Foto: Miloš Vujinović
V kmetijski pridelavi je nastala občutna škoda zaradi suše.

Z Agencije Republike Slovenije za kmetijske trge in razvoj podeželja so sporočili, da jo bo mogoče šteti za višjo silo v primeru neizpolnjevanja pogojev za ukrepe kmetijske politike.

Ne izpolnjujete vseh zahtev ali obveznosti za ukrepe kmetijske politike?

Vsa kmetijska gospodarstva, ki zaradi posledic suše ne morejo izpolniti zahtev ali obveznosti za ukrepe kmetijske politike, ki so jih prijavila na zbirni vlogi za leto 2022 oziroma v vlogi na javni razpis, morajo sporočiti višjo silo, medtem ko dodatna dokazila za sušo niso potrebna, razen predpisane evidence o delovnih opravilih za ukrepa kmetijsko-okoljska-podnebna plačila in ekološko kmetovanje  ter v primeru drugih nepovršinskih ukrepov iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2007–2013 ali Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014–2020, izvedenih na podlagi objavljenih javnih razpisov.

Več o navodilih, kdaj in kako uveljavljati primer višje sile zaradi suše najdete na tej povezavi.

Komentarji (4)

realnooo (ni preverjeno)

bo potrebno sejati drugo sorto gensko spremenjene koruze, kera pac pocasneje dozori IN MALENKOS MANJ DA.
Pac ta sorta gensko spremenjene koruze ne prezivi najbaukse suso...

AJA SPILA SE NA KARTO, DA SE VEDNO NEKAJ DA+ SUBVENCIJA IN MAS TOP DOBICEK;)

Gost55 (ni preverjeno)

V Sloveniji se ne sadi gso koruze, so samo hibridi in to že desetletja. Drugič se pozanimaj preden nekaj pišeš. Je pa EU letos poteti dovolila GSO, tako da se bo začelo tudi to pojavljati. Se pa uvaža hrana, ki vsebuje GSO in tole žrete v hrani, ki jo bobite v diskontih. Pa tudi krmila jo lahko vsebujejo.
Kot drugo si malo poglej amise, kjub GSO jim je ogromno pridelka propadlo, take suše ne zdrži nobena rastina, še pleveli imajo probleme. Splošna razgledanost bi ti koristila.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

realnooo (ni preverjeno)

ka mislis ka ta kukorca ne izvira iz gso?
Hibrid je tudi neke vrste gso, samo neje v laboratoriji...

In reply to by Gost55 (ni preverjeno)

.... ..... (ni preverjeno)

Debeli fuknjenec te mi pa tij povej ge boš sadil kukarco. Verjetno sredi varaši na balkoni. Brez kmeta bi tij že daven vejk cvokno. Edino či bi suno ove rjave puže pa se pasel po travi. Gnoj zamazani.

In reply to by realnooo (ni preverjeno)

Starejše novice