Foto: Bobo
Drama naj bi se v svojo zgradbo vrnila konec leta 2026.

Prenova zgradbe Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drame bi se morala začeti sredi letošnjega leta, a bo verjetno prišlo do zamud. Kot namreč poroča Necenzurirano, na ministrstvu za kulturo še vedno niso uspeli pridobiti gradbenega dovoljenja, kar je pogoj za objavo javnega razpisa za izvedbo del.

Kot smo poročali, se Drama poleti začasno seli v prireditveni prostor L56 na Litostrojski cesti 56, ki je v Industrijski coni Šiška. Mesečna najemnina jih bo stala 71.000 evrov z DDV.

Da se selijo še pred začetkom prenovitvenih del, je razlog dotrajan objekt, ki po besedah ministrstva ni več varen.

Necenzurirano medtem poroča, da podjetje L56 ni lastnik teh prostorov, ampak jih le trži. In če je leta 2022 ustvarilo 379.000 evrov prihodkov, mu bo zgolj pogodba z Dramo prinesla enkrat višje prihodke, vsak mesec zamude pri projektu prenove pa je le voda na njihov mlin.

Podjetje L56 je, kot piše Necenzurirano, v lasti družbe Alterna Intertrade, ki je tudi uradna lastnica stavbe na Listostrojski cesti 56, obvladuje pa jo poslovnež Miran Boštic.

Boštic je konec 90. let prejšnjega stoletja ustanovil podjetje Unistar LC, pozneje eden največjih dobaviteljev IT opreme pri nas. Eden njegovih največjih javnih naročnikov je UKC Ljubljana.

Kot piše Necenzurirano, je Boštic podjetje Unistar LC prodal družbi Actual I. T. Slednja je bila eden od dobaviteljev 13.000 prenosnih računalnikov, za katere je ministrstvo za digitalno preobrazbo lani jeseni plačalo šest milijonov evrov, a so še vedno v skladišču.

V Drami se za najem prostorov v katerem od javnih zavodov niso odločili, ker nimajo zadostnih kapacitet, imajo pa lastne programa, zato bi lahko prišlo do prekrivanja.

Med zasebnimi ponudniki so poleg L56 bili še Hotel Union, Gospodarsko razstavišče in Kolosej. Dvorano s 300 sedeži je bilo zmožno zagotoviti le podjetje L56.

Drama naj bi se v svojo zgradbo vrnila konec leta 2026. Letno bo torej kar 852.000 evrov plačala zasebniku, ki je že obogatel pri poslih z državo, v treh letih več kot 2,5 milijona evrov, za vsak mesec zamude gradnje pa dodatnih 71.000 evrov mesečno.

Cena se je le višala

Dramo sicer prenavljajo od leta 2008, ko je ministrstvo vodil Vasko Simoniti. 28 milijonov naj bi stala prenova, zaključena do leta 2012, na 100-letnico gledališča. Leta 2017 je sledil nov natečaj – ocenjena vrednost projekta je znašal skoraj 27 milijonov evrov, še dva milijona evrov pa bi porabili za projektno dokumentacijo, poroča Necenzurirano. Graditi bi morali začeti leta 2019, a v proračunu ni bilo dovolj sredstev. Vmes so ocenjeni stroški prenove narasli na 43 milijonov evrov.

Na zavore je pritisnila tretja vlada Janeza Janše. Takrat so prenove odmerili 21 milijonov evrov. Zaradi tega je novembra 2021 s položaja odstopil takratni ravnatelj Drame Igor Samobor.

Projekt je oživila Vrečko, najnovejša ocenjena vrednost prenove, skupaj z nadomestnimi prostori, pa znaša 58 milijonov evrov.

Komentarji (5)

Proizvodnja (ni preverjeno)

Kaj je tu kriv najemodajalec? Ob pravem casu na pravem mestu! Seveda, ga je negdo izbral in tudi za ceno sta se mogla dogovorit.
Mene zanima bolj kaksne so bile alternative in cene?
Dokler volilci nebomo volili skozi denarnico, nam ni pomoci.

vaški pijanček (ni preverjeno)

Dokler volilci nebomo volili skozi denarnico, nam ni pomoci ! Točno tako.

In reply to by Proizvodnja (ni preverjeno)

Houdre (ni preverjeno)

Tou na sliki je nej ta Drama. Ali dobro. Nepodpisani članek pa človek brez imena in priimka še nikdar nej biu v Drami, ka bi znau zakoj se ide. Mogouče pa je komi rejsan ime Sobota, piše se pa Info.

Kroki (ni preverjeno)

Ka pa komplicejras,doj se lezi,ka si kaj ne napravis.

In reply to by Houdre (ni preverjeno)

Niko i ništa (ni preverjeno)

ti se dol lezi da te nategnem ko mačku

In reply to by Kroki (ni preverjeno)

Starejše novice