Že imate seznam želja in ciljev, ki bi jih v novem letu radi dosegli, ali v to ne verjamete?

Obilica hrane in pijače v tem prazničnem času je eden izmed razlogov za to, da se na vrhu seznama novoletnih zaobljub pogosto znajde prav hujšanje, zdrava prehrana in telovadba.

Vsak izmed nas si je ob vstopu v novo leto že kdaj obljubil, da v tem letu bo pa zares začel telovaditi in jesti bolj zdravo. Glavni cilj pa je izgubiti tistih nekaj odvečnih kilogramov. Leto je naokoli in vedno znova ugotovimo, da so novoletne zaobljube splavale po vodi. Zakaj je temu tako? 

Pogovarjali smo se z Barbaro Bole in Jakobom Kapusom, nekdaj uspešnima plesalcema in licenciranima trenerjema, ki se že celo življenje ukvarjata s športom. Ustvarila sta projekt Vitka Ritka, v katerem sta združila 18 let izkušenj. Projekt je obrise začel dobivati že leta 2016, sredi letošnjega leta pa je ugledal luč sveta. 

Ob najinih začetkih, je bilo vse zelo preprosto: ne jej (preveč) bedarij in gibaj se. Zdaj pa se zdi, da je fitnes industrija popolnoma ponorela, pravita Barbara in Jakob: »Zadala sva si cilj, da pokaževa, da nobena ženska sama ne rabi postati fitnes guru in da pot do telesa, zdravja, energije in samozavesti, ki bodo krasili vaše življenje, v resnici še vedno ni prav nič zapletena.«

Zakaj novoletne zaobljube tako rade splavajo po vodi? 

»Zato, ker v resnici niso zaobljube, so zgolj želje in fantazije, nekaj, kar si mislimo, da se pričakuje od nas. Že res, da se zavedamo, da s sabo ne ravnamo najboljše, da bo to nekoč verjetno pustilo resnejše posledice, kot samo to, da se v kopalkah ne počutimo najboljše. A to je še tako daleč stran, da se nam s tem v resnici ne da ukvarjati. Navajeni smo izbirati najenostavnejše poti. 

Zaobljube pa od nas zahtevajo, da spremenimo svoje življenje. In čeprav naj bi življenje spreminjale na bolje, iz njih hitro ustvarimo sovražnika, se pomilujemo, po nepotrebnem trpimo ... Zakaj? Ker si v resnici ne želimo ničesar spremeniti. Ker situacije ne dojemamo kot dovolj resne. Raje se tolažimo z besedami, saj ni tako slabo, lahko bi bilo huje, namesto da bi odkrivali in raziskovali, kako fantastično se lahko počutimo v svoji koži in kako bo to pozitivno vplivalo na čisto vsa področja našega življenja. To je težko slišati in si priznati.«

Kaj svetujete, da bo tokrat drugače in da bomo konec leta 2021 s ponosom lahko ugotavljali, da smo izpolnili novoletne zaobljube?

»Zaobljuba bi morala biti resna stvar. Z njo si namreč obljubimo, da bomo bolje skrbeli zase. To pomeni, da bomo spremenili svoje življenje. Kaj dodali, kaj odvzeli, organizirali, predrugačili, pridobili nove informacije, preizkusili nove stvari, ugotavljali kaj nam v resnici odgovarja in kaj ne …

Spremeniti je treba predvsem to, kako delujemo v različnih situacijah, kakšne odločitve sprejemamo zase in za svoje dobro. Le tako se na koncu ne borimo sami s sabo. V resnici gre za proces, ki se ga ne smemo lotiti z levo roko.«

»A še preden se lotimo pisanja in uresničevanja novoletnih zaobljub, je dobro vedeti, kaj nas žene k spremembi? Zakaj je nujno, da to spremenimo? Kaj se bo zgodilo, če ne naredimo nič? Kaj nas lahko čaka, čez pet let, če si še naprej gledamo čez prste. Kaj bi za nas in naše bližnje pomenilo, če nam spremembe uspejo? Vse to so vprašanja, na katera potrebujemo jasne odgovore, drugače je vse skupaj podobno le sanjarjenju.

Vsaka uspešna zaobljuba ima za sabo zelo močan 'zakaj'. Zato je najbolje, da si vzamete čas, pisalo in papir ter odgovorite na vsa zgoraj zapisana vprašanja. Nato pa je čas za postavljanje realnih ciljev in načrtovanje.«

Na spletu lahko govorimo o pravi poplavi online treningov. V čem se vajina Švicalnica razlikuje od ostalih programov? 

»Res je, na spletu je trenutno ogromna ponudba online treningov. To je zanimiv in nevaren trend, ker vsak, ki telovadi in je relativno dobro videti, objavi nekaj vaj na socialnih omrežjih in že trenira skupinico ljudi. Švicalnica je drugačna zato, ker temelji na skoraj 20 letih izkušenj. Ker se zavedava, da zgolj ena vrsta vadbe ni dovolj, da naše telo, um, pa tudi naše vsakodnevne obveznosti zahtevajo raznolikost. Tako v vrsti vadbe, kot dolžini treniranja.

Ustvarila sva simpatično spletno telovadnico, spletno skupnost, kjer se ne teroriziramo, ampak spodbujamo pri dobrih odločitvah. Med sedmimi različnimi vadbami na teden, lahko vsak najde nekaj zase. Midva pa sva v vlogi mentorjev, trenerjev in motivatorjev. Skupaj telovadimo, se izobražujemo, obdelujemo teme, ki pozitivno vplivajo na kakovost naših življenje, se zabavamo in preprosto uživamo. Le tako lahko želene spremembe trajno vpeljemo v naša življenja.«

Komentarji (11)

Karl Marx (ni preverjeno)

Naša zaobljuba je padec fašistične vlade Ivana Janše ter zapor za Janšo, Počivalška, Tonina, Jelinčiča, Kustecovo, Kacina, Kreka, Beovičko, Hojsa. No passaran !!!

Busybee (ni preverjeno)

jaz pa želim vsem pripadnikom in simpatizerom leve politične opcije
da

da jim i sin zeta domov pripelje
in hči snaho
To bi bila dovolj velika kazen za njihovo family

p3p (ni preverjeno)

Tebi pa naj bog vrne tisto kar si izgubil PAMET

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

Busybee (ni preverjeno)

jaz pa želim vsem pripadnikom in simpatizerom leve politične opcije
da

da jim i sin zeta domov pripelje
in hči snaho
To bi bila dovolj velika kazen za njihovo family

In reply to by p3p (ni preverjeno)

Karl Marx (ni preverjeno)

to pa mora biti sramota
da je ni večje
Če ti sin zeta domov pripelje

In reply to by Busybee (ni preverjeno)

tanja flaškon (ni preverjeno)

če bi imela kdaj sina
in bi mi zeta domov pripeljal
bi oba
Fuknila čez prag

In reply to by Karl Marx (ni preverjeno)

katy pasojebska (ni preverjeno)

psica prodana
Mi vendar zagovarjamo homosexualitem
A si pozabila naš program
Sigurno si celi kongres nohte pilila
namesto da bi poslušala referate

In reply to by tanja flaškon (ni preverjeno)

6881 (ni preverjeno)

Ge san si zaobljubo ka nemo več takšeh norih člankov čito pa san gnes opet gor klikno pizdo

. (ni preverjeno)

nejsi edijne.

In reply to by 6881 (ni preverjeno)

Gost4 (ni preverjeno)

Jaz pa ne obljubljam si želim da ljudje namesto faušije norosti naj bi držali skupaj kot štejem komentare res mi gre na jok kako so smo narod tako fauši nerazumljivi nestrpni nesramni do drug drugega že v začetku novega leta kaj pol še bo do konca tega leta zdaj so težki časi v katerem bi si morali držat skupaj klub temu da se ne smemo družit in kaj delamo mi nič samo sovraštvo je kaj nas oživlja namesto da bi bli razumljivi drug do drugega in pomagali si med seboj eh mladi starejši otroci vseste si malo in si premislite a res tako moramo živet res ni male iskrice do razuljivosti strpnosti dobre volje lepe besede drug drugemu.

katy pasojebska (ni preverjeno)

sanja svinja o koruzi

In reply to by Gost4 (ni preverjeno)

Starejše novice