Slika je simbolična.
Na Facebook strani Proti nezakonitemu lovu na ptice v Sloveniji so nedavno izpostavili, da dobivajo vse več prijav in obvestil meščanov glede uničevanja gnezd mestnih lastovk. Preverili smo, za kaj gre. 

Od leta 2018 na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije sistematično zbirajo podatke o primerih uničevanja gnezd mestnih lastovk.

V zadnjih štirih letih so zabeležili kar 32 večjih primerov odstranjevanja gnezd.

»V času gnezdilne sezone je bilo tako prizadetih (popolno uničenih ali poškodovanih) vsaj 950 gnezd. Največjo težavo predstavljajo primeri, ko se posamezniki 'lotijo' uničevanja aktivnih gnezd, kjer so glavne žrtve predvsem jajca in mladiči v gnezdih,« je za Ljubljanainfo povedala varstvena orintologinja Tjaša Zagoršek iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Prevladuje streljanje ptic z zračno puško

Zagoršek je izpostavila, da imajo območju Ljubljane med letoma 2000 in 2022 zabeleženih 85 primerov nezakonitega ubijanja in lova na ptice.

»Prevladuje predvsem streljanje ptic z zračno puško, katerih glavne žrtve so domači golobi in vrane,« je povedala in dodala:

»Še posebno je to problematično, ker se streljanje na ptice dogaja na javni površini v naselju in se posledično ogroža tudi varnost ljudi, ki tam živijo. Prav tako imamo zabeleženih veliko primerov uničevanja gnezd tako mestnih lastovk kot tudi ostalih vrst ptic, ter tudi več deset primerov nezakonitega lova na ptice pevke.«

Je situacija vse slabša?

Zagoršek je pojasnila, da je težko reči, ali se situacija na območju Slovenije izboljšuje ali poslabšuje. Projekt Adriatic Flyway 4, ki ga financira nemška naravovarstvena fundacija EURONATUR, je namreč prvi projekt na to temo v Sloveniji.

»Tako smo v sklopu projekta za zadnjih 20 let na območju Slovenije zabeležili več kot 700 primerov nezakonitega lova in ubijanja ptic. In izjemno veseli smo, da se posamezniki opogumijo in nam primere nezakonitega lova in ubijanja ptic tudi prijavijo, kajti prav vsi igramo pomembno vlogo pri preprečevanju nezakonitega lova in ubijanja ptic v Sloveniji,« je dejala. 

Vsako leto ubitih več kot 25 milijonov ptic

Varstvena orintologinja je povedala, da gre pri nezakonitem ubijanju ptic za širši problem celotne balkanske regije in tudi Sredozemlja.

Vsako leto je namreč na območju Sredozemlja nezakonito ubitih ali ulovljenih več kot 25 milijonov ptic.

»Da gre za resen naravovarstveni problem, kaže tudi dejstvo, da se je populacija divje grlice na območju Balkana v zadnjih desetih letih zmanjšala za 72 odstotkov v veliki meri ravno zaradi nezakonitega lova,« je poudarila.

Kazni so prenizke

Kazni za kršitelje so izjemno nizke: 

»Samo nekaj sto evrov je 'vredno' življenje ptice po slovenski zakonodaji. Premnogokrat pa se žal tudi zgodi, da inšpekcijske ali sodne službe kazni kršiteljem niti ne napišejo, temveč jim samo izdajo opozorilo ali opomin.

Tako se lahko samo spomnimo primera iz leta 2020, ko je sodišče brezvestnežu iz območja Kamnika, ki je lovil in zadrževal ptice v ujetništvu zaradi osebnih finančnih interesov, brez zaslišanja prič dogodka, izreklo le sodni opomin ter mu odvzelo opremo za lov ptic.«

Poskrbite za svoje leteče sostanovalce

Zagoršek je pozvala, da poskrbite za svoje leteče sostanovalce, ki bodo vzdrževali ravnovesje v njihovem okolju z lovom žuželk in jim tudi popestrili vsakdanjik. 

»Od vas bo to zahtevalo le nekaj malega potrpljenja in dobre volje, za ptice pa to pomeni preživetje v čedalje bolj zahtevnem okolju,« je sklenila.

Komentarji (3)

idemo opet (ni preverjeno)

bi toplo priporočala ga. Tjaši, da se ji le te res ljubke ptičke naselijo na okenske špalete, pa da skupaj bivajo. Me zanima, kaj bo takrat rekla in zagovarjala! Nisem pristašinja nasilja in pokolov, a vse ima svoje meje. Lastovke so za sobivanje v hlevih, štalah,.....ne pa tako rekoč v bivališčih človeka.

Bindi (ni preverjeno)

Idiotski komentar. Lastovka ne ve, ka je hiša ali hlev, pravico ma živeti isto kak človek. Je zavarovana vrsta, pomembna za okolje in spomnite se na tou, gda te jamrali nad komari pa razno golaznijo. Lastovka dela okolje korist, takšni lidje brez odnosa do narave pa samo škodo.

In reply to by idemo opet (ni preverjeno)

jakaracman (ni preverjeno)

Bandi eden, prideš pucat za njimi? Znaš ka vse je v njuvon dreki? NHN3 itd!!!!

In reply to by Bindi (ni preverjeno)

Starejše novice