Odslej lahko posvojite kmeta. Seveda ne dobesedno, temveč le z istoimenskim projektom, ki želi s svojo vzpostavitvijo pomagati majhnim slovenskim kmetom. Poglejte, kako lahko tudi sami posvojite svojega kmeta in za kaj sploh gre.

Na spletu se je vzpostavil portal Oskrbovalnica Posvojimo kmeta, pri čemer gre za projekt, s katerim želijo ustvarjalci pomagati malim kmetom v državi, poleg tega pa potrošnikom ponuditi kakovostno lokalno hrano in izdelke.

Projekt Posvojimo kmeta je tako nastal z namenom pridružitvi svetovnim trendom samoorganiziranja prebivalstva za trajnostno samopreskrbo s kvalitetno hrano, s čimer želijo pomagati k ohranjanju slovenskih kmetov kot nosilca skupne prehranske varnosti.

Ob tem ustvarjalci projekta poudarjajo, da so portal razvili tudi zaradi ohranjanja lokalnih tradicij, stika s predniki ter ohranjanjem lokalne identitete.

»Namen in cilj spletnega portala je povezovanje kmetij in drugih ponudnikov kmetijskih pridelkov s končnimi kupci, z namenom zagotavljanja koristi in ugodnosti za vse sodelujoče strani. Vsi deležniki delujemo z namenom spodbujanja večje lokalne, ekološke in zdrave kmetijske pridelave ter promocije zdravega načina življenja in s tem tudi zagotavljanja večje samooskrbe,« še poudarjajo ustvarjalci.

Od sadja in zelenjave, do jajc, mlečnih izdelkov in mesa

Oskrbovalnica Posvojimo kmeta temelji na principu lažjega dostopa do kakovostnih lokalnih, večinoma ekoloških pridelkov in izdelkov, pri čemer vzpostavlja neposredni stik med potrošnikom in ponudnikom, s čimer se lahko potrošnik seznani z načinom pridelave oziroma predelave neposredno pri ponudnikih.

Trenutno je v projekt vključenih nekaj več kot 30 kmetij in drugih ponudnikov, ki na portalu ponujajo raznovrstne izdelke.

Kljub temu da se ponudba spreminja in nadgrajuje, lahko trenutno preko portala med drugim naročimo testenine, vložnine, sveža jajca, mlečne izdelke, pa tudi naravno kozmetiko, različna olja, sadje, sadike in zelenjavo.

'Posvojimo' lahko tudi kmeta z naših koncev

Preko zasnovanega portala lahko tako 'posvojimo' kmeta skoraj iz cele Slovenije. Med prijavljenimi ponudniki pa lahko najdemo tudi kmetije z našega konca.

Med drugim je v projekt vključena BIOdinamična kmetija Kelenc iz vasi Stojnci v občini Markovci, pa tudi Eko kmetija Giričnik, ki se nahaja na Zreškem Pohorju, tik pod Roglo in Čebelarstvo Donko iz okolice Lendave, ki že 40 let ponuja domač med.

Kmetje pa najdemo tudi v Ljubljani in okolici. V prestolnici tako lahko kupimo domače slaščice iz pod rok Tatjane, ki vodi Slaščičarno Mihalek, domačo zelenjavo, pa tudi jajca in skuto iz Kmetija pr' Adam, v Domžalah pa se nahaja še Kmetija Piškur, ki se osredotoča na pridelavo domačih špargljev.

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
100-100 (nepreverjen)

Ges pi posvojo mlado kmečko diklino, pa nej za sebe liki za sina. Takši so pač gnešnji den časi.

JJJJ1 (nepreverjen)

Dober oča. Baukše za to prle poskrbeti, kak pa ka ge zeta na grbo dobiš.

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

...bbvc (nepreverjen)

Ta izraz je prav ponizevalno, to z namenom ? Zakaj ne bi bilo raje podprete male kmetovalce.

Kitaara15 (nepreverjen)

Posvojili so tejbe, ka si tou piso! Kmeta lejko samo najameš.

realnooo (nepreverjen)

opet PROPAGANDNA REKLAMA! MEDIJI BETEZNI GASILCEV, KMETOV IN SPORTNIKOV...

Starejše novice