Slika je simbolična.
Ministrstvo za zdravje je nedavno sprejelo pravilnik o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2023.

Sprejeti program cepljenja med drugim prinaša spremembe na področju cepljenja proti humanim papilomavirusom (HPV). Cepljenje je po novem zagotovljeno dvema dodatnima generacijama dečkov, in sicer v 1. in 3. letniku srednje šole.

Zagovornik načela enakosti je sicer Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvu za zdravje priporočili, da omogočita cepljenje proti HPV vsem mladostnikom in mladostnicam do 26. leta.

Sekciji za primarno pediatrijo in za šolsko, študentsko in adolescentno medicino, ki se strinjata z vključitvijo dodatne generacije v 1. in 3. letniku, pa sta ocenili, da bi bilo treba omogočiti cepljenje tudi vsem ostalim fantom, tako kot velja za dekleta, za kar bi bilo treba zagotoviti dodatna finančna sredstva in cepivo.

Ministrstvo je v programu upoštevalo tudi predloge Nacionalnega inštituta za javno zdravje, da se cepljenje proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju premakne iz 3. v 2. razred osnovne šole, da se obvezno cepljenje dijakov v srednji šoli, ki je do sedaj potekalo s cepivom proti tetanusu, zamenja s cepivom proti davici, tetanusu in oslovskemu kašlju ter da se cepljenje s tretjim odmerkom proti hepatitisu B iz 1. razreda premakne v 2. razred osnovne šole.

Cepljenje proti covidu-19 ostaja priporočljivo in za nikogar obvezno

V skladu s sklepom posvetovalne skupine za cepljenje, ki deluje pri Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, je inštitut predlagal tudi, da se določenim skupinam z največjim tveganjem za invazivne pnevmokokne okužbe, ki jim v skladu z nacionalnimi priporočili pripada cepljenje proti pnevmokoknim okužbam s konjugiranim in polisaharidnim cepivom v breme obveznega zdravstvenega zavarovanja, omogoči cepljenje z 20-valentnim konjugiranim cepivom iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Tudi ta predlog so na ministrstvu upoštevali.

Vključili so tudi predlog inštituta, da se zagotovi cepljenje proti pasovcu z rekombinantnim cepivom proti pasovcu (Shingrix) za najbolj ranljive, imunsko oslabljene bolnike.

Inštitut je predlagal še, da se cepljenje proti covidu-19 poleg četrtega poglavja vključi tudi v druge programe oz. poglavja programa cepljenja.

»Namen predloga je zgolj to, da se cepljenje proti covidu-19 vključi v program cepljenja tako kot vsa ostala cepljenja (na primer cepljenje proti gripi), ki jih financira ZZZS ali državni proračun," so pojasnili na inštitutu.

A je ministrstvo cepljenje proti covidu-19 ohranilo le v četrtem poglavju. »Cepljenje proti covidu-19 je navedeno med priporočljivimi cepljenji v četrti skupini programa pri ciljni skupini 'ostali prebivalci', izvaja pa se v skladu z nacionalnimi priporočili in ni za nikogar obvezno,« so pojasnili.

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
Urška zabuhla (ni preverjeno)

jaz bom dala mojo deco cepiti
proti golobitisu

Sava (ni preverjeno)

Dobiček farmacevtskih firm je edina podlaga za takšno odločitev nijz.

lukčev mesec (ni preverjeno)

Kje ste sedaj antivaxerji ???

Se ne boste nič gor vžgali ???

Igle vas že čakajo !!!

💉💉💉💉💉💉💉💉

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Kitajska vidi (ni preverjeno)

Pa henjajte več o totih cepivih, zar ne vidite da so več vsi postali panični ko zaslišijo besedo cepivo. Dejstvo je da je dan danes vse okoli nas strup, zrak, hrana, praktično vse je več zastrupljeno in tisti šteri ni cepljen ima ogromno zdravstvenih težav ker enostavno ne nosi v sebi protitelesca proti vsem tem zopernim kemikalijam katerim smo zoperstavljeni,žal tako pač je.

Starejše novice