Slika je simbolična.
Odpoklicali izdelek suha domača salama Zlate doline.

Podjetje Zlata dolina iz Slovenskih Konjic je zaradi možne prisotnosti listerije iz prodaje odpoklicalo izdelek suha domača salama v 500-gramskem pakiranju.

Serijska oznaka izdelka je 3831029360762, LOT 145, rok uporabe pa 12. november in 19. november 2022.

Podjetje kupce prosi, da v primeru, da imajo izdelek doma, tega ne uporabljajo. Če bodo izdelek vrnili v trgovino, jim je trgovec dolžan vrniti kupnino.

Listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti

Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so najpogostejši vir okužbe živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

V Evropi od začetka novega tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb z listerijo (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija, Švedska). V Sloveniji je bilo v obdobju od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze (dejansko število obolelih je verjetno bistveno večje), umrlo je 18 obolelih (tri ženske in 15 moških v starosti med 18 in 90 let).

Komentarji (7)

TNT666 (ni preverjeno)

to se samo hecajo
samo da bi narod pojedel manj mesa

huehue (ni preverjeno)

in ka je pri ton slaboga?

In reply to by TNT666 (ni preverjeno)

Lukčev Mesec (ni preverjeno)

DOMAČE ❗👍🤣🤣🤣

02223 (ni preverjeno)

domače ni tisto ki ima napis domače, in je proizvedeno v mesnici, domače je tisto kar kupiš pri nekom doma v mali seriji. to bi lahko vedel. če te pa zavajajo pa sis si sam kriv, ker ne ločiš razlike.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

mesaa (ni preverjeno)

Zlata dolina d.o.o. javni podatki o direktorju in prokuristu ter ustanovitelju družbi Alfi upravljanje investicijskih skladov d.o.o. ti pove da jim je na prvem mestu dobiček in evri in ne zdravje in higiena.

In reply to by Lukčev Mesec (ni preverjeno)

gru (ni preverjeno)

Samo mušnica še manjka na trgovskih policah. Kot kaže, so z ostalimi strupi dobro založene. Kaj je že varna hrana?

akko (ni preverjeno)

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bila s strani izvajalca dejavnosti Mercator d.d. obveščena o izvajanju odpoklica peteršilja zaradi presežene mejne vrednosti pesticidov.

Podatki o živilu:

Ime živila: Peteršilj Mercator 30 g

EAN koda: 3838900928714

Lot: 1.7.2022

Dobavitelj: Panorganix d.o.o., Slovenija

Živilo se je tržilo v prodajalnah Mercator d.d.

Potrošnikom svetujemo, da živila ne zaužijejo, temveč ga zavržejo oziroma vrnejo na mesto nakupa.

Starejše novice