Regina Olah krivi Center za socialno delo Pomurje, da je ena izmed vnukinj pobegnila od doma. Na centru očitke zavračajo in trdijo, da otrokom želijo le najboljše.

Tri dekleta, danes 19-letna Redžina, 17-letna Paloma, in 16-letna Marjana so že v otroških letih ostale brez matere, ta se jim je odpovedala in se preselila na Puščo, je poročal spletni portal Lendavainfo.

Zanje od takrat skrbita babica Regina in dedek Jože, ki se sedaj soočata z novo težavo. 17-letna Paloma je odšla od doma k fantu v Mursko Soboto, babica in dedek pa trdita, da jima nihče od institucij ne pomaga pri vrnitvi Palome. 

Zdaj sta se obrnila na medije, saj upata, da se bo vendarle kaj premaknilo.

17-letnica se je preselila k fantu

Dekleta so v zadnjih letih prelile veliko solza, kajti že leta 2011 jih je zapustila mama Karolina in od takrat zanje skrbi babica, očetova mama Regina Olah, ki je po prepričanju mnogih, z možem Jožetom storila vse, da je dekletom šlo lepo in, da ničesar niso pogrešala.

Regina je razočarana nad delom lendavske enote Centra za socialno delo Pomurje češ, da naj bi njihove socialne delavke prispevale k temu, da je srednja sestra zapustila dom in se preselila k fantu v romsko naselje Pušča pri Murski Soboti.

»Želja mi je vseskozi bila le, da dekleta končajo srednjo šolo in si uredijo življenje, kot se spodobi, a žal Paloma je odšla od doma, čeprav je še mladoletna in šele letos bo končala srednjo šolo in temu so v veliki meri prispevale socialne delavke,« trdi Regina, ki je pokazala tudi sklep Okrožnega sodišča v Murski Soboti o skrbništvu nad dekleti.

Mati skrbi za tri punce ni prevzela

»Ta sklep velja od leta 2011, ko se jim je mama Karolina odpovedala. Vse tri punce obiskujejo srednjo šolo v Lendavi. Njihovo življenje je potekalo normalno, z izobrazbo, z glasbo, nastopi v javnosti in tako dalje. Center za socialno delo, osnovna šola, srednja šola, občina Lendava, vse te uradne osebe, skupaj z okrožnim sodiščem v Murski Soboti so bile vedno seznanjene z njihovim življenjem. Kako poteka njihovo življenje, so vedeli vsi sosedje, družinski prijatelji, sošolci.

Leta 2017 smo imeli razpravo z okrožnim sodiščem in so punce bile dodeljene materi, ki je bila ponujena varna hiša. Tega žal ni sprejela. Omenjeni postopek so vodile Lara Lazar, Lidija Dolenčič in Ljubica Levačič. Sedaj njihova mati živi v svojem rojstnem mestu Pušča s svojim partnerjem, s katerim ima dva otroka.

To pomeni, da skrbi za tri punce ni prevzela,« pravi Olah, ki je jezna tako na center za socialno delo, kakor tudi na na nekatere policiste Policijske postaje Lendava.

Prepričana je, da jim Center za socialno delo greni življenje. Trdi, da je tudi sama seznanjena z zakonodajo, a sama sklepa, da nekatere socialne delavke svoje delo opravljajo nestrokovno. 

»Moja želja je bila, da vse punce pridobijo vsaj srednješolsko izobrazbo. Zavedam se časa, v katerem živimo in tudi pubertete punc, toda z lepo besedo se vse lahko uredi. Žal pa socialna delavka Saša Car, ki dela na področju nasilja v družini, ne želi dobro otrokom, saj pri nas nikoli ni bilo nobenega nasilja, kar vesta tudi preostali vnukinji.

Carova je opravila pogovor z mladoletno Palomo in sem prepričana, da je Palomo spodbujala in podpirala, da bi se vrnila nazaj k temu fantu, čeprav jo je njen oče pripeljal nazaj domov,« med solzami razlaga Regina in dodaja, da je Paloma pobegnila iz šole 12. aprila 2022, ker je fant iz Pušče prišel po njo in jo odpeljal na svoj dom.

Paloma se je počutila ogroženo

»Isti dan smo jo prijavili policiji kot pogrešano osebo. Kasneje smo izvedeli, kje se nahaja in 23. aprila 2022 jo je oče pripeljal domov, saj se je s tem strinjala. Želeli smo, da bi se njuna zveza nadaljevala vendar, da ona najprej dokonča šolo. Še isti dan smo dobili obisk policije na domu Palominega očeta. Medtem, ko je njegov oče odpeljal Patrika domov, je 15 policistov prišlo k nam iskat Palomo. Naslednji dan, v nedeljo 24. aprila 2022 je nekaj policistov, socialna delavka Saša Car in (menim da) psihologinja spet prišla k nam domov. Še pred njimi je fant Patrik prišel k naši Palomi.

Usedli smo se za mizo, Saša je opravila razgovor s Palomo, nato pa jo je poklicala v sobo, kjer je pogovor trajal dobri dve uri. Z naše strani ni bilo nasprotovanja, saj smo spet ponavljali, da želimo, da bi končala šolo.

Zadeva se je vedno bolj zapletala, vseskozi pa je zraven bila vpeta tudi policija, ki je naslednji dan zahtevala od Palome, da naj pride na policijsko postajo, kjer jo čaka Saša Car. Paloma je temu nasprotovala, saj je že dala izjavo doma. Zaradi pritiska policistov in socialne delavke je Paloma jokala,« razlaga.

Babica pravi, da se je Paloma takrat počutila ogroženo, vendar ne zaradi domačih, temveč zaradi drugih zadev, prav tako ji je postalo slabo, enako kot čez nekaj trenutkov še babici Regini.

Intervenirala je Nujna medicinska pomoč Zdravstvenega doma Lendava, ki je obe odpeljala v bolnišnico, Palomo na otroški oddelek, babico pa na interni. 

»Policisti in Saša Car so šli v bolnišnico, da bi vnovič opravili razgovor s Palomo. Po končanem razgovoru se je Paloma odločila, da gre z babico domov, s tem da je Patrik čakal, da bi šla k njemu. Po tem je prišel k nam na dom v Dolgo vas. Domov je odšel pozno zvečer. V ponedeljek zjutraj je klicala Lara Lazar socialna delavka, saj naj bi želela opraviti razgovor s Palomo, ki je tako končala na Pušči,« razlaga babica, ki je ogorčena, saj je prepričana, da v družini razmišljajo s »trezno glavo in želijo pomagati, spodbujati otroka, v njegovo korist za prihodnost.

Kaj pravijo na centru za socialno delo?

Kot poroča Lendavainfo, so zadevo preverili tudi na Centru za socialno Pomurje, a so jim sporočili, da »zaradi varstva osebnih podatkov naših uporabnikov vam podatkov o konkretnem primeru ne moremo posredovati, vendar pa v podobnih primerih vedno postopamo na način, da se v ospredje postavi korist mladoletnega otroka.«

Kadar na centru ugotovijo, da je v družini prisotno nasilje in o tem spregovorijo družinski člani, tudi mladoletni otrok, postopajo na način, da najprej ugotovijo dejanske okoliščine, pravijo.

»Na podlagi zbranih podatkov na centru ocenimo, v kolikšni meri je mladoletni otrok ogrožen in na podlagi tega pripravimo načrt pomoči družini. Temeljno vodilo pri pripravi načrta pomoči in dela z družino je vselej korist otroka, kar pomeni, da morajo starši zlasti ob upoštevanju osebnosti otroka, njegove starosti in razvojne stopnje ter hotenj, primerno zadovoljevati njegove materialne, čustvene in psihosocialne potrebe z ravnanjem, ki kaže na njihovo skrb in odgovornost do otroka ter mu nuditi primerno vzgojno vodstvo in ga vzpodbujati v njegovem razvoju,« so zapisali.

V primerih, ko je v družini prisotno nasilje, družinskim članom na centru za socialno delo vselej poskušajo pomagati v okviru socialno varstvenih storitev pomoč družini za dom in osebna pomoč ter z dodatnimi programi, kot so na primer laična pomoč družinam, ki omogoča konkretno pomoč družini v njihovem domačem okolju, dnevni centri za otroke … Starše se usmeri tudi v različne oblike pomoči, ki so prisotne v lokalnem okolju (na primer Društvo za nenasilno komunikacijo, različne oblike psihosocialne pomoči, …).

Žrtvam nasilja ponudimo različne možnosti umika na varno v okviru socialnovarstvene mreže, otrokom lahko na primer ponudimo umik v krizni center za otroke in mladostnike,« poudarja Danijela Cuk, pomočnica direktorice Center za socialno delo Pomurje.

Dodala je, da so tudi primeri, ko različne oblike pomoči družini ne zadoščajo in takrat o ukrepih za varstvo koristi otrok odloča sodišče.

V primerih, ko je prisotno nasilje v družini, center družini zagotavlja pomoč v okviru nalog zakona o preprečevanju nasilja v družini, sodišče pa lahko na predlog žrtve povzročitelju nasilja prepove približevanje žrtvi nasilja.

V teh primerih gre za zelo kompleksne situacije, ki zahtevajo pripravljenost staršev na sodelovanje in sprejemanje sprememb, ki bodo zagotovile zdravo okolje za otroka. Predvsem pa je bistveno, da se zavedajo, kako težko popravljive posledice lahko povzročijo otroku z nespremenjenim načinom obnašanja.

Kot je na koncu pogovora dejala babica Regina, vsi trdijo, da nasilja v družini ni in ga tudi ni bilo.

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
benzinar (nepreverjen)

Rabila kar ni dobila doma.

Hknxsgbvg (nepreverjen)

Seveda trdaga KURZA zdaj jo že rejdno srbij PIJZDA.

In reply to by benzinar (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Fsaka familija ma svoje nevole, takše ali ovakšne, pa naj je romska ali neromska, nej pa trbej za sakši drek pisati od toga. Svoje nevole si naj rišavlejo sami, če dikline cuce srbijo itak nikaj stariške nemrejo, ešče menje pa sociala. Do se že sami znašli, znajšle.

Sumič (nepreverjen)

Cigo je Cigo, pa kak koli obrneš. Romi imajo vedno prednost pred ostalimi, če ne drugače pa z grožnjami,oziroma preko medijev.

triki (nepreverjen)

oni vsaj znajo izboriti svoje, ne kot ostali lumpeki.

In reply to by Sumič (nepreverjen)

Andere Benutzer (nepreverjen)

Ta babica si isce samo pozornost. Ze 2🤣 17let je stara.. pa njim tam nepustite fante pa morejo pobegnit

vodka (nepreverjen)

Ciga nska posla.

bagzűjtar (nepreverjen)

Saj pa romi imajo takše navade ka deco ženijo pri 13--- 15 lejtaj zdaj pa te nevola ,če se 17 letna kalašturi .Ne vem kakor koli je z temi CSD ampak oni tu res nemorejo vplivati kje de kdo hodo in pri kom živel .Ali pa išče ženska pozornost .Končno pa naj se obrnejo na Muca on je glavni za reševanje Romske problematike

Cigenjskikurjec (nepreverjen)

Mala je cucka zasnofala pa je gron vdaro... Zdaj pa nemre brez toga... Baje puno paverk ozenjenih odi na pusco po mlade romske cucke ka doma mozovge pijejo pa nemrejo

ToneB (nepreverjen)

Ne razumen kje je problem? Ljubezen ne pozna meja.....Tudi naši cigani so dobre duše in pošteni in to zelo....Pa kaj na PUŠČI imajo celo belo ulico, kjer so mešani zakoni...lKaj je te tu problem? Sem dedec in sem bil z "CIGANOM" 2 leti skupaj , pa ja se ne vidi, vsaj dokler je razumnosti.....Kaki je bil moj romčen - ciganček lep in pošten.....Sedaj je v širnem svetu v LJ. Vse lepo ti želim moj cartek.....ToneB.

Assia (nepreverjen)

A homoseksualca?

In reply to by ToneB (nepreverjen)

Godzilla (nepreverjen)

In ka zaj naj jes napravin?

X (nepreverjen)

Super bi bilo, če se problemi rešujejo tam, kjer so nastali. Če niso na spletu, naj se tu tudi ne rešujejo, ker se ne bodo rešili. Kaj mislite, da se bo po objavi punca vrnila k babici in dedku? Pa nehajte samo slabo pisati o Csd-ju, ker se o njem piše samo ko je kaj slabo in narobe.

Dr.donosa, (nepreverjen)

Kok lep svet da ciganke ne pustijo ciganom sramota

Hrib (nepreverjen)

Prava LIMONADA. 😂😂😂

Alibaba2 (nepreverjen)

Vsak se naj zasebe briga

Tinatana (nepreverjen)

Nej trbej vakoga cigana v javnos dati ,ker sploh niiii pomemben!

Gjsdfthk (nepreverjen)

Hahaha vej so pa vsi cigani. Ge je problem? Po slikaj sodeč je babica ciganica, pa njena hčerka in po ton takšon tudi vnuki. In ka je te zdaj narobe či je odišla na Püjščo? Vejpa ta spadajo.

Ređina (nepreverjen)

Poslušaj me zaj ti naši ne spadajo v vaso pusco mi smo romuni kuritari od tem izhajamo oz. Iz već ras pri nas romih teh ras tega ni pri 15 let da se zeni tu mores solo koncati. Ti je jasno??

In reply to by Gjsdfthk (nepreverjen)

ccxd..n (nepreverjen)

A na CSD-ju sploh kaksen moski zaposlen? Ali so ga feminizirali do konca, kot so sodisca. Kje so kvote, kvote moske. Enakopravnost pa te fore.

DELAT JIH SPRAVITE (nepreverjen)

Največja vojna tajna je kelko ciganov v Prekmurji dobivle socialno pomoč + otroške doklade. Pa dajte enkrat podatke na svetlo, da bo narod ki za njih dela to znal. Kelko znam cigani nemajo po ustavi nobenih dodatnih pravic in privilegijev v resnici pa so zaščiteni kak severni medvedi ZAKOJ ? CSD se večinoma svojega časa ukvarjajo z cigani, slučajno sem na spletu našel bančni izpisek, je sicer že izpred 10 let, ampak že takrat je ena oseba, katere ne bom imenoval dobila točno 1.221,00 € socialne pomoči in otroških dokladov danes je to kvečjemu dosti več in nor bi bil kdo bi šel delat, če ne dela dobi več, jebeš takšno državno politiko. Zakaj na Madžarskem Orban tega problema nima, ker vsak ki je za delo sposoben mora delate, če hoče dobiti denar. Pri nas pa se dolgočasijo in od dolgega časa jim samo pizdarije hodijo po glavi.

Gaser (nepreverjen)

Očitno so severni medvedi pametni pa nescejo delat za 3eur na vro kak vi pavri do glavej v kreditaj morete ce scete al nej

In reply to by DELAT JIH SPRAVITE (nepreverjen)

Kkkkkk (nepreverjen)

Delat jih sprave tij delas ocitno nej pa
Ka bluzite pa
Mecete vse v en kos pa vij mij neromi smo ali ste hujsi od ciganov ka mesate vse poprek pizde ste culi ka keri rom posilo necakinjo nej….cigan nede to napravo zato ka romi nategavlejo vase paverke kere so cis nore
Na cigane tak ka nan nej trbej posiljavate mi vase dobimo da scejmo

In reply to by DELAT JIH SPRAVITE (nepreverjen)

ReaLEN (nepreverjen)

Pa ka je zaj namen članka, kurblanje?! Pa ka koga zanijma to ka se pri njih dogaja! 15 letnice majo tan deco, pa pravijo ka so to njihovi običaji,...samo pravice, dužnosti pa nej!

Annet . Tablic… (nepreverjen)

Kriva sta mati in foter. Boljše da bi dekleta šla v poboljševalnico da bi vsaj šolo končale

Ređina (nepreverjen)

Nam trem ni bila mus poboljsevalnica jaz sem najstarejsa sestra pa sem koncala solo pa kje smo zdaj?

In reply to by Annet . Tablic… (nepreverjen)

Parsifal (nepreverjen)

mene samo zanie kelko je bijla stara mati od teh deklin da je pobegnola s pujsce v lendavo..verjetno kaj menje od 17..te je staroj bilo vse ok verjetno..

filmogledalec (nepreverjen)

Priporočam ogled filma Carmen & Lola iz leta 2018.

Newem007 (nepreverjen)

Ocitno ta babica iz lendave scej fest popularna biti ka vse v medije davle hahaha XD ona je v krogi pozornosti nej vnukica stera je pobegnila ,baba scej pac popularna biti ampak sebi dela sramora

Ređina (nepreverjen)

Sramota je se boriti za svojega otroka? Ker nocemo da bo odvisna od bilo kogar ona MORE KONCAT SOLO SE ZAPOSLIT IN DOBIVAT SVOJO PLACO sploh se ne gre o popularnosti. Očitno se eni ne borite za svoje mi pa se!!!!

In reply to by Newem007 (nepreverjen)

kjjjjb g (nepreverjen)

Omenjena socialna delavka pa ni vredna, da sedi v pisarni. Nima pojma kaj dela

Dr.donosa, (nepreverjen)

Cigani seksajo tudi Slovenke pa pol je skoz cigan kriv . A ne škoda haaaaa

Pick (nepreverjen)

Koje bedne mate joj...pač babica de prikrajšana za otroški dodatek če se mala šolala še hahaha hec...ovače pa mij cigane tuj delamo in tou večijna ne motajte neka v prazno...poglednite vašo mladino klošari

Kerefek (nepreverjen)

Cigo je cigo pa kak koli ga obrneš!!!! Najboukši je pa kak led 🧊🧊🧊🧊🧊

Dejan svinnskoglavi (nepreverjen)

To je storila tudi Tanja flaaskon

Alono (nepreverjen)

Pa dobro ka si ednoga najšla na Pušči. De bar normalen par tan... ovak je pa če duže več pejdrov med ciganami... gejov no, ka nebon užalil koga.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice