Letošnja Čarno-bejla debata je zaradi prenove igrišča v Fazaneriji potekala ob soboškem gradu. Beseda je tekla o problematiki infrastrukture, povezovanju s klubi in kadrovanju, Robert Kuzmič je spregovoril tudi o prestopu Nina Koutra.

Letošnja Čarno-bejla debata se je zaradi obnove igrišča v Fazaneriji preselila k soboškemu gradu, udeleženci dogodka pa so odgovorili na nekaj zanimivih vprašanj.

Debata je bila za razliko od prejšnjih izvedb odprta za vse, na vprašanja pa so odgovarjali predsednik kluba Robert Kuzmič, trener članske ekipe Damir Čontala ter igralci Žiga Kous, Nik Lorbek in Amar Beganović.

Ena od novosti letošnje Čarno-bejle debate je bilo tudi razkritje najboljšega igralca sezone 2021/22. Navijači, ki ste skozi celotno sezono sodelovali v glasovanju za igralca tekme, ste za najboljšega izbrali Luko Bobičanca.

Beseda je največkrat pripadla Robertu Kuzmiču, ki je odgovarjal na dolg seznam vprašanja o infrastrukturi v Fazaneriji, kadrovanju in klubski politiki.

Prvi mož črno-belih je zadovoljen z zgodovinsko sezono, ki je ponudila nastop v skupinskem delu UEFA Evropske konferenčne lige. To je velika odgovornost za prihodnost, zato vodstvo kluba trdo dela.

Cilji za prihajajočo sezono so ambiciozni, Sobočani po besedah Kuzmiča ciljajo na vrh lestvice in prva tri mesta, ki zagotavljajo preboj v evropska tekmovanja.

Kuzmič tudi o kadrovanju

Predsednik lanskoletnih državnih prvakov je moral odgovoriti tudi na vprašanje, zakaj se Nino Kouter ni vrnil v domačo jato. Ni skrivnost, da so si v Fazaneriji prizadevali za njegov povratek:

»Prizadevali smo si, da bi Koutra vrnili v domači klub, tudi sam sem bil prisoten na nekaj sestankih. Na koncu odločajo igralec in pogoji, lahko priznam, da smo šli čez postavljene maksimume, vendar ni šlo.«

Podobno se je pripetilo tudi s prestopom Daria Kolobarića, ki je bil kljub zanimanju polovice lige praktično že dogovorjen z Muro, nato pa si je čez noč premislil in se pridružil Koprčanom.

Kuzmiča pa veseli, da sta Jan Gorenc in Tomi Horvat nadaljevala niz prestopov v zameno za odškodnino v tuje sredine. Mura je v zadnjih letih prišla do ravni, ko se lahko igralci dokažejo tujim sredinam.

Po mnenju poslovneža so za to zaslužne tudi evropske tekme, ki so Muro postavile na mednarodni zemljevid, nogometaši črno-belih pa so postali zanimivi za tuje klube.

Bi lahko bil naslednji izvozni artikel mladi Niko Kasalo? Kuzmič priznava, da gre za potencialnega fanta, ki je že dobil nekaj pozornosti na tržišču, a klub doslej še ni prejel uradnih ponudb, obstaja pa ustno povpraševanje.

Vodstvo kluba pobudnik infrastrukturnih premikov

Naslednji korak do napredka je nova in kakovostnejša igralna površina, Kuzmič pa ne skriva, da želi v bližnji prihodnosti dokončati celoten projekt prenove oziroma dograditve mestnega stadiona:

»Od prvega dneva v klubu si prizadevamo za izboljševanje infrastrukture, ki je v lasti občine, mi pa smo najemnik in uporabnik. Smo pa v infrastrukturo v tem času že vložili vsaj 2 milijona evrov. 

Večina pobude je na naši strani, izdelali smo že nekaj variant za idejnega načrta za celovito podobo Fazanerije. To bo šlo tako hitro, kot si bodo za to prizadevali vsi deležniki, gre pa za nekaj faz. 

Prva faza je dograditev loka stadiona, nato pa gradnja tribun na drugi strani, kjer si želimo slačilnic za člansko ekipo in dovozni plato, da razbremenimo prostor ob glavni tribuni. 

Želja je, da osnovne stvari dokončamo v treh do petih letih, apeliramo pa na vse, da se OPPN zaključi in se izdela gradbeno dovoljenje. 

To je osnova, da lahko kandidiramo za vse državne in evropske razpise, ki jih bo veliko v naslednjih štirih letih. Žalostno bo, če ostanemo zunaj tega, ker nismo naredili domače naloge.

Domače naloge pa ob naši pobudi ne more narediti nihče drugi kot lastnik. Mi si bomo prizadevali, da to podpiramo z idejami, dokumentacijo, prošnjami in sofinanciranjem.«

Z infrastrukturnimi omejitvami in pridobitvijo igrišč za treninge je povezano tudi vprašanje ženske ekipe, čeprav si Kuzmič želi, da bi Murska Sobota postala nacionalno središče ženskega nogometa.

Rasti tudi s pomočjo partnerskih klubov

»Od preboja v prvo ligo vidimo, da se, tako kot v poslovnem svetu, tudi v športu dogajajo povezovanja in sodelovanja med klubi. O tem razmišljamo že nekaj let, težko pa je to storiti čez noč.

Opravili smo že precej razgovorov s klubi, nazadnje s Sturmom. Včeraj smo rekli nekaj besed na temo, kako sodelovati na nivoju članske ekipe in akademije. Določili smo prve smernice, čaka pa nas še nekaj sestankov in korakov, določiti bolj konkretne in srednjeročne cilje.

Želimo si poiskati klub ali dva, s katerimi bi sodelovali in omogočili rast celotnega holdinga in Mure, ki je omejena z infrastrukturnimi in ostalimi možnostmi. S povezovanjem lahko te omejitve izboljšamo in klub dvignemo na višji nivo,« poudarja Kuzmič.

Predsednik soboškega prvoligaša opozarja, da je potrebno rast načrtovati v okviru zmožnosti in bodočih povezav, za katere bodo naredili vse, da se zgodijo.

Kuzmič zatrjuje, da je Mura stabilen klub, ki tudi na finančnem področju vidi sezono naprej, vodstvo pa dela na tem, da bi s proračunom pokrili dve ali tri sezone. Sezona brez Evrope ne bo katastrofa, si pa mednarodnih nastopov želijo vsako leto.

Eden od tistih, ki so Muri pomagali na poti do vrha je razkril, da si Sobočani skušajo pri prodajah ob fiksni odškodnini zagotoviti tudi bonuse za uvrstitve ekip v mednarodna tekmovanja, kot je pri prestopu Karničnika, skušajo pa ohraniti tudi delež naslednjega prestopa.
 

Čontala priznal, da lahko še pride do kakšnega odhoda

Damir Čontala je ponovil nekaj dni stare besede športnega direktorja Denisa Rajbarja, da so prihodi novincev zaključeni, možen pa je še kakšen odhod igralca, ki ni zadovoljen z minutažo. 

Najtežji del priprav je, kot je dejal trener Mure, že končan, s treningih in pripravljalnimi tekmami pa so vedno bližje končni podobi ekipe, ki pa ima v igri tudi po mnenju navijačev še nekaj rezerv.

To velja predvsem za obrambo, čeprav se Čontala ni strinjal z opazko, da moštvo večino zadetkov prejme predvsem preko svoje leve strani. Analiza je pokazala, da je največ težav pri prekinitvah.

»Na levi strani so alternative Klemnu Pucku mladi igralci, ki potrebujejo še nekaj časa, saj je prestop v Muro za njih velika stopnica naprej. V njih smo prepoznali potencial, ki ga moramo razvijati. 

Prepričan sem, da se bo z ekipo razvijal tudi vsak posameznik, ne vidim pa težav, saj imamo konkurenco na vsakem igralnem mestu,« Čontala verjame v novince.

Ne zagovarja pretiranih rotacij

»Nisem pristaš rotacij, kot ste lahko opazili opazili spomladi, ko smo v dveh tednih odigrali pet tekem. Res pa je, da se utrujenost nabira, če je evropska pot daljša. Tedaj so rotacije potrebne, veliko pa je odvisno od tega, kako dolgo se vleče takšen ritem tekem. 

Določeni igralci v takšnem ritmu potrebujejo počitek. Ne gre zgolj za kondicijski vidik, potrebujejo predvsem mentalni počitek, saj je veliko potovanj ob igranju v Evropi,« na vprašanje o menjavah v enajsterici pravi trener Mure.

Sedemintridesetletnik je pozimi nasledil Anteja Šimundža, kot nekdanji pomočnik Mariborčana pa ni imel težav z vzpostavljanjem avtoritete. Pravtako je kratko in jedrnato zavrnil namige, da mu ekipo sestavljajo drugi.

Mladi strateg ni zagovornik omejitev na področju omejevanja prihodov tujcev, je pa Kuzmič dodal, da mora biti tujec boljši od domačih igralcev. Tudi Mura pa, kot priznava predsednik, pri vsakem igralcu ne zadene v polno, kar se dogaja tudi v drugih klubih.

Kako pa dvigniti nivo slovenskega nogometa? Čontala verjame, da je potrebno po vzoru Avstrije in Belgije pripraviti nacionalno strategijo že za najmlajše selekcije, ki pa bo rezultate dala šele čez 15 let.
 

Nogometaši se veselijo igranja bližje tribuni

Na debati so sodelovali tudi nogometaši Žiga Kous, Nik Lorbek in Amar Beganović, ki je po zimski selitvi v Mursko Soboto hitro postal eden od ljubljencev navijačev Mure.

Bosansko-hercegovski nogometaš po šestih mesecih igranja za Muro ne skriva, da je vse bližje temu, da postane pravi Prekmurec. Ker je samski, pa je prejel tudi vprašanje, kako osvojiti Prekmurko? Kous mu je predlagal, naj Prekmurki ponudi burek na bosanski način.

Nogometaši se sicer veselijo novega igrišča, ki bo dobrih 15 metrov bližje glavni tribuni kot prej. Tako Žiga Kous kot Nik Lorbek sta dejala, da bo bližina navijačev dala še nekaj dodatnega zagona.

Najprej na zagovor k Trejzi

Lorbek, ki verjame, da bi se lahko sistem VAR v Sloveniji uporabljal še bolje, je priznal, da je težje igrati pred praznimi tribunami, saj spodbuda navijačev nogometašem daje dodatno motivacijo, dotaknil pa se je tudi svojega prestopa iz Maribora v Fazanerijo:

»V prvi ekipi Maribora nisem dobil priložnosti, nisem pa tratil časa in objokoval tega. Priložnost sem poiskal drugje, na koncu se je prestop k Muri izkazal še za boljšo opcijo. 

Pravim, da je potrebno poiskati novo mesto za razvoj, če se nekje ne počutiš dobro. Vse se je dobro iztekla, takrat pa je bilo normalno, da smo vsi želeli igrati za Maribor, ki je imel takrat odlično ekipo.«

Čeprav si nihče ne želi slabih rezultatov, pa so morali nogometaši odgovoriti tudi na vprašanje, h komu bi po treh zaporednih porazih najprej odšli na zagovor. Kous bi najprej pristopil do Trejze, nato pa še do vseh ostalih.

Vsi pa si verjetno želimo, da bi bilo takšnih zagovorov v prihajajoči sezoni čim manj. Kako visoko bodo črno-beli posegli v Prvi ligi Telemach?

Komentarji (24)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost 2022 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kuzmič pravi , da je šel z ponudbo za Kutra čez postavljene maksimume.Me zanima , ali od Mure ali od Nogometnega Menagmenta .Promet v letu 2021 Nogomentega Menagmenta d.o.o( Kuzmič+ Rajbar+Khozianov ) bil 4.172.820 ( štiri miljone sto semdest 2 tisoč osemsto dvajset).
Od tega ne samo Kutra dobiš , še koga boljšega. Pa še papirjev ni imel čistih , Celje je Turkom plačalo odškodnino , Mura pa računala , da se stvar čudežno reši v njihovo korist.

mafioo (nepreverjen)

što je pa te kouter ka bo njemi 10 čukov dou daj ne seri. preplačenec naj špila ge špila vupan pa ka v muri več nej ..

In reply to by Gost 2022 (nepreverjen)

Tibop (nepreverjen)

Gost 2022 to tvoje razmišljanje mi je pa čist mimo. Ti bi kar ves keš ka ga imaš zagonom v nekaj igralcev. Ka boš pa te, če nede rezultatov? Pa klub zapiral in pošiljal v bankrot. 100x raje imam to kak predsednik zagovarja, da se postavijo neke meje do kje klub ide in je to to. Če igralec to ne pripravljen sprejeti, se pač vzame drugega. Pa tudi, če je domačin ali ne. Glavno ka je klub sposoben preživeti. Glede na to ka je predsednik povedo imamo glih zaradi takšnega razmišljanja že zdaj praktično celo sezono v naprej finančno pokrito. Če jim grata ka mo sposobni tak imeti zrihtano za 2 ali 3 sezone v naprej pa še telko boljše.

In reply to by Gost 2022 (nepreverjen)

AnteGotovina (nepreverjen)

Vsi vemo ka se tu dela v polovici v gotovini, mimo računa. Vsi v klubi lejko to potrdijo.

Tak ka bilance so nej važne.

Leteći Aladar (nepreverjen)

Vsi mi dol visijo od prvega do zadnjega. Pa koji kouter, navaden štuplin!!!!

Lajči55 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Rad man muro pa vüpan ka se mouten, samo kak kaže, de v tej sezoni tretja odozadaj.

Tibop (nepreverjen)

Ges pa nemam tak slabega občutka. Glede na to ka san vido v teh prvih pripravljalnih tekmah bo Kobie Moris lepo zamenjal Gorenca. Šroler mi pa za zdaj deluje tudi dostojna zamenjava za Horvata. Mladi Kuzmić je fejst obetaven. V napadu bi Daku in ta Petković tudi mogla kar nekaj golov zabiti. V gol se vrača Matko. Lorbek vupam ka se vrne na nivo na katerem je biu, ko je šel iz Mure pa bo to fejst dobra ekipa.

In reply to by Lajči55 (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Dobro zastavljeno in transparentno
.Vzgajat predvsem domace.srecno v sezoni

Ronaldinho (nepreverjen)

Me zanima podatek, koliko denarja so vstran vrgli za odškodnine in plače Muluča, Mulahusejnoviča, itd...Potem pa izjave, da ne grejo prek svojih okvirjev?! Čisti blef. Kouter je edino pravilno naredil. Za tujce boš metal denar skozi okno, domačega igralca boš pa vabil, da ti igra za kiki riki.

sijo1972 (nepreverjen)

Kuzmič in njegova ekipa delajo odlično, če bodo še nekaj sezon tak delali si zaslužijo spomenik pred Murinim stadionom. Postali smo stabilen prvoligaš, ki si je v zadnjih letih vsako leto priigral vozovnico za evropo in kaj bi nekateri radi še več, Zavedati se moramo, ka smo periferija in ka je to naš največji domet.

Glavamebolikak… (nepreverjen)

Brez trdega dela Šimundže ne bi bilo denarja in verjemi, da bi se slej ko prej vsi vodstveni umaknili, ker je njim to biznis! Šimundža je vsa leta držal vse 4 vogale kluba gor. Če si kdo zasluži spomenik je to edino in zgolj ŠIMUNDŽA!! Potem bi moral ti vprašati igralce, kateri bi ti povedali, da jih je Šimundža naredil iz nič za prodajo za tujino. Konferenčna liga plus prodaja igralcev!

In reply to by sijo1972 (nepreverjen)

Gost 2022 (nepreverjen)

Ja , Kuzmič in Rajbar res delata odlično , to kaj klub zasluži peljejo verjetno čez svoj račun Menagmenta d.o.o, tam pa se mogoče kaj zaustavi tudi za lastnike d.o.o ( njih) , ne spomenik , še kaj drugega si bodo postavili in privoščili.

muraarum (nepreverjen)

Imaš dokaz o čem govoriš? Bomo malo aktivirali institucije in boš povprašan o teh zadevah!
Lepo nedeljo!

In reply to by Gost 2022 (nepreverjen)

čačipress (nepreverjen)

Potem pa že enkrat aktiviraj te inštitucije in ne seri na suho.

In reply to by muraarum (nepreverjen)

AJAJAJAJAJAJAJ (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

To kar se dogaja v Muri je čista mafija. Upam da se to leto dogodi resnica, da pristanete na realnih tleh, kar pomeni 7 ali 8 mesto.

Slovenc (nepreverjen)

Ko jebe muro

oldgringos (nepreverjen)

Samo se spomnite kamo je Mura prišla kda je bil Štihec župan Šiftar pa direktor Komunale. To vodstvo dobro dela !

Burekkk (nepreverjen)

Ja itak, prekmurske glupe babe se itak zgrabiji na vse juzno. Sploj njemi nej trbej bureka, samo po svoje more gucati pa ce nej drugje je na markaston in gorickon uspeh zagotovljen. Ce so cobani ala ilic in gutalj najsli tu babe nej vrag ka se tej srmacek kaksne plitvace ne najde.

Gost 2 (nepreverjen)

Obradoviči dati 8 kil, domači igralci pa naj za sladoled špila jo, dobra politika

navijač (nepreverjen)

mene samo zanima zakaj je Čontala trener kdo ga podpira v Tromejniku zamenjal trenerja zaradi predsednikove hčeri , v Muro pa je prišel zaradi ...v,in velikega .....a Saj nimam proti njemu nič ampak z Muro sem gor rasel in to kaj se sedaj dela je norčevanje iz nogometa.

. (nepreverjen)

navijač či bi ti z Muro gor raso bi znau ka tak konstantne Mure je še nej bilou. Štiri lejta zapored v evropi med ten prvak pa pokalni sploj znaš ka si nspijso? Ka nemo naštevo ka se je na stadioni napravilo pa ka de se še.

In reply to by navijač (nepreverjen)

Llaci (nepreverjen)

Ges pa neman osebno nič prote Čontali, naj dela in se izkaže. Vidi se ka ma znanje in je tudi dober govorec itd. Ampak z njegovo nogometno filozofijo se ne strinjan oziroma man velke dvome.. Vse uspehe ka smo dosegnoli smo na način ka smo dobivali MALO golov, meli najbokšo obrambo lige... To kak špilamo zdaj se vidi že na pripravljalnih tekmaj ka ne nosi rezultata. Na štirih tekmaj dobljenih kar 8 golov. In izkupiček 3 porazi in samo 1 zmaga. Vsaj en gol smo zabili na vseh tekmaj, sepravi če na keri koli tekmi nebi dobili gola bi zmagali. Ne spomnim se kda smo nazadnje odšpilali tekmo brez prejetoga gola.

Marko_10 (nepreverjen)

Mislim, da vodstvo dobro dela. Bo pa čas pokazal, če za sebe ali tudi za dobro kluba.
Kjer je veliko denarja, je tudi veliko interesov. Dokler je denar, se ne vidi kdo krade. Kaj se pa infrastrukture tiče, pa čim prej porihtal stadion... bo pa tu glavni gradbenik pošteno zaslužil, tak ko pri vsakem gradbenem projektu v Sloveniji. Pa srečno v Evropi!

Jhffee (nepreverjen)

Beseda je tekla o problematiki infrastrukture, povezovanju s klubi in kadrovanju, 

In kaj potem imajo igralci tukaj poleg za mudruvati in se pametno delati. Imajo pogodbo, so placani in naj svoje naredijo na igriscu. Niso oni del uprave in odlocanja.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice