Fotografija je simbolična
V času koronakrize smo bili priča dvigu cen na vseh področjih. Še vedno je možno opaziti postopno zviševanje cen v trgovinah, zato smo preverili, kako na to odgovarjajo trgovci.

Bralci Sobotainfo so nam povedali, da so opazili, da so cene izdelkov v živilskih trgovinah vedno višje, zato smo se obrnili na trgovce in jih vprašali, ali to drži. 

Nekateri trgovci o splošnem zviševanju cen ne želijo govoriti, drugi so se hitro prilagodili razmeram, za ostale je epidemija predstavljala turbulento obdobje.

V Mercatorju so se nekoliko povišale cene osnovnih živil

V Mercatorju glede rasti cen pravijo, da na splošno ne morejo govoriti o kaki znatni podražitvi hrane in brezalkoholnih pijač v zadnjem letu.

»Glede na to, da so se v preteklem letu pomembno spremenili različni dejavniki, ki vplivajo tudi na maloprodajne cene, pa so se nekoliko zvišale cene nekaterih kategorij izdelkov za dnevno rabo,« odgovarjajo.

Tako so se povišali proizvodni stroški, logistični stroški, stroški dela, cene energentov in surovin na borzi. Upravičene zahteve nekaterih dobaviteljev po spremembi nabavnih cen so torej morali upoštevati.

Lansko jesen so se tako nekoliko povišale cene predvsem osnovnih živil (olje, moka, meso), pri sadju in zelenjavi pa ima pomemben vpliv na ceno tudi vreme oziroma vsakokratna sezona. 

Med epidemijo so se hitro prilagajali razmeram

Z različnimi aktivnostmi, akcijami in popusti si v Mercatorju prizadevajo stalno ohranjati cene konkurenčne, s širino ponudbe pa dostopnost vseh kategorij izdelkov tudi cenovno najbolj občutljivim kupcem.

»Že ob samem začetku epidemije, ves čas med njo in tudi po njej smo se v Mercatorju uspeli zelo hitro prilagajati razmeram«, dodajajo.

V tesnem sodelovanju z dobavitelji so zagotavljali ustrezno preskrbo, med epidemijo so uvedli celo nove izdelke in pakiranja ter prilagodili ponudbo, prenovili in okrepili so spletno trgovino.

Posebej pa hvalijo predvsem zaposlene v maloprodaji in logistiki, ki so bili med epidemijo dodatno obremenjeni in so se s svojo požrtvovalnostjo izkazali.

Spar: Prioriteta nizke cene na slovenskem trgu

V Spar Slovenija ugotavljajo, da so se v zadnjem letu nekoliko zvišale cene določenih osnovnih živil, kot so olje, moka in meso. Zaradi dviga cen vhodnih surovin, kot so žitarice (osnovna surovina pri vzreji piščancev), in dviga cen posameznih energentov, so se zvišale cene nekaterih izdelkov iz perutninskega mesa, zaradi višjih logističnih stroškov in stroškov embalaže pa so možni dvigi cen pri nekaterih izdelkih z vsebnostjo olja in kakava. 

V Sparu upravičenost vsake napovedi povišanja cen naših dobaviteljev natančno preučijo in na njih pristanejo le v primeru, da je razlog za dvig nabavne cene utemeljen. Utemeljujejo, da se cena se v tem primeru dvigne maksimalno v višini razlike v nabavni ceni, vseskozi pa prioriteta ostajajo nizke cene na slovenskem trgu.

»V Sparu kupcem v okviru akcije 'Trajno znižano' vselej nudimo več kot 2.000 izdelkov priznanih blagovnih znamk po trajno nizkih cenah, ki ostajajo nespremenjene do nadaljnjega. Nespremenjene ostajajo tudi cene izdelkov S-Budget, ki so v posamezni podskupini izdelkov najcenejši pri nas,« opominjajo. 

Turbulento obdobje je zahtevalo mnogo prilagajanj

Podjetje Spar Slovenija je s korona krizo vstopilo v turbulentno obdobje, ki je od njih zahtevalo ogromno prilagajanj, vseeno pa so v tem času spoznali, da kot ključni člen v preskrbovalni verigi zasedajo izredno pomembno vlogo v družbi.

Za Sobotainfo so povedali, da je največ prilagoditev zahtevalo preoblikovanje delovnega okolja, kjer so z vpeljavo ukrepov, ki so sledili smernicam pristojnih inštitucij, učinkovito poskrbeli za varnost zaposlenih in kupcev.

Veliko prilagoditev je bila deležna tudi spletna trgovina SPAR Online, saj so v času epidemije zaradi povečanega povpraševanja po spletnem nakupovanju zaposlili dodatne ljudi in povečali kapacitete, letos pa tudi razširili dostavo.

»Vpliv epidemije se je vsekakor odrazil tudi v nekoliko spremenjenih navadah potrošnikov, ki so na začetku izbruha najprej oblikovali zajetne zaloge, a tekom epidemije postali bolj preudarni in zadržani pri nakupih,« utemeljujejo.

V Hoferju v zadnjem času do povišanja cen ni prišlo

Prodajne cene se skozi leto velikokrat spreminjajo, na njihovo oblikovanje pa vpliva več dejavnikov: nabavne cene, logistični stroški, drugi stroški poslovanja in splošno stanje na trgu.

Pri Hoferju pravijo, da si prizadevajo, da morebitnih zvišanj nabavnih cen ne prenašajo na kupce. Do povišanj pride le v skrajnih primerih, ko je ohranjanje enake cene poslovno nevzdržno.

Trdijo, da v zadnjem času do povišanja cen živil v omenjenih trgovinah ni prišlo.

»Pri Hoferju sledimo principom diskontne prodaje in pri nakupu v trgovini Hofer so kupci lahko vedno pomirjeni, saj so lahko prepričani, da so izbrali izdelke najboljše kakovosti po najboljši ceni,« dodajajo.

Prav tako pravijo, da se ne soočajo z opaznejšimi posledicami epidemije, vse večje izzive so rešili hitro in učinkovito.  

Lidl skrbno spremlja dogajanje na trgu

V Lidlu so za Sobotainfo povedali, da o splošnem draženju izdelkov ne morejo govoriti.

 »Vsekakor v Lidlu Slovenija skrbno spremljamo dogajanje na trgu surovin in cene na maloprodajnem trgu, obenem pa stalno in bomo tudi v prihodnje v skladu z našo zavezo kupcem ponujali možnost nakupa izdelkov izvrstne kakovosti po ugodni ceni,« odgovarjajo.

Jager se poskuša oskrbovati čimbolj lokalno

Jager odgovarja, da je v zadnjih mesecih prišlo do podražitev predvsem na segmentu gradbenih izdelkov, največ zaradi ekstremne rasti cen surovin.

Počasi, a z bistveno nižjimi odstotki, je za pričakovati rasti cen tudi na živilskem področju, a bodo dvigi le nekaj odstotkov. Doslej se je iz področja živil podražilo predvsem olje, po žetvi, pa je za pričakovati dvig cen izdelkov iz pšenice, torej mok, posledično tudi kruha, a dvigi ne bodo drastični.

»Počasi se dražijo tudi izdelki, ki imajo v strukturi cene veliko embalaže, saj se je embalaža, predvsem plastična podražila ekstremno. Ker v naših trgovinah večino delikatesnih izdelkov prodajamo postrežno, torej brez plastične embalaže, bodo cene le teh ostale bolj kot ne enake, cene pakiranih, že narezanih izdelkov, pa se bodo dvignile nekoliko več,« razlagajo.

Kot posledica pandemije so ostale določene motnje v globalni trgovini. Jager ob tem skuša delovati in se oskrbovati čim bolj lokalno, posledično so tudi dvigi cen nekoliko nižji.

Ali opažate dvig cen v trgovinah?

Izbire

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA
realnoo (ni preverjeno)

CLANEK BREZ KONKRETNIH INFO... VSE BLA BLA BLA.
CENE SO SE POVISALE DOLOCENIH ZIVIL.
SO O TEM KONKRETNO GOVORILI NA RTV.

SOBOTAINFO ODKRIVA TOPLO VODO, VSE ZA KLIKE

heil titler (ni preverjeno)

Če se živila podražijo v socializmu, so to nujno potrebni ekonomski ukrepi!

Če se živila podražijo v kapitalizmu, je to jasen znak da gnili kapitalizem propada!

In reply to by realnoo (ni preverjeno)

Fafalinko88 (ni preverjeno)

Ne propada kapitalizem, na žalost, propadajo družbe in naš planet.

In reply to by heil titler (ni preverjeno)

Dijak19 (ni preverjeno)

Gronf naj vdare v tej popravne izpite cejle počitnice mi je vzejlo,zdaj pa naj še iden na izpit.
Samo zatao ka me je ena stara sejra baba tao saj njej tuj v faco pravo mejla na piki..
Da bi se njej pes na gaubec posro.

Gezza (ni preverjeno)

Kak se tao obnašaš do starejšeh?

In reply to by Dijak19 (ni preverjeno)

Dijak19 (ni preverjeno)

Ah tao je bilao pred lejte da san še v srednjo šauolo hodo,mi je ena baba na žijvce hodla pa me na popravnon dvakrat vrgla,ob drujgeč tudek z šaule.
Zdaj son brez izobrazbe.motka lopata pa kromp so moj kruj.
Ah v zadiscenje mi je ka je korona tau školnkoco zriktala.

In reply to by Gezza (ni preverjeno)

Linkoln (ni preverjeno)

Se vidi,ka nejsi konco,ka pisate pa uporabljati besed,tudi nevejs.

In reply to by Dijak19 (ni preverjeno)

p3p (ni preverjeno)

Tak kak jih janša in Hojs včita pa še ministrica, ki laže kak pes ščije

In reply to by Gezza (ni preverjeno)

Linkoln (ni preverjeno)

Kak pa te to zgleda,nogo zdigavle da laže, ali?

In reply to by p3p (ni preverjeno)

. (ni preverjeno)

Bole bi se včil in delel in bil spoštljivi in prijazen.

In reply to by Dijak19 (ni preverjeno)

isti (ni preverjeno)

Vse ide v nebo, samo plače ostajajo iste. To je pa "davek" za te korona darila, ki se jih je delilo okoli...

osipca (ni preverjeno)

Ka ti misliš, ka bi se ti brez teh korona dodatkov zvišala plača?

V to smer nas vozijo wannabe kapitalisti, ka drkajo na ameriško zastavo: https://www.epi.org/publication/swa-wages-2019/

In reply to by isti (ni preverjeno)

isti (ni preverjeno)

Ne definitvno ni povezave med korona dodatki in povišico plače. Sem pa ziher, ka je določena povezava med korona dodatki in zvišanjem cen, ker so si določeni nagrabili večje količine denarja, ki ga morajo zdaj nekam naložiti in denar zgublja na vrednosti. To se pa pozna vseposedi. Dražje storitve, držje gorivo, dražja hrana...

In reply to by osipca (ni preverjeno)

osipca (ni preverjeno)

Ja, ampak zaradi investcij v finančne inštrumente oz. nepremičnine se ne zdignejo cene živil.

Krivdo za dvig cene lejko iščeš predvsem v supply shortages.

In reply to by isti (ni preverjeno)

nnnmm (ni preverjeno)

Saj ovi ,ki vse nesejo od paštet do ribjih konzerv na morje na Hrvaško njim ni drago .Te pa pišejo na fc ,kak so geli in pilij ampak ne napišejo ,da so vse sabo peljali

lucciana (ni preverjeno)

trgovci delali cejli čas kak bedaki, prle prišli, kesnej šli, samo ka je bauta bijla zeta v red, pa doubili idnouk 50 eur dodatka, pa touje fse ... glavni samo delajte, delajte, pa tou je tou ...

nelazi (ni preverjeno)

daj ne lazi, delan v bauti pa smo malo vecje dodatke dobili! Katastrofa kama smo prisli, ka je direkt vse ka pride iz ust laz. Vsi samo neka lazete pa si zmislavlete pa se delate boge.

In reply to by lucciana (ni preverjeno)

ojooj (ni preverjeno)

V Hoferi mogoce neje prislo do
povisanja so pa kvaliteto ekstremno znizali. V Hoferi nega vec niti pikice slovenskoga mleka. Meso, katastrofa iz keroga pol njegove teze vode v stece. Direkt filajo meso z vodo ka vaga vec pa lejko vec skaserajo

kolega

V eurospini pa majo lučij ka meso rdečkasto napravijo, kda pa v z baute prneseš pa so sivi kak asfalt. Probajte pa te vidli. Samo sranje jemo, vepa poglednite kelko izdelkov iz prodaje jemlejo ka neven kakšo sranje notri najdejo. Žalostno

In reply to by ojooj (ni preverjeno)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
CAPTCHA

Starejše novice