Foto: Športna zveza Ljutomer
Jan Copot se korak za korakom prebija med najboljše posameznike slovenske košarkarske lige. V prejšnji sezoni je bil s 17,2 točke na tekmo tretji strelec lige, poleti pa je iz Zlatoroga prestopil v Helios. Kaj je po enem od treningov dejal za Sobotainfo?

Ne bomo veliko zgrešili, če zapišemo, da je Rakičan najbolj košarkarska vas v Prekmurju.

Blaža Čeh in Mia Žekš sta se v nedeljo veselili zmage v finalu evropskega prvenstva divizije B za dekleta do 20 let, Rakičan pa s ponosom predstavlja tudi Jan Copot, ki bo s sezono 2023/24 storil nov korak v karieri.

Pred tedni smo tudi na Sobotainfo poročali, da bo leta 2002 rojeni košarkar v prihajajoči sezoni igral v Domžalah. S Košarkarskim klubom Helios Suns je sklenil dveletno pogodbo, v teh dneh pa formo pili v dvorani ŠIC Ljutomer.

Enaindvajsetletnik se je v prleški prestolnici pripravljal pod vodstvom trenerja Simona Moravca, ki ga dobro pozna že iz časov, ko je kot mladi up nastopal za soboški Košarkarski klub Radenska Creativ:

»Za Ljutomer sem se odločil, ker lahko tukaj sodelujem s trenerjem Simonom Moravcem, ki me trenira že od malega. Hitro sem sprejel odločitev, zakaj tukaj obiskovati individualne treninge. 

V Ljutomeru imamo za trening na voljo celotno dvorano, ki je odlična, igramo na glavni koš in z odličnimi žogami. To je super priložnost za individualne treninge.«

Po Zlatorogu za Helios

»Igranje za Helios Suns predstavlja stopničko višje v moji karieri. Pričakujem predvsem dokazovanje na tej novi ravni, vendar vse ob svojem času. Menim, da bo delo pokazalo svoje, zaupal bom zastavljenemu procesu. 

Dan po dan, trening za treningom, skušal se bom dokazati na vsakem treningu in upal na najboljše predstave. Vedno sem hotel iti stopničko po stopničko, brez preskakovanja na košarkarski poti in možnosti za razvoj. 

Helios je predstavljal tisto raven, ki sem jo ocenil kot dobro za naslednji korak. Prepričan sem, da je to dobro okolje za moj nadaljnji razvoj,« je Copot za Sobotainfo pojasnil, zakaj se je odločil za prestop v domžalske vrste. 

Prekmurec je v prejšnji sezoni za laški Zlatorog dosegal 17,2 točke, 5,9 skoka in dve podaji na tekmo. V statistiko je v povprečju dodal še eno ukradeno žogo na tekmo in beležil učinkovitost 15.5. S svojimi dosežki je bil eden boljših igralcev Lige Nova KBM in tretji strelec prvenstva.

Dveletno obdobje v Laškem je končano, tako pred Copotom kot Zlatorogom, ki se bo skušal čim prej vrniti med prvoligaše, pa so novi izzivi. Košarkar iz Rakičana, ki je pred Zlatorogom tri leta igral za Hopse iz Polzele, se veseli prihajajoče sezone.

Za Domžalčani je uspešno leto, ki so ga kronali z nastopi v finalu finale pokalnega tekmovanja, druge jadranske lige in državnega prvenstva. Tudi Helios je pred novim poglavjem, saj je trenersko klop zapustil Dejan Jakara, nasledil pa ga je Damjan Novaković. Cilji so nespremenjeni: 

»Ne pričakujem nič manj kot v prejšnji sezoni. Res je, da je prišlo do sprememb na mestu trenerja, trenerskega štaba in v ekipi, vendar je košarkarski klub kot institucija zelo stabilen. Ne pričakuje se nič manj, kvečjemu samo še več.«

Jadranska liga je nov izziv

»Cilji za prihodnost? Nerad govorim o tem, v kateri ligi bi rad igral, vselej grem sezono po sezono. V svoji košarkarski karieri skušam izkoristiti maksimalno raven potenciala. 

Videli bomo, kam me bo to odneslo, lahko pa povem tako, da vedno ciljam na najvišjo stopničko. To je to,« je ob pogledu v prihodnost dejal košarkar, ki v višino meri 199 centimetrov.

Pred tedni se je zdelo, da bo imel v Domžalah nekaj prekmurske družbe, a se je Niko Bačvić odločil za prestop k novomeški Krki. Ob njem so se od Heliosa poslovili še Lovro Buljević, Urban Oman ter tudi oba ameriška ljubljenca domžalske dvorane, Luke Austin in Dennis Tunstall.

Ob Nejc Bariču, mlajšemu bratu Nike Barič, so se Heliosu to poletje pridružili še Rok Nemanič, Žiga Daneu in Miloš Glišić, v dresu Sunsov pa ostaja Blaž Mahkovic, ki vstopa v deveto domžalsko sezono.

Mahkovic bo s svojimi izkušnjami pomembno orožje na mednarodnem odru, saj bo Helios tudi v sezoni 2023/24 del drugega razreda jadranske lige. Ta se začenja 9. oktobra, ko bodo Domžalčani gostje Spartaka iz Subotice:

»V jadranski ligi se še nisem preizkusil, to bo tudi zame nov izziv. Zdaj sledi dvojni spored tekem, z ekipo bomo odigrali več tekem, a se tega neizmerno veselim. Več tekem je, boljše je zame! Tekme so tiste, za kar delam in kar mi je pri srcu.«

V Ljutomeru tudi z novim članom Barcelone

Jan je v ljutomerski dvorani med drugim vadil v družbi mladega Jakoba Šiftarja. Štirinajstletnik iz Moravskih Toplic je, kot smo pisali tudi na Sobotainfo, postal član podmladka slovite Barcelone.

»Jakoba sem na individualnih treningih spoznal že lani in predlani. Videl sem, kako se razvija, pred njim je zagotovo svetla prihodnost. 

Ob talentu ima tudi močne delovne navade in izjemno voljo do košarke, kar je najpomembnejše. Mislim, da se bo v Barceloni kar lepo znašel,« je o sedem let mlajšemu košarkarju dejal nekdanji mladinski reprezentant.

Leta 2021 je z reprezentanco do 20 let pod vodstvom zdaj že bivšega domžalskega trenerja Dejana Jakare brez poraza osvojil FIBA Challenger, ki je v času epidemije koronavirusa veljal za evropsko prvenstvo.

Se lahko Jan v prihodnosti prebije tudi do dresa članske izbrane vrste?

Komentarji (1)

Gost0011 (ni preverjeno)

Čestitke mladim športnikom!

Starejše novice