Na dogajanje okrog NK Vanča vas, edinega romskega nogometnega kluba, se je odzvala tudi prekmurska nogometna legenda Didi.

Sodniki nogometnemu klubu, ki igra v medobčinski ligi, zaradi verbalnega nasilja in neprimernega obnašanja več nočejo soditi tekem. Tako zadnjih pet tekem tako sploh niso odigrali.

Na zadnji tekmi, ki je bila odigrana na začetku septembra, je s strani dveh igralcev NK Roma prišlo do grobega verbalnega nasilja in poskusa fizičnega napada na sodnika. Igralca sta dobila prepoved opravljanja vseh športnih funkcij za obdobje treh let, sodniki pa od takrat več nočejo soditi njihovih tekem.

Tudi sodniki imajo pravico delati napake

Didi Horvat, prekmurska nogometna legenda in ambasador za romski šport v Sloveniji, pravi, da je na situacijo okrog NK Roma treba gledati z obeh plati. Pravi, da si Romi na nogometnem igrišču dovolijo preveč in da imajo tudi sodniki pravico delati napake. 

»Strinjam se, da sta nogometna igralca tako rigorozno kaznovana. Se pa ne strinjam z izključitvijo kluba. Škoda bi bilo za nogomet in za naše najmlajše.« 

Izključitev ni primerna rešitev

Dodaja, da bi po njegovem mnenju bila najboljša rešitev kaznovanje kluba z opominom, izključitev pa nikakor ne bi bila primerna rešitev. 

Poudarja, da pravila veljajo za vse, tudi za Rome. Težavo vidi v tem, da Romi ne trenirajo dovolj. 

»Fantje ne trenirajo in nimajo moči. Zato postanejo na igrišču živčni in ne razmišljajo o posledicah.«

S sodniškim bojkotom se ne strinja in pravi, da bi se morali vsi vpleteni sesti za eno mizo. »Ne samo NK Roma tudi NK Pušča, tudi vodilni možje romskega nogometa in sodniška organizacija ter navsezadnje tudi nogometna zveza Slovenije. To se mora nekako rešiti,« pravi Didi in dodaja, da trenutni položaj ne koristi nikomur. 

Starejše novice