Sveže informacije o stanju na poplavljenih območjih, članek sproti dopolnjujemo.

V soboto popoldne je ob reki Muri pri Dolnji Bistrici popustil vodni nasip, ki ga je pristojnim v nedeljo s pomočjo dveh helikopterjev uspeli sanirati.

Kljub temu da je Mura umirila svoj bes, pa so zaradi zalednih voda in naraščanja podtalnice na udaru praktično vse vasi ob reki Muri.

Že včeraj je naraščanje podtalnice povzročalo številne težave v občinah Lendava, Velika Polana, Črenšovci, Beltinci, Razkrižje, Ljutomer, Radenci, Gornja Radgona in v Mestni občini Murska Sobota.

Mura je upadla, stanje se stabilizira

»Stanje se stabilizira. Reka Mura je upadla. Če je imela v zgornjem delu pri Gornji Radgoni prej pretok več kot 1400 kubičnih metrov na sekundo, je ta zdaj že pod 600 kubičnih metrov na sekundo,« je za STA danes povedal Martin Smodiš, vodje prekmurske izpostave Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje

V spodnjem porečju Mure v Sloveniji, to je na območju občin Lendava in Ljutomer, so vodostaji še visoki. Pripadniki civilne zaščite tam prečrpavajo vodo in tako preprečujejo, da bi voda dosegla hiše. »Trenutno obvladujejo položaj. Voda se znižuje, počasi sicer, a napredujemo,« je pojasnil Smodiš.

Vodostaj v nekaterih vaseh v občini Lendava še vedno visok

Tudi Janez Magyar, župan občine Lendava, je za Sobotainfo pojasnil, da se zadeva umirja, ponekod pa je vodostaj še sorazmerno visok.

»V Benici je vodostaj še sorazmerno visok, je pa v upadanju. Problematično je tudi v Lakošu, kjer je nivo tudi visok, vendar je v upadanju in je pritisk zmanjšan.

Problematično je tudi na Hotizi, vodotok potoka Jedro. To je zaledna voda že, zaradi posledic preloma nasipa na Dolnji Bistrici, v včerajšnjih jutranjih urah se je ta voda zlila iz treh različnih koncev, dva konca smo uspelo hitro rešiti, edino jedro je še izjemno visoko,« je pojasnil.

Civilno zaščito so dodatno prosili, da s črpalko za črpanje vode ostanejo do 12. ure, dokler v Kotu ne odprejo lopute za izpust teh vod v zbiralnik.

V občini Črenšovci podtalnica narašča, gasilci sanirajo poplavljene hiše

Vera Markoja, županja občine Črenšovci, je povedala, da je pretok reke Mure upadel, reka se vrača v svojo strugo.

»Gasilci še sanirajo poplavljene hiše, nekatere so še v vodi, voda se prečrpava.

Mura se vrača v strugo, zato nam podtalnica narašča. Skoraj ni hiše ob Muri, kjer podtalnica ne bi šla gor,« je pojasnila.

V Gornji Radgoni težave z zemeljskimi plazovi, višina škode še ni znana

Kakšno je stanje na terenu, smo preverili tudi pri Urški Mauko Tuš, županji občine Gornja Radgona, ki je povedala, da se zadeve pri njih umirjajo.

Kot je pojasnila, vodostaj reke Mure pada, podtalnica pa tam ne narašča, a je vseeno visoka. Zalilo je nekaj kleti v spodnjem delu mesta, večjih poplav pa niso imeli.

Težave povzročajo plazovi: »Zaenkrat je v Gornji Radgoni problem ta, da se pojavljajo dodatni plazovi. Tudi včeraj sta se sprožila dva plazova, tako da bo to sanacija, o kateri še ne vemo višine škode

»Tudi vinogradi in poljščine so uničeni, sanacija bo trajala leta in leta,« je še dodala.

V občini Razkrižje velike težave s sušenjem prostorov

Stanje se umirja tudi v občini Razkrižje. Podtalnica pada, cesta Razkrižje - Srednja Bistrica pa je za zdaj še zaprta.

Kot je za Sobotainfo pojasnil Stanko Ivanušič, župan Razkrižja, so se dogovorili, da danes, ob 16. uri, začnejo odstranjevanje vreč na relaciji Razkrižje - Mota.

»Ljudje imajo velike težave s sušenjem prostorov. Rabili bi sušilne aparate, ki sušijo stene, vendar tega ni trenutno nikjer za dobiti,« je pojasnil.

Olga Karba, županja občine Ljutomer, pa je na kratko odgovorila, da se zadeve dokaj umirjajo, z naraščanjem podtalnice pa nimajo več problemov.

Stanje v Bakovcih trenutno:

Starejše novice