stoperce bo v Majšperku prvi leteči sprint, po obisku Ptujske Gore in Lovrenca na Dravskem polju pa najhitrejše kolesarje nove točke čakajo še v Kidričevem in Vidmu pri Ptuju.

Po nekaj ravninskih kilometrih bo trasa dirka tekla do Cirkulan, nato pa skozi Dolane, Muretince in Gajevce do Gorišnice in proti Ormožu. Pred ciljem sledi še krog po Prlekiji, saj bodo kolesarji obiskali Pavlovce in Mihalovce, nato pa se bodo skozi Veličane povzpeli na Jeruzalem. 

Po spustu skozi Vinski Vrh se bodo spustili do Pavlovcev in nato po ormoški obvoznici še drugič zavili v središče Ormoža, kjer bo tudi cilj druge etape. Pričakovati je, da bo vzpon na Jeruzalem razredčil glavnino, cilj v Ormožu pa vseeno ponuja priložnost za sprinterje.

Želijo si še več močnejših ekip

Tadej Pogačar ima domačo dirko v svojem koledarju, a njegov nastop še ni potrjen, del ekipe UEA Emirate pa sta tudi Domen Novak in Jan Polanc. Luka Mezgec bo kolesaril v dresu ekipe Jayco AlUla. Matej Mohorič in Matevž Govekar naj bi na slovenski dirki nastopila kot člana Bahrain Victoriousa.

Priložnost za predstavitev svetovni javnosti se ponuja tudi domačim kolesarskim upom, ki nastopajo za Ljubjano Gusto Santic, Cycling Team Kranj in Adrio Mobil, novomeška ekipa pa je tudi organizatorica dirke.

»Na startu bo 19 ekip. Vse tri slovenske celinske ekipe in še reprezentanca Slovenije. Se pa dogovarjamo še z nekaterimi ekipami ProToura, a je za njih potrebno dobiti dovoljenje UCI,« je o zasedbi ekip dejal Bogdan Fink, prvi mož dirke.

Že 29. dirka po Sloveniji se bo začela v sredo, 14. junija, dan kasneje obiskala naše kraje, končala pa se bo v nedeljo, 18. junija.

Komentarji (1)

popoli (ni preverjeno)

V Prekmurje ne pridejo, tak ka me ne zanima.

Starejše novice